<b>FOTOGRAFERER BILSKILT:</b> Kameraene i det nye systemet som plukker ut biler med merknader i Motorvognregisteret. Systemet kan installeres i hvilken som helst av Statens vegvesens biler.  Foto: Henriette Erken Busterud
FOTOGRAFERER BILSKILT: Kameraene i det nye systemet som plukker ut biler med merknader i Motorvognregisteret. Systemet kan installeres i hvilken som helst av Statens vegvesens biler. Foto: Henriette Erken BusterudVis mer

Den fotograferer deg

Skiltleseren erstatter de gamle oblatene, og skal avsløre biler med bruksforbud.

Skiltleseren som du kan se avbildet, er Statens vegvesens nyeste våpen mot bilister som kjører rundt med biler som egentlig ikke har lov til å være på veien.

Det er slutt for de gamle oblatene, som tidligere har vært beviset for at du har alt i orden med bilen. Men du kan ikke ta dem av ennå: Oblatene må være på til 1. mai, men da kan du ta dem av om du vil.

Mobile kontroller

Skiltleseren overtar altså mye av jobben til oblatene. Ved hjelp av den kan Statens vegvesen kontrollere at du oppfyller alle krav som stilles til bilen din. Hvilke krav dette er, kan du se i boksen til høyre i artikkelen. Husk at det handler om mye mer enn betalt årsavgift.


Skiltleseren består enkelt forklart av et fotoapparat og en datamaskin. Fotoapparatet er festet på en av Statens Vegvesens biler, som vil stå ved inngangen til en skiltkontroll. Kontrollstasjonene er altså mobile, ikke faste installasjoner. Vegvesenet setter opp kontrollstasjoner der de bestemmer at det skal foretas en kontroll.

Ikke bare Statens vegvesen: De sjekker bilen når du passerer grensen

Slik skjer kontrollen

FOTOGRAFERER BILSKILT: Kameraene i det nye systemet som plukker ut biler med merknader i Motorvognregisteret. Foto: Henriette Erken Busterud
FOTOGRAFERER BILSKILT: Kameraene i det nye systemet som plukker ut biler med merknader i Motorvognregisteret. Foto: Henriette Erken Busterud Vis mer
Kameraer leser registreringsnumrene til alle som kjører forbi og sammenligner disse med en liste over kjøretøy som er begjært avregistert i motorvognregisteret. Foto: Mars S. Berger/Statens Vegvesen
Kameraer leser registreringsnumrene til alle som kjører forbi og sammenligner disse med en liste over kjøretøy som er begjært avregistert i motorvognregisteret. Foto: Mars S. Berger/Statens Vegvesen Vis merFotoapparatene tar bilde av bilene som passerer kontrollstasjonen, eller rettere sagt: De tar bilde av bilskiltene. Statens Vegvesen presiserer at det ikke tas bilde av sjåførene eller bilene - men kun av skiltene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så sendes bildene til en datamaskin, som sammenlikner registreringsnumrene med en liste over kjøretøy som er begjæret avregistrert. Det vil foreligge en avregistreringsbegjæring dersom du ikke har alle de tidligere nevnte punktene ved bilen i orden.

Vegvesenet vil ha strengere EU-kontroll

Dersom du ikke har alt ditt på det tørre når du passerer forkontrollposten, vil det så gå en melding til kontrollørene på kontrollstedet. Dersom det viser seg at bilen din har bruksforbud, vil den bli avskiltet på stedet.

Bilder

Statens vegvesen understreker at det er kun bilder av bilskiltene som det foreligger en begjæring på, som blir tatt vare på til kontrollen er gjennomført. Bilder av de andre skiltene som kontrolleres, men som har sitt på det tørre, vil ikke lagres.

Slik avsløres trimmede biler

Det vil bli varslet med et skilt i forkant av fotoapparatene, når det gjennomføres kontroller.

Statens vegvesen opplyser at de vil spare 20 millioner på postforsendelser av oblatene. I 2011 sendte Statens vegvesen ut 2,9 millioner oblater.

Skiltleseren har også vært utprøv en tid. I 2011 scannet og kontrollerte Statens vegvesen nærmere 44.000 personbiler med det nye utstyret, mot cirka 10.500 året før. I 2011 ble 822 personbiler avskiltet, mot 334 i 2010.