Goodyear har i samarbeid med danske Genencor utviklet bioisopren, som er fornybart og som skal kunne redusere bruken av råolje i dekkproduksjonen. Foto: Goodyear
Goodyear har i samarbeid med danske Genencor utviklet bioisopren, som er fornybart og som skal kunne redusere bruken av råolje i dekkproduksjonen. Foto: GoodyearVis mer

Dekkrevolusjon på gang?

Ny oppfinnelse basert på sukker, skal redusere det enorme råolje-forbruket som går med i produksjonen av verdens bildekk.

Ifølge teknologi-nettstedet gizmag.com opplyser bransjeorganisasjonen American Chemical Society (ACS) at det årlig produseres omkring 1 milliard bildekk på verdensbasis. Med tanke på at 1 milliard er det samme som tusen millioner, er dette i seg selv et oppsiktsvekkende tall.

Samtidig opplyser gizmag.com at det i snitt går med rundt 26,5 liter (7 gallon) råolje per dekk som produseres. Det betyr at det årlig går med rundt 26 milliarder liter ikke-fornybar olje - bare for å produsere bildekk.

Ifølge Store norske leksikon ender i tillegg omlag halvparten av verdens naturgummi-produksjon - også kjent som kautsjuk - opp som bildekk.

Bruken bør ned

Råolje har historisk vist seg å være en prismessig uforutsigbar råvare. I tillegg er den en ikke-fornybar energi- og råvarekilde som det blir stadig mindre av. Samtidig råder det internasjonal enighet om at verden med tanke på drivhuseffekten bør begrense bruken av det sorte gullet.

Les også: Hvilke sommerdekk er best

Bioisopren - lages av sukker

Prototype-dekk fra Goodyear som inneholder den fornybart bioisopren. Foto: Goodyear
Prototype-dekk fra Goodyear som inneholder den fornybart bioisopren. Foto: Goodyear Vis mer


Derfor forsker en rekke aktører på materialer som kan erstatte syntetisk gummi basert på råolje.

To av disse aktørene er Genencor, en del av danske Danisco - og den amerikanske dekkprodusenten Goodyear. Sammen har disse utviklet et produkt de kaller bioisopren. Bioisopren skal kunne fremstilles ved hjelp av fornybar biomasse, og vil ifølge selskapene kunne erstatte råolje-basert isopren. En av selskapenes hovedutfordringer er å utvikle bioraffinerier som på en effektiv måte evner å foredle sukker til bioisopren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2013?

Foreløpig er det kun laget prototype-dekk der deler av isoprenen er ersattet av bioisopren. Ifølge selskapene satses det imidlertid på serieproduksjon av bioisopren-dekk allerede fra 2013.

Kilder: gizmag.com, goodyear.com, genencor.com, snl.no, wikipedia.org

Les også:
Hvilke dekk er egentlig best?
Slik skifter du dekk - minikurs med video
Lufttrykk - minikurs
De beste dekkene foran eller bak?
Smale eller brede dekk på vinteren?
DinSide Motors juveler