Dekket setter fartsgrenser

Autostradaen ligger bred, åpen og endeløs foran deg, og fartsgrensen er øyensynlig fri. Men hastighetsbegrensningen på dekket kan legge en demper på farten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For selv om veien innbyr til fri fart og både lov og trafikk tillater det, er det absolutt ikke sikkert at bilen din -- og aller minst dekkene dine, tåler denne prøvelsen.

Sidemerking av dekkene: hva betyr det?

På siden av dekket ditt er det inngravert en hel del kanskje uforståelige hieroglyfer. Vi har tidligere gitt en enkel forklaring på hva alle disse bokstavene og tallene forteller deg om dekket ditt, i artikkelen Når bokstavene faller på plass. En typisk informasjons-kombinasjon på dekk kan se slik ut: P215/65R15 89H, hvor siste bokstav, i dette tilfellet en H, setter begrensninger for farten. Hva de andre bokstavene og tallene betyr, kan du lese om i den tidligere nevnte artikkelen. Men i klare tall og overført til speedometer-angivelser: hvilken hastighet tilsvarer egentlig en H? -Og er det egentlig så stor forskjell på en H og en K?

Hastighetsbegrensninger

Når H og K transkriberes til hastighetsbegrensninger er det himmelvid forskjell på dem. H tillater en hastighet på 210 kilometer i timen, mens K setter foten ned ved 110 kilometer. Hva alle hastighetsbegrensende bokstaver i virkeligheten betyr for hvor langt ned du kan la speedometer-nåla falle, finner du i tabellen nederst i denne artikkelen.

Grensene lavere i virkeligheten

Ingen dekk, selv om det ikke er utstyrt med hastighetsbegrensning, har ubegrenset fartstoleranse. Dekk uten hastighetsmerking er konstruert for vanlig kjøring i personbil, og må ikke brukes til kjøring i veldig høye hastigheter. Hvis du er usikker på hva dine dekk tåler: snakk med forhandleren. Når det gjelder hastighetsmerkede dekk, er det viktig å huske at dette er hastighetsgrenser satt av produsenten, ut i fra tester utført i kontrollerte omgivelser. Dekkets toleranseevne på veien i det virkelige liv avhenger av flere faktorer, som lufttrykket i dekket, hvor mye vekt som ligger på dekkene, og dekkets slitasje. Det kan derfor hende at den virkelige hastighetsgrensen for dekket er lavere enn det som er angitt på dekket.

Sjekk på dekkene

Viktig å merke seg er også at hastighetsbegrensningen blir ugyldig hvis dekket har vært reparert eller på annen måte er blitt endret fra sin opprinnelige tilstand. Viktig å huske når du kjøper nye dekk, er at for å bevare bilens hastighetsevne og ytelsesmuligheter, må du alltid kjøpe dekk som har minst like høy hastighetsgrense som originaldekkene, og dette minstemålet vil stå oppgitt i vognkortet. Det er ulovlig å kjøre med lavere hastighetsmerking enn det som står oppgitt i vognkortet. Legg også særskilt merke til forskjeller i hastighetsmerkingen på dekkene når du skifter fra sommerdekk til vinterdekk, og omvendt. Vinterdekk har ofte lavere hastighetsbegrensninger.

Hastighetsmerkinger:


SymbolHastighet (km/t)
B50
C50
D55
E70
F80
G90
J100
K110
L120
M130
N140
P150
Q160
R170
S180
T190
U200
H210
V240
W270
Y300
ZROver 240