<strong>BILLIGDEKK?</strong> Nok en gang dårlige resultater for flere billige dekk i stor test. Foto: Colourbox.com
BILLIGDEKK? Nok en gang dårlige resultater for flere billige dekk i stor test. Foto: Colourbox.com Vis mer

Dekket eksploderte i fart

Særs negativt testresultat for billig sommerdekk.

Publisert
Sist oppdatert

I en europeisk test av 33 sommerdekk stryker billigdekkene. Især klarer de seg dårlig på våt vei, et sommerfenomen som vi her i Nord-Europa må forholde oss til på (alt for) regelmessig basis. Dessuten eksploderte faktisk ett av dekkene i test.

Det er danske FDM (Forenede danske motorejere) som har meddelt dette i en pressemelding, om testen der mellom andre den velrenommerte tyske bilistorganisasjonen ADAC er involvert.

Er det som du tror? Ti myter om sommerdekk - holder de vann?

Forskjellen viser seg på vått føre

De billigste dekkene kommer gjerne fra relativt ukjente asiatiske produsenter. Flere av disse dekkene klarer seg godt på tørr vei, men når de testes på vått føre blir forskjellene mellom de billigste og de dyrere merkbare, med blant annet voldsomme utslag i bremselengder.

Dessuten oppstår det i denne testen en kritisk situasjon under fartstest. Da eksploderer testens billigste dekk, fra Chengshan.

- Prisen kan være forlokkende, men når det gjelder egenskaper på våt vei dumper de med et brak, uttaler bilteknisk redaktør motor hos FDM, Søren W. Rasmussen, om de billigste dekkene. Rasmussen advarer mot kjøp av dekktypen som eksploderte i testen, og mener slike testresultater bør få alle varsellamper til å lyse hos kjøperne.

Er dekkene dine riktig montert?

Ikke nytt

At billigdekkene skårer dårlig i tester, er ikke nytt. Også i fjorårets sommerdekktest fra NAF og Forbrukerrådet, kom billigdekkene dårlig ut. Det samme så vi i 2009.

DinSide gikk i fjor gjennom elementer ved flere dekktester. For hva skal du egentlig kunne stole på? Mer om det finner du på lenken nedenfor, men en ting fastslo vi som sikkert. Du bør ikke kjøpe billigdekk fra ukjente produsenter om du vil ha dekk som er gode. Dekktestene til NAF og Forbrukerrådet har gang på gang vist at slike dekk har elendige egenskaper.

Dekktester: Hvilke sommerdekk er egentlig best i test?

Men likevel rådet i fjor NAF bilistene til heller å kjøpe nye, billige dekk, om alternativet var å kjøre rundt med halvslitte, piggfrie vinterdekk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer