Dekker bilforsikringen uflaks?

Noen lar deg tabbe deg ut - uten bonustap.

50 om dagen fyller feil. Vet du om forsikringen din dekker feilfylling og eventuelle følgeskader? Foto: PantherMedia / Alexander Podshivalov
50 om dagen fyller feil. Vet du om forsikringen din dekker feilfylling og eventuelle følgeskader? Foto: PantherMedia / Alexander Podshivalov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

50 om dagen fyller feil drivstoff, noe som kan bli en dyr affære dersom du ikke oppdager feilen før du har fyrt opp motoren og kjørt avgårde. Tabben er verst dersom du fyller bensin på dieseltanken - en dyrkjøpt erfaring for DinSides journalist.

Å miste bilnøklene kan også bli en dyr affære, og hva med kostnadene for nedsølt interiør som følge av plutselig bilsyke?

Vi har sjekket hva bilforsikringen egentlig dekker av disse ofte kostnadskrevende tabbene - eller uhell/uflaks om du vil.

Du kan gardere deg mot én tabbe: Smart oppfinnelse hindrer feilfylling

Uflaksdekning

Vi har tidligere skrevet om bilnøkkelforsikring - og hvilke forsikringsselskaper som dekker tap eller tyveri av bilnøkler. Det kan koste opptil 4.600 kroner for en ny bilnøkkel, ifølge en prisundersøkelse gjort av bladet Autofil.

Både tap av bilnøkkel og feilfylling av drivstoff er noen av tabbene som forsikringsselskapet Codan fra sommeren av vil inkludere i sin uflaksdekning av bilen. Dette inkluderer forsikring mot uforutsett søl i bilen, og annen plutselig og uforutsett skade på bilen (nå er det er vel ikke mange skader på bilen som er planlagt og forutsett, men dog .../red. anm.)

Codan har tidligere testet ut interessen for uflaksdekning som en egen forsikring tidligere, men fra sommeren av vil dette inngå i Codans ordinære kaskoforsikring.

– Vi har testet dette ut i flere kampanjer og fått positiv tilbakemelding fra kundene våre som gjerne vil har det. Det ser spesielt ut til at nøkkelforsikringen er ettertraktet. Så da er vi glade for å kunne tilby det fremover, sier Mari Bræin Faaberg, informasjonssjef i Codan Forsikring, til DinSide.


Med eller uten bonustap?

Det er ikke mye du kan få på bilforsikringen uten egenandel eller bonustap - faktisk så er det vel egentlig kun ved brann-, tyveri-, redning, sammenstøt med dyr eller skader på glassruter.

Flere av forsikringsselskapene som DinSide har vært i kontakt med, sier at de dekker mange av de samme skadene som Codan nå laserer som en egen uflaksdekning. Her er det forskjeller i praksis og håndtering hos de ulike selskapene. Codan har skilt dette ut som en egen del av kaskoforsikringen. Alle deres kaskokunder får dette inkludert, men med en erstatningsgrense oppad til 25.000 kroner og en egenandel på disse skadene på 1.500 kroner.

Vi vil påpeke at du også kan kjøpe superforsikringer i flere av selskapene som lar deg slippe unna med en lavere egenandel ved skade.

Så hva med feilfylling?

Som tidligere skrevet: 50 om dagen fyller feil drivstoff, noe som kan bli spesielt dyrt dersom du kjører avgårde med bensin på dieseltanken.

Både If, Gjensidige, SpareBank 1, Tryg, Storebrand og NAF forsikring sier til DinSide at de dekker tømming og rens av tank ved feilfylling. Hos alle disse medfører det egenandel (typisk 4.000 kroner - men litt avhengig av hvilken forsikring du har) og bonustap.

– I disse tilfellene vurdere skadeavdelingen hos oss hver enkelt sak individuelt. Hendelsesforløpet er av avgjørende betydning for om det blir dekket eller medfører en eventuell avkortning i erstatningen. Mørke, uoversiktlighet, stressnivå og så videre.
I de fleste tilfeller blir skaden dekket hos oss, sier Roald Stigum Olsen, konstituert kommunikasjonssjef i Tryg.

Så kommer spørsmålet om hva som egentlig inkluderes. Én ting er tømming og rens av tanken. Det er vel og bra dersom du er våken nok til å ringe forsikringsselskap og veihjelp før du starter opp motoren. Bensin på dieseltanken vil medføre følgeskader på motoren, som det ikke er sikkert at forsikringsselskapet dekker - det vil også avhenge av hvilken forsikring du har.

Codan sin uflaksdekning dekker ikke følgeskader på motor etter feilfylling - for å ha dette dekket hos Codan, må du ha en utvidet kaskoforsikring (pluss-dekning). If Skadeforsikring dekker reparasjon av følgeskader etter feilfylling med sin superforsikring. NAF har imidlertid dette inkludert i sin kaskoforsikring.

Søl i bilen

Codans uflaksdekning vil også dekke «rens av bilens interiør ved plutselig og uforutsett søl.» Ifølge Stigum Olsen, dekker også Tryg dette.

If sier til DinSide at de dekker rens av interiør når det skjer i forbindelse med annen erstatningsmessig skade, og Gjensidige dekker dette i sin ordinære kaskoforsikring. Her vil det påløpe egenandel og bonustap. Gjensidige sier i tillegg at grov uaktsomhet vurderes der dette er aktuelt.

– Dette dekkes også under kasko, for eksempel malingsspann som velter. Skaden må overstige egenandelen, og det blir bonustap, sier Christian Brosstad, informasjonsdirektør i SpareBank 1 Gruppen AS, til DinSide.

NAF og Storebrand sier imidlertid at de ikke dekker rens av interiør.