Volvo V60 D6 Plug-in Hybrid
Volvo V60 D6 Plug-in HybridVis mer

De viktigste nyhetene i 2012

Nytt år betyr nye biler. Her er noen av godbitene for året som kommer.

Hvert år kommer det en lang rekke større og mindre nyheter fra bilprodusentene, og oppdateringstakten er rask. Her har vi samlet sammen noen av de større nyhetene som til nå er kjent. Vi har gjort et utvalg, og derfor er ikke alle produsenter og enkeltmodeller omtalt. Vi har konsentrert oss om de bilene som blir tilgjengelig på det norske markedet i løpet av 2012.

Audi og BMW

Allerede i februar lander den oppgraderte versjonen av Audi A4 her. Neppe helt tilfeldig, for Audi må nemlig møte konkurransen fra en helt ny generasjon BMW 3-serie. Vi har allerede fastslått at det er en imponerende bil, og en tøff nøtt for Audi, BMW og Mercedes. 3-serie kommer med en lang rekke motorer, og i likhet med A4 kommer den i februar.

Andre nyheter fra Audi i 2012 er A1 Sportback, A1 Quattro og A6 Hybrid. Kanskje får vi også se en ny A3. BMW stiller i tillegg til 3-serie også med 6-serie Gran Coupe på startstreken.

Citroën og Ford

Ford Kuga
Ford Kuga Vis mer


Citroën DS5 har vi allerede prøvekjørt, men det er først i mai at den kommer til Norge. Design er denne bilens viktigste våpen, og det blir spennende å se om den overbeviser også norske bilkjøpere. En bil som nok er et litt sikrere kort salgsmessig er nye Ford Kuga. Bilen er allerede vist i amerikansk utgave, men det er lite som skiller den fra den europeiske utgaven som debuterer på Genève-utstillingen i mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Honda og Hyundai

Honda har ny Civic som sitt kanskje viktigste trekkplaster i 2012. Bilen har vi allerede kjørt, men det er neste år den blir aktuell for norske kunder. I tillegg er det ny CR-V på vei, men det er ikke offentliggjort når den skal få sin debut i Europa og Norge. I samme klasse som Civic lanserer Hyundai sin nye i30. Til Norge kommer den i mars, og med Hyundais fremgang de siste årene, er det grunn til å tro at dette blir en spennende bil.

Lexus og Mini

Den viktigste nyheten som blir tilgjengelig fra Lexus neste år, er nok den nye sedanen GS, som vi nylig prøvde i hybridutgaven. Ikke en bil for de store mengdene, men interessant ikke minst i et teknologiperspektiv. Digre og kraftige GS 450h klarer seg nemlig med 0,59 liter per mil og 137 gram CO2, samtidig som den har 343 hester og gjør 0-100 kilometer i timen på 5,9 sekunder.

Mini er inne i en fase hvor det slippes mange nye modeller. Mini Coupé kom 2011, og neste år vil det dreie seg om Roadster.

Peugeot 208
Peugeot 508
Skoda Citigo
Toyota Avensis
Toyota GT 86
Toyota Prius Plug-in Hybrid
Toyota Prius +
Volvo V60 D6 Plug-in Hybrid
Volkswagen Passat Alltrack
Audi A1 Quattro
Audi A1 Sportback
Audi A4
Audi A6 hybrid Foto: Knut Moberg
BMW 3-serie
BMW 6-serie Gran Coupe
Citroën DS5
Ford Kuga
Honda Civic Foto: Knut Moberg
Hyundai i30
Lexus GS 450h
Porsche 911Mazda og Mercedes

For Mazda sin del betyr 2012 at de endelig får en skikkelig folke-SUV på banen i CX-5. Den skal være klar på det norske markedet på forsommeren og bør bli et spennende innslag i klassen. Mazda har også nylig lansert en oppdatert utgave av Mazda 3 som blir viktig i 2012.

Mercedes B-klasse er akkurat blitt tilgjengelig på det norske markedet, men vi blir overrasket om det ikke er lillebror A-klasse som stjeler mye av oppmerksomheten i 2012. Konseptbilen har vært vist, men vi venter fortsatt på produksjonsversjonen. Kanskje vises den på en av årets store bilutstillinger på våren eller til høsten. En bil som definitivt skal vises er nye SL, og ikke minst E-klasse dieselhybrid.

Opel, Peugeot og Porsche

Peugeot 208
Peugeot 208 Vis mer


Opel har et spennende år foran seg. Selv om plugin-hybriden Ampera strengt tatt tilhører 2011s nyheter, er det først i 2012 den virkelig får vist om den har noen appell blant norske bilkjøpere. Også Astra GTC og Zafira blir først i 2012 aktuelle for norske bilkjøpere.

For Peugeot vil 2012 innebære at nye 208 kommer på markedet, nærmere bestemt til våren. Den er både mindre og lettere enn forgjengeren 207. Før sommeren skal også den større allroad-inspirerte hybriden 508 RXH og 3008 HYbrid4 være på plass, begge med noe så uvanlig som en dieselmotor kombinert med eldrift.

Porsche 911 har vesentlig lengre røtter, men den nye generasjonen er betydelig forandret fra tidligere. Bilen er lansert, men er tilgjengelig på norske markedet fra rett over nyttår.

Skoda og Subaru

Skoda har avslørt at de får en ny innstegsmodell som kommer til Norge til sommeren. Navnet er Citigo, men vi tipper Skoda ikke stopper med denne modellen. Selv om lite konkret er kjent, med unntak av konseptbilen MissionL, er det nok snart tid for en ny større modell også. Octavia er eksempelvis en gammel bil etter dagens standard.

For Subaru vil 2012 i stor grad dreie seg om den nye SUVen eller crossoveren XV. Den har vi allerede kjørt og kan bekrefte at det blir en spennende bil. XV kommer til Norge allerede i vinter, og har en startpris på 300.000 kroner.

Toyota og Volkswagen

Toyota Prius Plug-in Hybrid
Toyota Prius Plug-in Hybrid Vis mer


En annen bil som er i landet ikke lenge etter nyttår er Toyota Avensis i oppdatert utgave. I tillegg kommer sportsbilen GT 86 til sommeren. Aller mest spennende er kanskje likevel nye Prius Plug-in Hybrid, som kommer omtrent samtidig. Men også Yaris hybrid og Prius + blir viktige nyheter for Toyota i 2012.

Volkswagen satser blant annet på Passat Alltrack, som kommer til Norge i mars. Ikke lenge etterpå kommer den nye bybilen up!, som vi allerede har kjørt. Mest spennende er det nok likevel om vi får se noe mer til neste generasjon Golf, som den norske importøren nylig antydet.

Volvo

Volvo har i likhet med blant annet Toyota spennende ting på gang på hybridfronten. V60 D6 Plug-in Hybrid kommer i salg tidlig i 2012 til en pris av 650.000 kroner. Produksjonen starter imidlertid ikke før mot slutten av året. Volvo kommer også til å vise en helt ny kompaktklassebil ved navn V40 på bilutstillingen i Genéve i mars.