Elbileierne mener bompengefritak er den viktigste fordelen ved å velge elbil.
Elbileierne mener bompengefritak er den viktigste fordelen ved å velge elbil.Vis mer

De viktigste elbilfordelene

Elbileierne har talt, gratis bompenger er viktigst.

En spørreundersøkelse gjennomført blant Norsk Elbilforenings medlemmer, viser at de mener gratis bompenger er den viktigste fordelen for elbileiere.

– Denne rangeringen forteller at folk er villige til å velge mindre miljøbelastende kjøretøy dersom de premieres, sier generalsekretær Snorre Sletvold i Norsk Elbilforening i en pressemelding

Bompengefritak viktigst

Rundt 2.000 medlemmer i Norsk Elbilforening har blitt bedt om å rangere de tre viktigste elbilgodene i en medlemsundersøkelse.

Hele 22,2 prosent av de rundt 2.000 spurte rangerer gratis bompenger som det viktigste elbilgodet. Deretter følger avgiftsfritak ved kjøp på en andreplass, mens lave drivstoffkostnader blir rangert som det tredje viktigste elbilgodet.

Som kjent får også elbilsjåførene kjøre i kollektivfeltet - enn så lenge. Nylig uttalte Vegdirektoratet til NRK at de mener elbilene skaper trøbbel for kollektivtrafikken, og at de derfor vil vurdere å forby kjøring med elbil i kollektivfeltet.


Overraskende nok ser ikke denne fordelen ut til å veie så tungt hos elbileierne. 13,6 prosent av de spurte mener dette er viktigst, og kjøring i kollektivfeltet havner dermed på en fjerdeplass i rangeringen.

Skulle noen av elbilfordelene forsvinne, vil dette uansett ikke skje ennå. Klimaforliket sikrer nemlig at elbileierne beholder samtlige fordeler ut år 2017.

Les også: Rimelig elbil, eller..?

Elbilen må få bedre rekkevidde

Hva skal så til for å få flere til å kjøpe elbil? Bedre rekkevidde, tror hele tre av de ti som har deltatt i undersøkelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Elbilistenes klare dom er at bilbransjen må gjøre sitt på teknologisiden, knyttet til rekkevidde og batterikapasitet. Rekkevidden - spesielt vinterstid på grunn av mindre batterikapasitet og høyere strømforbruk - er en utfordring, kommenterer Sletvold.

Han legger til at en elbil for mange en stor investering, samtidig som de opplever usikkerhet rundt batteriets levetid og bilens rekkevidde. Sletvold mener disse faktorene bidrar til at premiering gjennom politisk forutsigbarhet er helt nødvendig.

Samtidig sier mer enn seks av ti av de spurte elbilkjøperne at de vil kjøpe elbil igjen, når de blir spurt om dette.

Les også: Nå har denne elbilen fått lengre rekkevidde