De sikreste og minst sikre barnesetene

Forbrukerrapporten har testet over 100 barneseter. Vi viser deg både hvilke du trygt kan velge - og hvilke du må holde deg og barna dine langt unna.

Forbrukerrapportens tester av over 100 babyseter, barneseter og beltestoler avslører at flere av dem ikke beskytter barna skikkelig. Foto: PER ERVLAND
Forbrukerrapportens tester av over 100 babyseter, barneseter og beltestoler avslører at flere av dem ikke beskytter barna skikkelig. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerrapporten har nå publisert 16 nye testresultater og vi har oppdatert våre tabeller over de sikreste og farligste barnesetene på markedet. De ferskeste resultatene er merket med gult i tabellene lenger ned i artikkelen.

Den norske Forbrukerrapporten samarbeider med en rekke europeiske forbrukerorganisasjoner og kan derfor gjennomføre noen av verdens største, grundigste og mest interessante produkttester. De siste årene har Forbrukerrapporten deltatt i et europeisk testprogram som har tatt for seg barneseter som selges på vårt kontinent. Til sammen er over hundre babyseter (0-13 kg), barneseter (9-18 kg) og beltestoler (15-36 kg) vurdert.

Les også: De sikreste og farligste bilene

De farligste

Og de grundige testene avslører enorme forskjeller. Hele 13 seter har vist seg å sikre barnet så dårlig at de har endt opp med mindre enn 21 av hundre oppnåelige poeng. Disse setene er av Forbrukerrapporten tildelt karakteren "Dårlig".

Det dårligste barnesetet heter Brevo Touring Sport og endte opp med bare 15 poeng. Det dårligste babysetet - med det ironiske navnet Cam Byebye - endte opp med 9 poeng. Verstingen er imidlertid beltestolen Safety 1 by Baby Relax Evolusafe, som ble fullstendig slaktet og endte opp med 0 - null - poeng.

Les også: Sitter du for nært rattet?

De tryggeste

ILLUSTRASJON: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer

Hva med deg?

Hva er viktigst for deg når du kjøper barnesete? (Avsluttet)
Sikkerhet(67%) 1797
Både sikkerhet og pris(31%) 842
Pris(2%) 55
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
BEST: Babysetet Maxi Cosi Cabriofix ble tildelt hele 82 poeng. Ingen andre barneseter har gjort det like bra i Forbrukerrapportens store barnesetetest.
BEST: Babysetet Maxi Cosi Cabriofix ble tildelt hele 82 poeng. Ingen andre barneseter har gjort det like bra i Forbrukerrapportens store barnesetetest. Vis mer


I den andre enden av skalaen finner vi babysetet Maxi Cosi Cabriofix med hele 82 poeng. Maxi Cosi-setet er det eneste som har oppnådd over 80 poeng, noe som kvalifiserer til karakteren "Meget bra". Men også babysetet Römer Baby Safe Plus gjorde det meget godt og kan skilte med 80 poeng, den neste beste poengsummen som så langt er tildelt.

Kiddy kan skilte med det aller beste barnesetet. Kiddy Energy Pro oppnår 79 poeng og ligger dermed øverste på barnesete-skalaen.

Den tryggeste og beste beltestolen er Römer Kidfix (77 poeng) med Cybex Solution X-Fix hakk i hæl (76).

I tabellen lenger ned i artikkelen finner du både de beste setene - de som har blitt belønnet med 70 poeng og mer - og de som har fått færre enn 40 poeng.

Les også: Beskytter hodestøtten nakken din?

Sikkerhet - ikke pris

Samtlige seter har gjennomgått et grundig testregime, der de blant annet er utsatt for simulerte front- og sidekollisjoner i tyske ADACs testfasiliteter (ADAC er en søsterorganisasjon av norske NAF). I tillegg har eksperter vurdert de indirekte sikkerhetsaspektene. Blant annet har de vurdert to svært viktige elementer i barnesete-sammenheng: Hvor stor fare det er for feilmontering av selve setet - og hvor stor fare er det for feilaktig festing av barnet? Generell brukervennlighet, komfort, utsyn, fotstøtte og polstring er også blant de mange faktorene som er vurdert. På Forbrukerrapportens sider finner du alle de 18 delkarakterene som ligger til grunn for setenes samlekarakter.

Vær klar over at pris ikke er vektlagt, siden det her er snakk om sikkerhetsprodukter. Veiledende pris er imidlertid oppgitt på Forbrukerraportens sider. Her finner du også utfyllende informasjon om de enkelte setene - blant annet om de er tilpasset det universale festesystemet isofix.

Les også: Minikurs 1 - Barnet i bilen

Bruk bakovervendt

SKANDALE: Beltestolen Safety 1 by Baby Relax Evolusafe endte opp med utrolige 0 av 100 oppnåelige poeng. Hold deg langt unna.
SKANDALE: Beltestolen Safety 1 by Baby Relax Evolusafe endte opp med utrolige 0 av 100 oppnåelige poeng. Hold deg langt unna. Vis mer


I tabellene under opplyser vi blant annet om setene og stolene er ment for bakovervendt (B), fremovervendt (F) eller sideveis (S) montering. Der vil du se at de aller fleste babystolelene (0-13 kg) er bakovervendt, mens samtlige beltestoler (15-36 kg) er fremovervendt. Blant barnesetene (9-18 kg) er det faktisk kun norske HTS BeSafe iZi Kid som utelukkende er konstruert for bakovervendt montering.

Bakovervendte babyseter er altså en selvfølge. Men de fleste europeiske produsentene satser altså på fremovervendte barneseter. Husk at DinSide i likhet med de aller fleste nordiske eksperter anbefaler deg å bruke bakovervendte barneseter så lenge som overhodet mulig. Husk at barnets sikkerhet er viktigere enn om barnet kan strekke bena helt ut. Vi anbefaler deg derfor å kjøpe et bakovervendt barnesete og bruke dette helt til barnet har fått så lange ben at innkjøp av en fremovervendt beltestol har blitt tvingende nødvendig.

Les også: Minikurs 2 - Babyen i bilen

Tre trinn

FARLIG: Barnesetet Brevi Touring Sport endte opp med bare 15 poeng og karakteren "dårlig".
FARLIG: Barnesetet Brevi Touring Sport endte opp med bare 15 poeng og karakteren "dårlig". Vis mer


Vanligvis vil du som forelder måtte kjøpe både babysete, barnesete og beltestol til ditt barn. Vi gjør imidlertid oppmerksom på enkelte produsenter tilbyr seter som er konstruert for å dekke to vektklasser.

To av disse setene er det fremovervendte Fair G/01 og det bakovervendte HTS BeSafe Kid. Begge skal ifølge produsentene fungere både som babyseter og barneseter. Og Forbrukerrapportens test viser at setene faktisk holder det produsentene lover. Vi understreker imidlertid at vi på generelt grunnlag er skeptiske til flerklasse-seter. Brio Zento og Renolux 360 er to eksempler på at det kan gå galt når produsentene forsøker å lage multi-vektklasse-seter. Begge ender opp med kun 20 poeng.

Kilde: Forbrukerrapporten

De sikreste og minst sikre barneseteneI øvre del av tabellene finner du babysetene som har oppnådd 70 eller flere av 100 oppnåelige poeng i Forbrukerrapportens store barnesetetest. I nedre del av tabellen finner du seter som fikk mindre enn 40 poeng. * = Testet i flere klasser, ** = Testet med og uten base, *** = Testet med og uten isofix, B = Bakovervendt, F = Fremovervendt, S = Sideveis, Gul bakgrunnsfarge=De ferskeste testresultatene (Mai 2010)

De sikreste og minst sikre barneseteneI øvre del av tabellene finner du barnesetene som har oppnådd 70 eller flere av 100 oppnåelige poeng i Forbrukerrapportens store barnesetetest. I nedre del av tabellen finner du seter som fikk mindre enn 40 poeng. * = Testet i flere klasser, ** = Testet med og uten base, *** = Testet med og uten isofix, B = Bakovervendt, F = Fremovervendt, S = Sideveis, Gul bakgrunnsfarge=De ferskeste testresultatene (Mai 2010)

De sikreste og minst sikre barneseteneI øvre del av tabellene finner du beltestolene som har oppnådd 70 eller flere av 100 oppnåelige poeng i Forbrukerrapportens store barnesetetest. I nedre del av tabellen finner du seter som fikk mindre enn 40 poeng. * = Testet i flere klasser, ** = Testet med og uten base, *** = Testet med og uten isofix, B = Bakovervendt, F = Fremovervendt, S = Sideveis, Gul bakgrunnsfarge=De ferskeste testresultatene (Mai 2010)

Her finner du Forbrukerrapportens testomtaler:

Relaterte DinSide-artikler
Har du - eller venter du - barn eller barnebarn? Da bør du også lese følgende artikler:

Denne artikkelen er en oppdatert versjon av en artikkel som ble publisert 12.10.09.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer