De sikreste og mest miljøvennlige bilene

Det er svenske Folksam som har kommet fram til listen over de sikreste og mest miljøvennlige bilene på markedet i dag.

Yaris kommer langt opp på listen over småbilene.
Yaris kommer langt opp på listen over småbilene. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Folksam er et svensk forsikringsselskap som også driver med trafikksikkerhetsforskning. Blant annet har de forsket på hvilke bilmodeller som gir best nakkeslengbeskyttelse og hvilke biler som er mest og minst kollisjonssikre.

Krav

Folksam forsikrer en god del av bilene på det svenske markedet som eies av firmaer. Ovenfor disse stiller Folksam krav til bilenes sikkerhet og miljøvennlighet. Det er på bakgrunn av disse kravene at de nå presenterer en rangering av nybilene som er i salg i Sverige. Det svenske forsikringsselskapet hevder at kun 20 prosent av nybilene på det svenske markedet i dag tilfredsstiller de kravene de stiller til dem.

Sikkerhet

Hva gjelder sikkerhet, stilles følgende krav fra Folksam:
Bilen skal være minst 20 prosent sikrere enn gjennomsnittsbilen. Gjennomsnittsbilen er definert ut fra Folksams registreringer over de minst og mest kollisjonssikre bilene. Denne listen kan du finne her. Dersom bilen ikke finnes i Folksams egne lister, må den ha fått minst tre eller fire stjerner i en Euro NCAP-test, og dersom bilen verken er oppført i Folksams lister eller er testet av Euro NCAP, må den oppfylle de europeiske kravene for frontal- og sidekollisjoner.

I tillegg må bilen veie minst 1000 kilo, ha kollisjonspute og beltestrammere på førerplass, samt 3-punktseler og hodestøtter på alle sitteplassene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljø

Miljøkravene gjenspeiler på drivstofforbruket, og bygger på bilindustriens og EUs drivstoffmål for gjennomsnittsbilen i år 2008. Biler i miljøklasse 1 får dispensasjon, og det tillates høyere verdier. For de forskjellige bilstørrelsene blir kravene som følger:

Småbiler: maks 0,63 l/mil(0,66 l/mil i miljøklasse 1)
Mindre familiebil: maks 0,74 l/mil (0,77 l/mili miljøklasse 1)
Familiebiler: maks 0,82 l/mil (0,85 l/mil i miljøklasse 1)
Større familiebiler: maks 0,93 l/mil (0,96 l/mili miljøklasse 1)

For å se listen over de godkjente bilene i hver klasse, klikk på lenkene i boksen til høyre.