De råeste politibilene

Visste du at politiet i flere land ofte besitter vel så heftige biler som de verste råkjørerne de jakter på? Her er et lite utvalg av noen heftige og uniformerte politibiler, for moro skyld og som tips til UP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge består den uniformerte politibilparken stort sett av relativt nøkterne modeller som Volkswagen Passat, Volvo V70/S60 og Ford Mondeo.

Riktignok har en del av disse litt friskere motorer enn gjennomsnittsbilen, men sammenlignet med hva en del politimenn i Europa kjører rundt med, blir det som Ladaer å regne.

Politibiler: Se store bilder

Som du kan lese i denne artikkelen, er det nemlig ikke alle innkjøpssjefer som er like nøkterne som her i Norge når etatens sjefsbil skal velges. Ofte er det imidlertid produsentene selv som donerer bilene for å skaffe seg publisitet, men bruken er likevel den samme; å ta igjen råkjørere på raske europeiske motorveier, samt å promotere politiet for publikum.

Brabus Rocket

Brabus Rocket
Brabus Rocket Vis mer

De råeste politibilene

  1. Store bilder
Lamborghini Gallardo
Lamborghini Gallardo Vis mer


I alle fall til førstnevnte oppgave kreves det motorkraft. Sterkest i denne gjengen er Mercedes CLS-baserte Brabus Rocket med vanvittige 730 hester og 1.100 newtonmeter (begrenset fra 1.320). 0-100 går på 4,0 sekunder og toppfarten ligger på den rette siden av 350 kilometer i timen. Nok til å ta igjen de fleste med andre ord.

I tillegg var denne bilen var ment å promotere en aksjon iverksatt av tyske myndigheter for sikker og lovlig trimming av biler. Så kan man jo alltids diskutere hvor sikkert 730 hestekrefter er.

Lamborghini Gallardo

Litt lenger syd, i Italia, har politiet blitt forært et eksemplar av den brutale sportsbilen Lamborghini Gallardo med 500 hestekrefter. Vi tipper politibetjentene villig stiller opp for å patruljere i denne fartsmaskinen. At den i tillegg har et rimelig skremmende oppsyn i sladrespeilet skal heller ikke undervurderes.

Lotus Exige S

I England har politiet gått til innkjøp av en Lotus Exige S med en 1,8-liters kompressormotor på 218 hestekrefter. Kanskje ikke all verdens, men ikke glem at Exige er svært lett og fokusert som få. Formålet med denne er imidlertid ikke å ta igjen råkjørere på motorveien, men å appellere til ungdommen og invitere til dialog om trafikksikkerhet. Høres ut som en morsom brobygger, spør du oss.

Ferrari 612 Scaglietti

Lotus Exige S
Lotus Exige S Vis mer
Porsche 911 Tech-Art
Porsche 911 Tech-Art Vis mer


At sportsbiler i politidrakt er egnede til å skape interesse og publisitet bekreftes av Ferraris jubileumsturné i England. For å feire 60 år som bilprodusent dresset man opp luksus-GT-bilen 612 Scaglietti som en vanlig politibil. En rekke betjenter kjørte så bilen frivillig (det hadde vi også gjort) fra Belfast til London. Hensikten var for politiet å vise seg frem. Ja…eller bare å ha det gøy.

Porsche 911

Det siste eksempelet denne artikkelen skal omtale befinner seg hvor vi startet, nemlig i Tyskland. Og bilen det dreier seg om er selvsagt ingen annen enn tysk bilproduksjons kanskje største ikon, Porsche 911. Tunet av Tech-Art fra 355 til 370 hestekrefter, skal denne politibilen i likhet med overnevnte Brabus Rocket promotere lovlig og trygg trimming. Men den kommer nok godt med på autobahn også, med en toppfart på rett under 300 kilometer i timen.

Klarer du førerprøven? Test deg selv

Også i Norge?

Etter å ha lest om disse bilene kan man jo spørre seg om det ikke snart er på tide at også norsk politi følger etter og velger noe litt friskere neste gang nye patruljebiler skal kjøpes inn? Av en eller annen merkelig grunn aner det oss at det ikke hadde falt like godt i smak hos alle…

  • Store bilder av politibilene finner du her.

  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!