De nye bilavgiftene vil gi billigere biler

Avgift på hestekrefter skal fases ut og vektavgift på bilen blir redusert. Elbilene er sikret ut 2017. Men så blir de straffet...

<strong><B>KAN BLI STRAFFET:</strong> </B>De fleste motorsterke bilene vil bli mye billigere, men ifølge DN kan en Tesla Model S bli 200.000 kroner dyrere - etter 2018. Foto: TESLA
KAN BLI STRAFFET: De fleste motorsterke bilene vil bli mye billigere, men ifølge DN kan en Tesla Model S bli 200.000 kroner dyrere - etter 2018. Foto: TESLA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Dagens Næringsliv er Høyre, Frp, Krf og Venstre enige om utforming av framtidens bilavgiftssystem. Dette skal legges fram i revidert nasjonalbudsjett 12. mai.

I 2014 havnet mange lavutslippsbiler på taperlisten, og i statsbudsjettet for 2015 var det mange som savnet nye ordninger for hybridbiler.

I går presenterte Ola Elvestuen (V), Gjermund Hagesæther (Frp), Hans Olav Syversen (KrF) og Nikolai Astrup (H) i et to siders dokument for DN. Denne avtalen danner grunnlaget for bilavgiftene for mange år framover.

- Målet er en nyere, sikrere og mer miljøvennlig bilpark, ifølge en pressemelding som ble sendt ut seint i går kveld.

Hagesæther uttaler til avisen at bilavgiftene totalt sett vil gå ned når endringene skal fases gradvis inn fra 2016.

Solvik-Olsen: Snart kan veteranbileiere og bobilfolket juble

Her er endringene:

Engangsavgiften

 • Effekt-komponenten fases ut
 • Vekt-komponenten reduseres
 • CO2-komponenten økes (progressivt)
 • Nox-komponenten økes
 • (Kilde: Bilnytt)

  Senere vil Regjeringen gjøre en vurdering av om ladbare hybrider med lang elektrisk rekkevidde skal premieres ytterligere.

  Elbiler skal få tilskudd i stedet for momsfritak

  <strong><B>KAN BLI KASTET UT:</strong> </B>Det vil bli opp til Fylkeskommunene å sette eventuelle restriksjoner for bruk av kollektivfelt for nullutslippsbiler. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX
  KAN BLI KASTET UT: Det vil bli opp til Fylkeskommunene å sette eventuelle restriksjoner for bruk av kollektivfelt for nullutslippsbiler. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX Vis mer


 • Avgiftsfordelene opprettholdes ut 2017.
 • Engangsavgift-fritaket forlenges til 2020.
 • Fritak for merverdiavgift erstattes med en tilskuddsordning, som gradvis reduseres med teknologiutviklingen. For dyrere nullutslippsbiler vil tilskuddsordningen trolig ikke kompensere for merverdiavgiften.
 • Halv årsavgift fra 2018, full årsavgift fra 2020.
 • Halv firmabilbeskatning kan utgå fra 2018.
 • LES OGSÅ: Elbil-grensen er nådd. Hva nå?

  Bompenger og parkering

  Ifølge NRK skal fylkeskommunene kunne sette begrensninger for tilgang til kollektivfelt. Fylkeskommunen skal også kunne bestemme om det skal være fritak for parkeringsavgift og bompenger for elbiler og hydrogenbiler.

  Gratis ferger skal fortsatt være et nasjonalt anliggende.

  Fordel til ladbare

  Ifølge DN vil det nye avgiftssystemet favorisere store ladbare hybridmodeller, og på sikt straffe de dyreste elbilmodellene.

  Det betyr at en den nye ladbare hybrid-SUVen Volvo XC90 T8 (med 400 hk), som hittil er valgt av 1 av 5 XC90-kunder, vil kunne få et avgiftskutt på 200.000 kroner som følge av bortfall av effekt-komponenten.

  Tilfreds

  - De viktigste elbilfordelene er fritak for moms og engangsavgift, og vi er glade for at elbilpolitikken står fast til minimum ut 2017, sier Petter Haugneland, kommunikasjonsleder i Norsk elbilforening.

  Foreningen er også enig i at bussen skal ha forkjørsrett i kollektivfeltet.

  - Når antallet elbiler fører til at bussene blir forsinket, må det innføres lokale tiltak som får bussen fram, sier Haugneland.

  Elbilforeningen har tidligere foreslått en rekke tiltak for å bedre trafikkflyten i og rundt kollektivfeltene. Blant annet at kun elbiler med flere enn to personer får tilgang til kollektivfeltet i rushtiden.

  - Tiltaket kan bedre situasjonen for bussene og samtidig legge til rette for mer samkjøring, sier Petter Haugneland.

  NAF er i stor grad fornøyd med lekkasjene.

  - Samlet blir det lavere avgifter på biler. Bilene som slipper ut minst, får mest avgiftslette - og elbilfordelene videreføres. Med dette fortsetter elbilsuksessen i Norge. Det er vi veldig fornøyde med, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

  Bellona ikke like fornøyd

  <B>KRITISK: </B>Bellona-leder Fredric Hauge Foto: All Over Press
  KRITISK: Bellona-leder Fredric Hauge Foto: All Over Press Vis mer


  Bellona-leder Frederic Hauge er derimot kritisk til enkelte av endringene, skriver NTB.

  Hauge aksepterer at det etter hvert blir faset inn en årsavgift for elbiler, men er skeptisk til å endre engangsavgiften.

  – Det må ikke fases inn noen engangsavgift på elbiler, med mindre det samtidig kommer kraftige avgiftsøkninger på fossilt drivstoff. Dersom differansen blir for liten, klarer vi ikke å nå disse målene, sier Bellona-lederen til nyhetstjenesten.

  - Riktig vei

  Bilbransjeforeningene jubler over fullt gjennomslag for sine synspunkter.

  - Det er viktig å bedre luftkvaliteten i norske byer, men vi trenger tiltak som virker.

  - I dag er det mye kunnskapsløshet og symbolpolitikk som preger debatten. Det gir ikke renere luft og vil skade miljøsaken på sikt, sier Erik Andresen i BIL og Egil Steinsland i NBF.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer