De nye barnesikrings-reglene i et nøtteskall

Fra og med 9. mai gjelder nye retningslinjer for sikring av barn i bil. Vi gjennomgår de nye reglene.

Barnesete for de minste.
Barnesete for de minste. Vis mer

De nye barnesikrings-reglene i et nøtteskall

  1. Sammendrag: Regler og anbefalinger
DinSide anbefaler bruk av barnesete så lenge som mulig.
DinSide anbefaler bruk av barnesete så lenge som mulig. Vis mer


I sammenheng med implementering av EU-regulativer ble det i går innført nye regler for sikring av barn i bil i Norge. Mens det tidligere kun eksisterte retningslinjer for barn under 4 år, er det nå innført et regelverk som omfatter alle barn som veier mindre enn 36 kilo og som er under 150 centimeter høye.

De minste barna I

Som tidligere skal barn fra 0 til 15 kilo sikres med godkjent barnesikringsutstyr tilpasset barnets aktuelle vekt. De finnes flere godkjente løsninger for denne gruppen - blant annet Boxette og babybag med sikkerhetsnett - men vi anbefaler bruk av babystol/barnestol med integrerte belter - også for de nyfødte.

Trygg Trafikk og DinSide anbefaler i tillegg at barnet bruker barnesete så lenge som det rent fysisk har plass i et slikt sete. Hvis barnet ikke er spesielt storvokst, finnes det mange barneseter som fungerer godt helt til fire-fem-årsalderen.

Trygg Trafikk og DinSide anbefaler også at barnesetet monteres bakovervendt.

De minste barna II

Ifølge de nye retningslinjene er det nå forbudt å plassere bakovervendt barnesete i fremre passasjersete i biler med aktiv passasjerkollisjonspute. Trygg Trafikk, DinSide og bilfabrikantene har i en årrekke advart på det kraftigste mot slik plassering, som altså endelig har blitt forbudt.

Barn lavere enn 135 centimeter (og under 36 kilo)

Barn som har vokst ut av barnesetet, men som fortsatt er under 135 centimeter høye (og under 36 kilo), skal heretter sitte på en egen godkjent, barnetilpasset sittepute. Barnet festes med bilens egne belter.

Sitteputen er lovlig å bruke, men gir ikke like høy sikkerhet og komfort som en beltestol.
Sitteputen er lovlig å bruke, men gir ikke like høy sikkerhet og komfort som en beltestol. Vis mer


Trygg Trafikk og DinSide anbefaler imidlertid å bruke en sittepute med integrert rygg og "ørelapper", en såkalt beltestol. Beltestolen beskytter blant annet barnets hode langt bedre ved sidekollisjon. En beltestol sørger også for at bilbeltet ligger riktig over barnets skulder og brystparti og at beltet ikke kommer i kontakt med barnets hals. I tillegg sørger en beltestol for at sovende barn holdes på plass i stolen, noe som gir både sikkerhets- og komfort-gevinster.

Påbudet gjelder bare barn lavere enn 135 centimeter og under 36 kilo. Regelen gjelder altså ikke for et barn som veier 36 kilo eller mer, selv om barnet er under 135 centimeter høyt. Den gjelder heller ikke et 136 centimeter høyt barn, selv om det veier under 36 kilo. Trygg Trafikk og DinSide anbefaler imidlertid å bruke sittepute eller beltestol så lenge som mulig.

Barn mellom 135 og 150 centimeter

DinSide anbefaler bruk av beltestol så lenge som mulig.
DinSide anbefaler bruk av beltestol så lenge som mulig. Vis mer


Barn i dette høydespennet er kun pålagt å bruke sittepute eller beltestol dersom dette finnes i bilen. Hvis man legger igjen utstyret hjemme, er man dermed ikke omfattet av påbudet. Trygg Trafikk og DinSide anbefaler imidlertid å bruke sittepute eller beltestol så lenge som mulig.

Barn høyere enn 150 centimeter

Barn som har passert 150 centimeter kroppshøyde, skal i likhet med voksne sikres med ordinære bilbelter.

Veteranbiler og andre biler uten sikkerhetsbelte

Det er heretter forbudt å transportere barn under 3 år i bil i sete som mangler sikkerhetsbelte. Forbudet gjelder alle seterader.

Barn over 3 år men under 150 centimeter kan transporteres i andre (eventuelt også tredje) seterad i biler med seter som mangler sikkerhetsbelte. Barn i denne alders- og høydegruppen skal imidlertid ikke plasseres i fremre seterad hvis dette mangler sikkerhetsbelte. Vi anbefaler ikke å transportere usikrede barn uansett seterad.

Barn i fremre passasjersete

En beltestol med "ørelapper" beskytter barnet langt bedre ved sidekollisjon.
En beltestol med "ørelapper" beskytter barnet langt bedre ved sidekollisjon. Vis mer


Det finnes ingen regler for plassering av barn i fremre passasjersete. Trygg Trafikk og DinSide mener imidlertid at barn bør være minst 140 centimeter høye før de plasseres foran. Vi anbefaler i tillegg at barnet bør ha fylt 12 år. I tillegg er det avgjørende at sikkerhetsbeltet kan justeres på en slik måte at det ikke vil skjære seg inn i barnets hals ved en eventuell ulykke.

Sanksjoner

Brudd på de nye barnesikrings-reglene straffes med et forenklet forelegg på 750 kroner. Dette er samme sum som betales ved manglende bruk av bilbelte for voksne.

  • Du finner et sammendrag av de ulike reglene her.
  • Kilde: Statens vegvesen, Trygg Trafikk

    Relaterte artikler:

  • Sikkerhet: Hvor og hvordan bør barnet sitte?
  • Sikkerhet: Baby i bil: Bag, boxette eller barnesete?