De mest populære bilfargene

Europeere og amerikanere velger motsatt.

<strong>BILLAKK:</strong> Nancy Lockhart er markedssjef, farge, hos DuPont, og presenterer her de mest solgte fargene internasjonalt. Foto: DuPont
BILLAKK: Nancy Lockhart er markedssjef, farge, hos DuPont, og presenterer her de mest solgte fargene internasjonalt. Foto: DuPont Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor tok DinSide for seg nybilsalget i Norge for 2008, og fant klare tall som viser at vi går i flokk ved fargevalg på bil: En av tre velger svart. Og også en av fire som la igjen sin mening i avstemningen, gikk for svart. Nå viser det seg at vi er helt på linje med resten av Europa.

Hva kostet egentlig bilen da den var ny?

Velger ulikt

Den store, internasjonale DuPont Automotive Color Popularity Report for 2010, viser nemlig at vi i Europa foretrekker sort fremfor andre bilfarger. Ren sort selges riktignok kun i liten skala, men sort med effekter som perlemor eller metallic tar hele 20 prosent av det europeiske markedet. Bak følger grått, sølv og hvitt.

Og skal vi ha hvitt, så skal vi ha ren hvitfarge. Kun en minimal andel velger perlemorseffekter.

Omdiskutert studie fra Australia hevder at sorte biler er mest ulykkesutsatte

82 prosent velger disse fire fargene

Europeere går litt mørkere enn resten av verden, men det er de kalde og "fargeløse" som leder an stort sett over alt. Foto: DuPont
Europeere går litt mørkere enn resten av verden, men det er de kalde og "fargeløse" som leder an stort sett over alt. Foto: DuPont Vis mer


Fargerapporten avslører interessante forskjeller og likheter mellom ulike land og regioner.

For 2010 ser vi at at bilkjøpere over hele verden har en tendens til å gå for de "fargeløse" fargene. Men mens hvitt vinner i markeder som Japan, Nord-Amerika og Sør-Afrika, så foretrekker europeere og russere svarte biler.

Sølv er den internasjonale vinnerfargen, og tar teten også i folkerike land som Kina og Sør-Korea, samt at den dominerer i Sør-Amerika, inkludert Brasil. Totalt velges disse fargene av 82 prosent av kjøperne!

Rødt og blått er fargene som ligger tettest opp mot toppen globalt sett, med henholdsvis seks og fem prosent.

De mest populære fargene for to år siden

De sære fargene

Disse fem fargene dominerer europeiske veier, ifølge DuPonts fargerapport. Foto: DuPont
Disse fem fargene dominerer europeiske veier, ifølge DuPonts fargerapport. Foto: DuPont Vis mer

Hva velger DinSides lesere?

Jeg velger: (Avsluttet)
Sort(23%) 1255
Mørk grå(14%) 784
Sølv(13%) 692
Blå(11%) 580
Hvitt(10%) 530
Rød(9%) 513
Beige/sandfarget(4%) 222
Brun(3%) 138
Grønn(3%) 138
Lilla/fiolett(2%) 130
Gyldent(2%) 128
Annet/mix(2%) 107
Rosa(2%) 101
Gul(2%) 85
Turkis(1%) 66
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.De som husker tilbake noen år, vil nok minnes at grønt - helst metallic - var en svært populær farge i Norge. Det er imidlertid et tilbakelagt stadium. Russerne er de eneste som velger grønt i merkbare mengder nå. Grønnfargen utgjør 11 prosent av det russiske markedet i 2010-rapporten, noe som gir fargen en femteplass. I andre områder utgjør den grønne andelen bare mellom en og tre prosent.

Mest mot strømmen går inderne, som er ett av to områder der en annen farge enn sort, hvitt, grått og sølv finnes på topp fire. Her har brun/beige klemt seg inn på tredjeplass med 11 prosent av markedet, mens den sorte er på femte. Brun/beige har i andre områder bare en minimal markedsandel.

Kalkulator: >> Finn ut hva bilen er verdt

Selger minst

I tallene DinSide analyserte for det norske markedet i 2008, gikk også valgene i favør av de kalde fargene. Det er kun rød som hevder seg i toppen av varmere fargenyanser hos norske bilkjøpere. Biler med lakk i brunt, gull, gult, rosa, beige og oransje ligger i bunn sammen med turkis og fiolett.

Volvo overrasker: Blir Norges nest mest solgte bil i år