Toyota og BMW gjør det bra, Volkswagen til venstre kun middels
Toyota og BMW gjør det bra, Volkswagen til venstre kun middelsVis mer

De mest fornøyde bilkundene

Toyota har de mest fornøyde bilkundene i følge eiertilfredshetsundersøkelsen Autoindex. Hakk i hæl følger BMW og Audi.

Autoindex er en årlig undersøkelse som registrerer norske bileieres forhold til bilen sin. Det er NAFs Motor, svenske Vi Bilägare, Danske Motor og konsulentfirmaet Lojalty Group som står bak. Hensikten er å kartlegge hvor godt fornøyde kundene til de ulike bilmerkene er. Undersøkelsen er delt opp i fire kategorier hvor eierne uttaler seg om henholdsvis bilen, salgsapparatet, merkelojaliteten og serviceapparatet. Resultatene oppsummeres deretter og blir til begrepet eiertilfredshet.

Årest undersøkelse tar utgangspunkt i biler av årsmodell 2003-2009. 15.000 norske bileiere er intervjuet og bilmerkene er rangert på bakgrunn av svarene de har gitt. Maksimalt oppnåelig poengsum er 1.000.

Toyota vinner

Det er Toyota som topper listen med totalt 857 poeng. Kanskje noe overraskende med tanke på all turbulensen som har vært rundt Toyota det siste året, men trolig er det ganske mange av eierne som ikke har blitt berørt av disse problemene ettersom bilene som har blitt undersøkt er opptil 7 år gamle. Det er også mulig at tilbakekallingsaksjonene ikke har hatt noen direkte negativ effekt ettersom det i en slik situasjon også kan oppleves positivt at produsenten tar ansvar.

BMW og Audi følger

Vinneren Toyota, her representert ved Avensis
Vinneren Toyota, her representert ved Avensis Vis mer


På andreplass følger BMW med poengsummen 852, ett fattig poeng foran Audi. Disse tyske premiummerkene gjorde det godt også i fjor og har et lite forsprang ned til sine argeste premiumkonkurrenter Volvo og Mercedes på henholdsvis sjette- og syvendeplass. Interessant nok er det BMW som vinner foran Audi når man ser kun på svarene som går på hvor tilfredse eierne er med selve bilene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skoda og Subaru følger på fjerde- og femteplass. Subaru ligger stabilt i forhold til fjoråret, men Skoda er i ferd med å klatre.

På bunn

De mest fornøyde kundene (Fra Autoindex)
PlasseringMerkePoengsum
1.Toyota857
2.BMW852
3.Audi851
4.Skoda841
5.Subaru837
6.Volvo833
7.Mercedes832
8.Saab826
9.Honda822
10.Volkswagen813
11.Mazda811
12.Mitsubishi805
13.Ford800
14.Nissan799
15.Peugeot798
16.Hyundai794
17.Kia789
18.Suzuki781
19.Citroën778
20.Opel771
21.Renault766
22.Chrysler710
Maksimalt oppnåelig poengsum: 1.000


På bunn av listen sliter merker som Opel, Renault og helt til sist Chrysler. Chrysler er i praksis bare Grand Voyager i Norge i dag, men ettersom undersøkelsen også tar for seg litt eldre biler inkluderes flere modeller.

Opel

Litt overraskende er det kanskje at Opel gjør det såpass svakt. Vi har flere ganger undret oss over at Opel ikke står sterkere blant norske bilkjøpere med produkter som Insignia, Corsa, Zafira og nå også nye Astra og etter hvert Meriva. Dette er en produktrekke som burde være sterk nok til i alle fall å tiltrekke seg langt flere nybilkjøpere.

Forbehold

Som vanlig når vi omtaler undersøkelser som dette, må det tas en hel del forbehold. Det er nemlig slik at selv om disse tallene er meget interessante, må det påpekes at Autoindex er en sammensatt undersøkelse som måler flere parametre ved eierskapet. Dermed blir også presisjonen noe dårligere.

Ikke kvalitetsundersøkelse

Det er verdt å merke seg at dette ikke er noen kvalitetsundersøkelse av bilene. Ei heller er det en ren kunde-forhandler-undersøkelse. Tvert i mot rommer den en lang rekke egenskaper både ved bil, forhandler, serviceapparat, samt en mer emosjonell tilknytning til merket.

Slike vurderinger fra kundens side vil dessuten også avhenge av kundenes forventninger. Det er naturlig å anta at kundene har høyere forventninger og dermed stiller strengere krav til merker som Mercedes og BMW enn til rimeligere merker som Fiat og Suzuki.

Sammenlign resultatene

Norges mest populære bil til tross, Volkswagen havner bare midt på treet
Norges mest populære bil til tross, Volkswagen havner bare midt på treet Vis mer


Vi oppfordrer derfor til at det vises forsiktighet med å trekke konklusjoner basert på denne undersøkelsen alene. I stedet ligger dens verdi i at den sier noe sett i lys av andre kvalitets- og eierskapsundersøkelser. Dersom resultatene spriker, er det god grunn til å være skeptisk til resultatene. Dersom resultatene sammenfaller med flere lignende undersøkelser, kan det imidlertid være grunn til å kikke nærmere på tallene.

En slik undersøkelse er svenske bilprovningen som vi har omtalt tidligere:

De beste 3 år gamle bruktbilene.
De beste 5 år gamle bruktbilene.

Ulike modeller

BMW gjør det skarpt, aller mest takket være eiernes forhold til selve bilen
BMW gjør det skarpt, aller mest takket være eiernes forhold til selve bilen Vis mer


I Autoindex skilles det heller ikke mellom ulike modeller fra samme produsent. Historien har vist oss at det kan være store forskjeller i kvalitet og egenskaper hos en og samme produsent.

Forsinkelse

Til sist bør det også uansett påpekes at det alltid vil være noen forsinkelser i slike undersøkelser. Det betyr at man ikke nødvendigvis kan slutte fra en oppsummering av de siste 6-7 årene til hvordan ting vil være de neste 3-4 årene.

Kilde: NAF