Traktor på motorveien - er det lov? Bode JA - og NEI! Foto: Colourbox.com/Kristin Sørdal
Traktor på motorveien - er det lov? Bode JA - og NEI! Foto: Colourbox.com/Kristin SørdalVis mer

De har faktisk lov

Traktorer kan kjøre på motorveien, men de må oppfylle ett viktig kriterium.

Traktorer på motorveien kan være spire til kraftig irritasjon, noe også et innlegg på UP sine Facebook-sider vitner om.

Nylig fikk vi denne henvendelsen fra en leser:

  «Jeg kjører rundt i stor Oslo i forbindelsen med jobb.

  Og har lagt merke til en stor økning av traktorer med tilhenger på hovedfartsårene. Jeg mener å huske det var restriksjoner på traktorbruk på motorvei?

  Det jeg lurer på er om traktor er unnlatt en del avgifter og miljøkrav. Det jeg tenker på er bomavgift og CO-utslipp. Det er sikkert flere smutthull i lovverket også.

  Dette irriterer mange. Men de har altså lov. Om de kan kjøre i mer enn 40 kilometer i timen på flat mark. Foto: Kristin Sørdal
  Dette irriterer mange. Men de har altså lov. Om de kan kjøre i mer enn 40 kilometer i timen på flat mark. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


  Jeg vet at noen traktorer kan kjøre i opp til 70 kilometer i timen, men de lager fortsatt farlige situasjoner i 90-sonen på hovedveiene ut og inn til Oslo, særlig når et vogntog tar de igjen og skal forbi.

  Dette skjer som regel i en motbakke i tillegg. Da er det full blokk lengere bak i køen. Jeg vet det er flere som stusser på den økende traktorbruken i hovedstaden. Eller tar jeg feil?»

Vi tok spørsmålene videre til Statens Vegvesen.

Glad i traktorer? Hvorfor ikke prøve traktorvafler!

Motorvei
Motorvei Vis mer
Motor-trafikkvei
Motor-
trafikkvei Vis merMinst 40 kilometer i timen

For at traktorer skal kunne kjøre lovlig på motorvei eller motortrafikkvei (tidligere motorvei klasse B), må de kunne kjøre i minst 40 kilometer i timen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Harald Gjelsvik, juridisk seniorrådgiver ved Trafikant- og kjøretøyavdelingen i Vegdirektoratet, er bestemmelsene hjemlet i trafikkreglene.

– Trafikkreglene § 4 nr. 2 angir at motorvogn som lovlig kan kjøres med en hastighet på minst 40 kilometer i timen på vannrett veg, kan kjøres på motorveg eller på motortrafikkveg. Det er i trafikkreglene ikke noe forbud mot at traktorer som kan kjøre raskere enn 40 kilometer i timen kan kjøre på motorveg eller motortrafikkveg, forklarer Gjelsvik.

Skilt 306.3: «Forbudt for traktor og for motorredskap konstruert for fart mindre enn 40 km/t». Ifølge Gjelsvik betyr dette at det er forbudt å kjøre med alle slags traktorer uansett hvilken hastighet disse er konstruert for. Foto: Statens Vegvesen
Skilt 306.3: «Forbudt for traktor og for motorredskap konstruert for fart mindre enn 40 km/t». Ifølge Gjelsvik betyr dette at det er forbudt å kjøre med alle slags traktorer uansett hvilken hastighet disse er konstruert for. Foto: Statens Vegvesen Vis mer


Avhengig av skilting på stedet kan det imidlertid være restriksjoner på denne tillatelsen.

– Det kan ved oppsetting av skilt 306. 3, «Forbudt for traktor og for motorredskap konstruert for fart mindre enn 40 km/t», angis at det er forbudt å kjøre med alle slags traktorer uansett hvilken hastighet disse er konstruert for, forteller Gjelsvik videre.

Les også saken: Dette motorvegskiltet vil du helst ikke se ...

Forbudsskiltet gjelder uten begrensning

Gjelsvik understreker at dersom en traktor skal kunne kjøre på motorveg eller motortrafikkveg, må altså to kriterier være oppfylt:

  1. Traktoren må gå i minst 40 kilometer i timen.
  2. Det kan ikke være forbudsskilt.

Det har i flere år vært noe disputt om hvordan dette forbudsskiltet for traktor skal kunne tolkes. Som du kan lese for eksempel i landbruksfagbladet Bedre Gardsdrift, kan det være tvil om hvordan dette forbudet skal tolkes. Bladet skriver at det lett kan forstås slik at forbudet gjelder kun for traktorer som går under 40 kilometer i timen.

Hva synes du:

Burde traktorer ha lov til å kjøre på høyhastighetsveier? (Avsluttet)
Nei, det burde være totalforbud!(77%) 4237
Ja, jeg synes dagens regelverk er bra(22%) 1211
Vet ikke(2%) 88
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ifølge Gjelsvik i Vegdirektoratet hersker det imidlertid ingen tvil:

– Skiltet 306.3 dekker alle traktorer, både de som går over og under 40 km/t. Bakgrunnen for dette er norsken i setningen, "for traktor" - uten noe mer begrensning - og "for motorredskap" - med begrensing, forklarer Gjelsvik.

Fritak for bomavgift?

Vi runder av med en oppklaring av leserens spørsmål om unnlatelse av avgifter for traktorer.

– Er traktor unnlatt en del avgifter og miljøkrav, da spesielt bomavgift og CO-utslipp?

– Fritak for bomavgift er kun gitt i noen få tilfeller, for eksempel der et gårdsbruk har jordbruksareal på hver sin side av en bomstasjon. Det er i kjøretøyforskriften fastsatt bestemte krav til hva en traktor kan medføre av støy og utslipp, sier Gjelsvik til DinSide.