<strong>LAST I BIL:</strong> Tunge ting skal nederst og inn mot seteryggen. Her ser vi også at lasten er fysisk skilt fra kupeen med et lokk. Foto: Knut Moberg
LAST I BIL: Tunge ting skal nederst og inn mot seteryggen. Her ser vi også at lasten er fysisk skilt fra kupeen med et lokk. Foto: Knut MobergVis mer

De gamle vet best

En av tre vet ikke hvordan de skal laste bilen sikkert.

Løse gjenstander i bil er ikke å anbefale. Mange glemmer at brusflasker, spillkonsoll og handlenett kan forårsake stor skade. Men det er ikke bare småsakene som kan skape uventet trøbbel. Tre av fire europeere vil bruke bil på ferie i år, og med mye last er det svært viktig å pakke bilen riktig.

Eldre vet best

Dessverre er det mange som ikke vet hvordan de skal pakke bilen sikkert. En ny europeisk undersøkelse fra Goodyear, indikerer at så mange som en av tre ikke kjenner grunnreglene for sikring av last i bil. Det er eldre menn som er dyktigst på pakking av bil. Respondenter fra Sveits, Østerrike og Belgia vet mest om sikring av billasten, mens førere fra Polen og Italia ser ut til å ha minst kontroll, skal vi tro Goodyear.

Undersøkelsen er gjennomført blant 5.600 aktive førere over 18 år i 15 europeiske land i mai i år. Norge er ikke med, ei heller våre skandinaviske naboland. Men det er liten grunn til å tro at vi er mye flinkere her på berget.

- Inne i bilen skal kun myke ting kunne ligge løst, alt annet skal være fastmontert - hvis man tar sikkerheten på alvor. Det sa kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen til DinSide i fjor. Han kunne henvise til flere ulykker forårsaket av løse ting i kupeen, blant annet et trafikkdødsfall der de dødelige skadene ble forårsaket av en bærbare PC som hadde ligget løst i baksetet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er grunnreglene

En mer detaljert oversikt over hvordan sikre billasten finner du her, men noen stikkord følger:

  • Pakk tunge gjenstander nederst, og inn mot seteryggene i bagasjerommet.
  • Biler med åpne bagasjerom (først og fremst stasjonsvogner) må sikre lasten med nett eller andre fysiske skiller, som hindrer gjenstander å forflytte seg rundt i kupeen ved kollisjon eller bråstopp.
  • Løse gjenstander i kupeen bør være myke. Sørg for at eksempelvis DVD-spillere er fastmontert.
  • Pakker du tunge gjenstander på taket, må du være klar over at bilens kjøreegenskaper og bremselengder endres.