De fleste stikker av!

2/3 stikker av fra skadene de er skyld i, sier forsikringsselskap.

STIKKER AV FRA ANSVARET: Stadig flere stikker av fra ansvaret dersom de bulker eller skader en annen bil som står parkert, hevder forsikringsselskap. Foto: TRYG FORSIKRING
STIKKER AV FRA ANSVARET: Stadig flere stikker av fra ansvaret dersom de bulker eller skader en annen bil som står parkert, hevder forsikringsselskap. Foto: TRYG FORSIKRING Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi har ikke eksakte tall, men antar at så mange som 2/3 stikker av fra skadene de er skyld i, sier Roald Stigum Olsen i Tryg Forsikring i en pressemelding.

– Det synes jeg høres ut som et veldig høyt tall, men samtidig tror jeg det kan være riktig dersom man tar med de som ikke er klar over at de har vært borti en annen bil, sier Arne Voll, informasjonsansvarlig i Gjensidige Forsikring, til DinSide.no.

Gjenganger-tema

Ifølge Voll har Gjensidige hatt tall på dette tidligere, som sa at halvparten ikke meldte fra om skader forvoldt på annen manns bil.

Lurt ekstrautstyr? Bilfendere beskytter bilen din!

Ifølge en tidligere undersøkelse gjort av Perduco for If Skadeforsikring, stikker åtte av ti av fra parkeringsskader. Enten hadde bilisten stukket av (halvparten av tilfellene), eller så oppdaget man ikke skaden før senere og hørte ingenting fra bilisten (tre av ti).

Hva gjør du?

Har du opplevd å få parkeringsskade på bilen din, hvor vedkommende gjerningsmann har stukket av? Hva gjorde du med skaden? (Avsluttet)
Lot bare skaden være ...(35%) 489
Tok reparasjonsutgiftene av egen lomme(32%) 459
Meldte inn til forsikringsselskapet og tok reparasjonen derfra(25%) 348
Vet ikke(8%) 117
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ifølge denne undersøkelsen fra If, opplevde kun 14 prosent at den andre bilisten ventet ved bilen, at det var lagt igjen kontaktinformasjon eller at man ble kontaktet senere.

Har du opplevd å få parkeringsskader på bilen, hvor den ansvarlige har stukket av? Hva gjorde du i så fall i etterkant med skaden? Stem i avstemmingsobjektet eller skriv din mening i debatten nedenfor.

Arne Voll i Gjensidige Forsikring med eksempel på parkeringsskade. Foto: GJENSIDIGE
Arne Voll i Gjensidige Forsikring med eksempel på parkeringsskade. Foto: GJENSIDIGE Vis mer


Flere hundre hver dag

– I vår statistikk har vi registrert nærmere 60.000 skader som er definert som "påkjørt parkert kjøretøy" i 2011. En skade som involverer flere kjøretøyer vil gi flere skademeldinger og dermed flere registreringer i vår statistikk. En påkjøring av et parkert kjøretøy vil derfor normalt gi to skader. Derfor bør man nok heller snakke om nærmere 30.000 påkjøringer av parkert kjøretøy i 2011. Men ikke alle skader blir meldt til forsikringsselskapet, spesielt ikke når en part stikker av, så det korrekte tallet ligger nok et sted mellom 30.000 og 60.000, sier Ann Håkonsen, kommunikasjonssjef i FNO, til DinSide.

I løpet av årets første seks måneder, er det meldt inn totalt 144.259 skader på personbil til alle norske forsikringsselskaper. 26.046 av disse er påkjørt parkert kjøretøy. Dette er 143 påkjørte parkerte hver dag.

– Det er ingen tvil om at det er mange hundre som får skader på bilen sin hver eneste dag, der folk er uheldige og får seg en liten smell. Noen blir meldt, mens andre blir aldri meldt, sier Voll.

Les også: Han stakk fra sine synder, men vi tok innersvingen på synderen!

Store mørketall

Voll sier til DinSide at det er store mørketall innenfor denne skadegruppen.

– Det er mange småskader, som kanskje er litt for liten til å ta på forsikringen, samtidig som den kanskje er irriterende dyr å betale selv, sier Voll.

I tillegg har du de skadene som aldri blir oppdaget, og de skadene som andre ikke ante at de forvoldte.

– Det er veldig få som aner hvor disse skadene kom fra. Vi parkerer på mørke, trange parkeringsplasser, vi har mørke biler, og merker det ikke før vi har vasket bilen, sier Voll til DinSide.

– Det er mange skader som skjer uten at de som er skyld i skaden er klar over at det har skjedd, men jeg tror vel at terskelen hvor man tenker at det går sikkert greit, den er høy hos mange, sier Voll.

Roald Stigum Olsen i Tryg Forsikring. Foto: Tryg
Roald Stigum Olsen i Tryg Forsikring. Foto: Tryg Vis mer


Han sier videre til DinSide at han tror de fleste er ærlige, men at terskelen i forhold til å lukke øynene for skader, er høy.

– Dette er utrolig kjedelig å oppleve. Vi får mange fortvilte henvendelser fra kunder som uforskyldt har fått skade på bilen ved at noen har bulket den og stukket av. Dette er nok også et voksende problem, forteller Roald Stigum Olsen, pressetalsmann i Tryg Forsikring.

Du må betale

Dersom bilen din blir påført skade mens den står parkert, og synderen har stukket av, er det du som sitter igjen med regningen. I tillegg til egenandelen på forsikringen, får du også bonustap.

– Det blir ofte en kaskoskade, og dermed bonustap, forteller Voll. Så det er sjelden at de mindre skadene lønner seg å ta på forsikringen, sier han.

Er det en større skade, er det ofte ingen annen utvei enn å ta det på forsikringen, og dermed ta de kostnadene det medfører.

Norske forsikringsselskap utbetalte en milliard kroner for bilskader i 2011, ifølge FNO. En halv milliard ble utbetalt til skade på parkert bil. I tillegg kommer mørketallene der skadene ikke er tatt over forsikringen.

Hva synes du om at det er du som blir sittende med regningen, når du er helt uskyldig i skaden? Del dine meninger i debatten nedenfor!

Dette skal du gjøre

Dersom du skader en annen bil som står parkert, er det ditt ansvar å melde ifra til vedkommende bileier. Dette gjøres enten ved å legge en lapp under vindusviskeren, eller å ta registreringsnummeret på den skadde bilen og melde ifra om skaden til ditt eget forsikringsselskap - aller helst gjør du begge deler.

Ifølge Tryg, trenger det ikke blir dyrt å være ærlig. Mange kunder har opparbeidet seg topp bonus og det er normalt ingen egenandel på ansvarsskader. Derfor kan du faktisk oppleve at dette ikke koster deg noen ting å være ærlig, annet enn at du bruker opp en bonusfri skade.

Å stikke av uten å melde ifra, er lovstridig, og kan medføre politianmeldelse og i verste fall bøter. Paragraf 12 i Veitrafikkloven sier at de som er innblandet i trafikkuhell har plikt å oppgi navn og adresse til hverandre, og den som har voldt materiell skade skal snarest kontakte skadelidte eller politiet om uhellet.

Slik unngår du parkeringsskader

– Parkeringsplassene blir trangere og trangere, og ofte er det veldig liten plass på hver side av bilen, sier Voll til DinSide.

Selv pleier han ofte å ta husstandens minste bil når han vet at han skal i parkeringshus og på steder der det er trangt om parkeringsplassene.

– Folk vil ofte parkere nærmest døren, men det er ingen tvil om det at det å parkere litt langt vekk vil lønne seg på sikt, oppfordrer Voll.

Her er flere tips fra forsikringsselskapene om hva du kan gjøre for å forebygge parkeringsskader på bilen din:

Du kan også få fendere til bilen din!

  • Når du kjøper bil, la bilens parkeringsegenskaper være en del av vurderingskriteriene.
  • Vær oppmerksom på omgivelsene før du parkerer: Parkerer du ved siden av en bil med mange bulker, er det sannsynlig at eieren ikke er flink til å unngå skader. Parkér et annet sted.
  • Det er lov å "tørrtrene" på rygging og trange parkeringer selv om du har hatt lappen i mange år.
  • La ikke små barn få åpne døren selv, men hjelp dem ut. Bruk barnesikringen på døren.
  • Det kan være lurt å ta bilde av bilen hvis det er trangt på parkeringsplassen. Skjer det noe mens du er borte har du et utgangspunkt for veien videre.
  • Står det en stor varebil i parkeringsbåsen ovenfor deg, kan det også øke risikoen for en parkeringsskade, fordi en varebil har bruk for mer plass ved utrygging.
  • Sørg for å parkere med god avstand til andre biler, så du unngår skader, når bildøren åpnes.
  • Orientér deg også før du setter deg inn i bilen igjen: Er det noe, du bør ta høyde for før du rygger ut?
  • Hvis skaden er skjedd er det godt å kunne dokumentere skaden med foto tatt med telefonen. Det gjelder både hvis du selv er skyld i skaden eller hvis din bil er blitt påkjørt av en annen. Hvis det er vitner i saken, er det også en god idé at få navn og nummer på disse.
  • Hvis du er skyld i skaden, skal du huske å legge ditt navn, nummer og evt. din bils registreringsnummer på en papirlapp festet til motpartens bil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer