De beste svenske rasteplassene

Den svenske bilorganiasjonen Motormännen har testet 270 rasteplasser, og kåret de beste i hvert fylke.

<b>BRA RASTEPLASS:</b> Svenske Motormännen har testet 270 svenske rasteplasser og har kåret de beste rasteplassene i hvert fylke. Bildet er fra en rasteplass ved sjøen Siljan i Dalarna, Sverige. Foto: Motormännens Riksförbund
BRA RASTEPLASS: Svenske Motormännen har testet 270 svenske rasteplasser og har kåret de beste rasteplassene i hvert fylke. Bildet er fra en rasteplass ved sjøen Siljan i Dalarna, Sverige. Foto: Motormännens RiksförbundVis mer

Den svenske bilorganisasjonen Motormännen har testet 270 svenske rasteplasser, og har kåret en vinner i hvert län, tilsvarende norske fylker.

Det har resultert i en liste med Sveriges 21 beste rasteplasser. Du kan se listen nedenfor, eller du kan gå inn på nettsidene til Motormännen for mer informasjon.

Vi har vært i kontakt med flere norske bilorganisasjoner, men ingen av disse har gjort en liknende test av norske rasteplasser i år.

Hva synes du om norske rasteplasser? Har du tips til noen gode rasteplasser i Norge? Del det med oss i debatten nedenfor.

Best i test

I den svenske testen er det rasteplassen Tallbacken i Västerbottens län som går av med landsseieren, og som altså utpekes som den beste rasteplassen i Sverige. Du kan se hele listen med alle de 21 fylkesvinnerne, nederst i saken.

Din mening

Hva synes du om norske rasteplasser? (Avsluttet)
De er generelt svært dårlige(70%) 244
De er generelt helt OK(22%) 77
Vet ikke/ingen mening(4%) 15
De er generelt veldig bra(4%) 14
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


– Rasteplasstesten er en viktig del i Motormännens trafikksikkerhetsarbeid. Bra rasteplasser innbyr til nødvendige stopp for hvile og rekreasjon. Trøtthet ved rattet er en vanlig ulykkesfaktor som nesten kan sammenliknes med ulykker relatert til alkohol, sier Nisse Nilsson, vägombud hos Motormännen, i en pressemelding.

I den svenske testen er det sett på rasteplassenes utforming, parkerings- og oppstillingsmuligheter, sikkerhet, tilgang til sitteplasser, toaletter, lekeplass, gangveier, belysning, skilting osv. Dessuten har de gransket vedlikeholdet og rengjøringen av de ulike rasteplassene. Alle rasteplassene er kontrollert flere ganger, og man har kontrollert det samme på alle rasteplassene over hele landet.

– Når vi kontrollerer landets rasteplasser, er det ikke først og fremst skjønnhetsverdiene som er utslagsgivende, men det som gir plusspoeng i protokollen er hvor lettilgjengelig den er, utrustning, funksjonalitet og stell. Rasteplassene må ha en slik standard at de virkelig lokker til stans under lange reiser, sier Nisse Nilsson.

Motormännen kommer til å sette opp skilter med teksten "Beste rasteplass" på alle 21 fylkesvinnerne. Ser du skiltet som avbildet til høyre, kan du altså trygt ta en pause.

Her er de beste rasteplassene i Sverige:

De beste svenske rasteplassene


Skjønnhets-verdien

Øyenfryd er altså ikke vektlagt nevneverdig i den svenske testen. Når det gjelder de norske rasteplassene, er det nettopp på dette punktet at de har reddet seg litt inn.

– De norske plassene scoret dårlig på renhold. Doene var skitne og det var en del søppel. Altfor mange forlater rasteplassene uten å rydde opp ordentlig etter seg. Selv om renholdet var så som så på de norske rasteplassene, fikk alle skryt for god tilgjengelighet for bevegelseshemmede, gode bord og ikke minst flott utsikt. Naturomgivelsene ble karakterisert som de flotteste i testen, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I 2009 var NAF med på en europeisk stortest av rasteplasser, sammen med blant annet ADAC. Du kan lese om denne testen og hvordan de norske rasteplassene kom ut, i denne artikkelen.

I 2010/2011 inviterte NAF med bilistene til å kåre Norges beste rasteplasser. Honnevje rasteplass på Valle i Setesdal kom ut som best i test. Du kan se hele listen med de ti beste norske rasteplassene her.

Kommentar: - Stopp og sov, er oppfordringen til trøtte bilister langs norske veier. Men hvor da?