De beste sommerdekkene

Hvis du skal kjøpe nye sommerdekk i år, bør du sjekke denne dekktesten.

Det er lett å gå seg vill i dekkjungelen, men en test som denne hjelper en å velge rett Foto: Colourbox
Det er lett å gå seg vill i dekkjungelen, men en test som denne hjelper en å velge rett Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våren har for alvor kommet til store deler av landet og det er tid for å tenke på sommerklargjøring av bilen. Noe av det viktigste med dette er å få på sommerhjul, og kanskje er det på tide å bytte ut de gamle sommerdekkene.

Som vanlig er det foretatt en stor dekktest av Testworld i regi av en rekke aktører fra Norge, Sverige, Finland og Russland. Den norske representanten i gruppen er NAFs medlemsblad Motor.

Slik overlever vinterdekkene sommeren

Trippelseier

Årets test viser at tre dekk holder det høyeste nivået sammenlagt. Hankook Ventus Prime 2, Nokian Hakka Blue og Pirelli Cinturato P7 oppnår alle en totalsum på 9,2 poeng, basert på poengene i de ulike delkategoriene. Motor kommenterer selv at de er overrasket over at Hankook kommer så høyt, ettersom fjorårsutgaven av dekket scoret mer gjennomsnittlig.

Skalaen går fra 10 poeng i toppen til 4 i bunn. Det dårligste dekket får 6,2 poeng og heter BF Goodrich g-Grip. Dette kommer sist først og fremst på grunn av for dårlige egenskaper på våt vei.

Slik skifter du hjul

Våt asfalt viktigst

Ikke alle egenskaper veier like tungt i totalvurderingen. Egenskapene på våt vei er vektet klart tyngst og utgjør 65 prosent av totalresultatet. Tørr asfalt teller 25 prosent og økonomi og komfort utgjør 10 prosent av totalresultatet. Hver av de tre kategoriene består av flere underkategorier som bremsing, kritiske manøvrer, vannplaning, kjørefølelse og støy.

Vær bevisst

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer


Fordi vektingen spiller en såpass stor rolle for totalresultatet gjør man klokt i å kikke på underkategoriene dersom det er egenskaper man er spesielt opptatt av, som rullemotstand eller støy. Dessverre er det fortsatt slik at et dekk består at mange kompromisser for å forene til dels motstridende egenskaper. Derfor er det også viktig å være bevisst på hvilke egenskaper som er viktigst for en selv.

Her finner du en annen stor dekktest

Advarer mot de aller billigste

Totalt er det 10 dekk fra en rekke produsenter som er med i testen. Dekkene er testet i dimensjonen 205/55-16 og testbilen er Audi A3. Prisene på dekkene er ikke oppgitt i testen da disse kan variere betydelig lokalt, men generelt advarer NAF mot å velge de aller billigste dekkene, da disse ofte har dårlige egenskaper.

Hele testen kan du lese her hos Motor.

Kilde: NAF/Motor

De individuelle testene finner du her:
(sortert etter totalresultat)


Hankook Ventus Prime 2 – 9,2 poeng

Nokian Hakka Blue – 9,2 poeng

Pirelli Cinturato P7 – 9,2 poeng

Continental PremiumContact5 – 8,7 poeng

Michelin Pilot Sport 3 – 8,7 poeng

Goodyear EfficientGrip – 8,6 poeng

Dunlop SP Sport Fastrespons – 8,5 poeng

Barum Bravuris 2 – 7,2 poeng

Jinyu YU63 – 6,8 poeng

BF Goodrich g-Grip – 6,2 poeng