De beste og verste sommerdekkene

Etter å ha testet 37 sommerdekk var det 13 meters forskjell i bremselengde på beste og verste!

<b>STOR TEST AV SOMMERDEK 2012:</b> Europeiske bilorganisasjoner har testet 37 sommerdekk i årets test. Det er to dekk du bør ligge unna, ellers er det gjennomsnittlig god kvalitet. Foto: ADAC/colourbox.com
STOR TEST AV SOMMERDEK 2012: Europeiske bilorganisasjoner har testet 37 sommerdekk i årets test. Det er to dekk du bør ligge unna, ellers er det gjennomsnittlig god kvalitet. Foto: ADAC/colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europeiske bilorganisasjoner som tyske ADAC og danske Forenede Danske Motorejere (FDM) har sammen med den uavhengige tyske forbrukertestorganisasjonen Stiftung Warentest testet sommerdekkk.

De har testet til sammen 37 ulike sommerdekk, i størrelsene 14 og 16 tommer.

Ifølge FDM er det generelle inntrykket at dekkene har blitt bedre, og forskjellene mellom de gode og de dårlige dekkene er blitt mindre.

Når det er sagt, så er det spesielt på våt veg at de gode skiller seg mye fra de dårlige.

Testen viser at det skiller 13 meter i bremselengde mellom testens beste og testens dårligste 14-tommers dekk. Dette er når to like biler utstyres med testens beste og dårligste dekk, og det bremses ned fra 80 kilometer i timen. Når bilen med testens beste dekk har stanset, holder bilen med det dårligste dekket fremdeles 45 kilometer i timen - og den stopper først 13 meter lenger fremme!

Det beste dekket av 14-tommerne er Continental ContiEcoContact 5. Det dårligste dekket av 14-tommerne, og som danske FDM også fraråder deg å kjøpe, er Infinity INF-030.

– Egenskapene på våt vei er så dårlige at vi ikke kan anbefale kjøp av dette dekket. Glem det! er oppfordringen fra FDM.

Her er de beste dekkene: Se liste lenger ned på siden.

Du kan se resten av resultatene på nettsiden til FDM eller ADAC.

Når bør du bytte dekk? Loven sier 1,6 millimeter, men bileksperter sier at dette ikke er nok ...

Dekkene

Det er altså 37 dekk som er testet, i størrelsene 14 og 16 tommer. Størrelsene er valgt på bakgrunn av at dette er de mest solgte dekkstørrelsene på det europeiske markedet. Innenfor klassen 16 tommer er dekkene fordelt på en størrelse for større personbiler og en for populære SUVer i mellomklassen.

Det er testet 15 dekk på 14 tommer (165/70), 15 dekk på 16 tommer for større personbiler (205/55) og sju 16-tommers dekk for mindre SUVer (215/65).

Generelt bra nivå

Generelt sett er det god kvalitet på dekkene i årets test - med noen unntak, som nevnt. Ifølge FDM synes kvaliteten å ha blitt bedre, og man har greid å lage dekk som har en bedre rullemotstand til fordel for drivstoforbruket - samtidig med at det har gode egenskaper på våt vei.

Dekkene er testet på tørr og våt vei, og de er testet for støynivå, slitestyrke og rullemptstand. Alle dekkene får bestått på tørr vei, men det er på våt vei at man skiller klinten fra hveten - og noen dekk faller igjennom.

Blant 14-tommerne er det som sagt Infinity INF-030 som ikke får bestått. I klassen for 16-tommere for større personbiler er det ingen som får stryk, men i klassen for minde SUVer stryker Sava Intensa SUV, på grunn av dårlige egenskaper på våt vei.

Dette er ikke blant de mest utbredte merkene, men de kan bestilles i Norge - hvilket da tydeligvis ikke er å anbefale.

10 myter om sommerdekk

Her kan du også se en video av testen, laget av tyske ADAC. Vi gjør oppmerksom på at videoen er på tysk, og at den ikke er tekstet.


Her er de beste dekkene i testen, som alle får utmerkelsen bra hos tyske ADAC. Klikk deg gjennom listen hos FDM eller ADAC for å lese mer inngående om hvordan de enkelte dekkene presteterer.

De beste dekkene (Alle disse dekkene får utmerkelsen BRA hos ADAC)
DimensjonDekkAnt. stjerner FDM
165/70 R14 TContinental ContiEcoContact 5 (testvinner)5
 Michelin EnergySaver4
 Pirelli Cinturato P14
 Apollo Amazer 3G Maxx4
 Barum Brillantis 24
   
205/55 R16 VContinental Conti Premium Contact 5 (testvinner)5
 Goodyear OptiGrip4
 Dunlop SP Sport FastResponse4
 Bridgestone Turanza T0014
 Semperit Speed-Life4
   
215/65 R16 HContinental CrossContact UHP (testvinner)4
 Pirelli Scorpion Verde4