De beste og dårligste isofix-festene

Isofix-systemet skal gjøre det lettere å montere bilbarneseter korrekt. Forbrukerrapporten har testet isofix-festene i 30 bilmodeller.

Testen viser at isofix-festene i rundt halvparten av de 30 bilene fungerer etter hensikten. Det betyr at festene tilfredsstiller Forbrukerrapportens tre kriterier: De er lette å finne, det er lett å feste barnesetet og at det er lett å løsne det igjen.

Enkelte modeller viste seg imidlertid å ha problematiske isofix-løsninger. En av disse er kabrioleten Ford Focus CC. Forbrukerrapporten konkluderer med at det rett og slett ikke er mulig å montere et isofix-basert barnesete i denne bilens baksete.

Forbrukerrapporten måtte også gi opp forsøkene på å montere isofix-barneseter i SUVen Hyundai Santa Fe, fleksibilen Mazda 5 og mellomklassebilen Toyota Avensis. Sistnevnte er forøvrig en av Norges mest solgte familiebiler.

Skapte utfordringer

Isofix-prinsippet
Isofix-prinsippet Vis mer
Toppanker (Illustrasjon: ADAC)
Toppanker (Illustrasjon: ADAC) Vis mer
Støtteben (Illustrasjon: ADAC)
Støtteben (Illustrasjon: ADAC) Vis mer


Nissan Qashqai får kritikk fordi det er vanskelig å finne isofix-festene. Men når disse første er lokalisert, er det mulig å montere setet - selv om dette krever at man beveger seg inn i bilen for å få det til.

Forbrukerrapporten oppgir også at ytterligere ti bilmodeller, deriblant Volkswagen Tiguan, skapte utfordringer i sammenheng med montering. Utfordringene var imidlertid ikke så store at Forbrukerrapportens testpersonell måtte gi opp monteringen.

Mange gode SUVer

Drøye halvparten av bilene - nærmere bestemt 16 modeller - får toppkarakterer ("Lett") i alle de tre testdisiplinene. Det er interessant å merke seg at syv av disse kan klassifiseres som SUVer (høye firehjulstrekkere).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilder: Forbrukerrapporten, Wikipedia