De beste og dårligste bilmerkene

Hadde du tippet at Kia kan skilte med langt høyere kvalitet enn Audi? At Citroën slår Porsche, BMW og Mercedes-Benz? Eller at Fiat har færre feil enn Volvo og Saab?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny, stor britisk-amerikansk kvalitetsundersøkelse inneholder svært interessante resultater.

Det britiske forsikringsselskapet Warranty Direct, som også opererer i USA, presenterer i disse dager en omfattende studie basert på hele 450.000 biler. Warranty Direct tilbyr sine kunder en såkalt "Motor Warranty", en forsikring som dekker omtrent det samme som en nybil-/fabrikkgaranti. Warranty Direct forsikrer biler som er mindre enn ti år gamle og som har gått mindre enn 160.000 kilometer (100.000 miles). Gjennomsnittskunden betaler rundt 2.600 kroner årlig (210 GBP).

Sjekk hva bilen din er verdt

Hvis kunden opplever nødstopp, motorhavari, girkasse-problemer, feil ved hjuloppheng, elektriske feil eller lignende, dekkes reparasjon og deler av Warranty Direct. Fordi kunden dermed har god motivasjon for å rapportere problemene til Warranty Direct, har selskapet etter hvert skaffet seg en omfattende database. Og fordi Warranty Direct har valgt å publisere dette materialet, får vi som forbrukere tilgang til svært interessant informasjon.

Britiske og amerikanske biler

VINNEREN: Mazda, her representert ved modellen 6, kom aller best ut at den store kvalitetsundersøkelsen gjennomført av Warranty Direct.
VINNEREN: Mazda, her representert ved modellen 6, kom aller best ut at den store kvalitetsundersøkelsen gjennomført av Warranty Direct. Vis mer

De beste og dårligste bilmerkene

  1. Hele listen

Hva med deg?

Betyr kvalitetsundersøkelser av denne typen noe for ditt bilvalg? (Avsluttet)
Ja(67%) 4206
Nei(33%) 2101
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
GOD NUMMER TO: Honda tok en sterk andreplass. På bildet tredje generasjon CR-V.
GOD NUMMER TO: Honda tok en sterk andreplass. På bildet tredje generasjon CR-V. Vis mer


Warranty Direct fører statistikker over alle typer feil, også elektriske. I listen vi publiserer i dag er det imidlertid kun tatt utgangspunkt i innrapporterte mekaniske feil.

Tallene er basert på tre til ni år gamle britiske og amerikanske biler (snittalder fem år) og bygger på en base av 450.000 biler har vært forsikret i selskapet de ni siste årene. Bilmerkene er rangert etter andelen innrapporterte feil per 100 biler per år. Jo lavere tall, jo færre feil og jo høyere kvalitet.

Prøv importkalkulatoren

Mazda på topp

Det kanskje minst overraskende resultatet er at de japanske bilmerkene også i denne undersøkelsen gjør det svært, svært godt. De japanske merkene kaprer de fire første plassene - og syv av de åtte første.

Det som imidlertid overrasker mer, er at Toyota ikke havner på førsteplass. Den ærefulle gullmedaljen går i stedet til Mazda (8,0 feil per 100 biler), etterfulgt av Honda (8,9). Det betyr at Toyota "må nøye seg" med bronsemedaljen. Ikke nok med det, Toyota ender opp med 15,8 prosent, noe som betyr nesten dobbelt så høy feilrate som for Mazdas og Hondas vedkommende.

Det er også verdt å merke seg at Toyota-eide Lexus (20,0) må nøye seg med en åttendeplass og at Suzuki (27,2) utmerker seg ved å gjøre det langt svakere enn de andre japanske merkene.

Her finner du alle fotoboksene

Kia, Daewoo og Hyundai

Er du blant dem som tror at koreanske biler har dårlig kvalitet? Stadig flere kvalitetsundersøkelser har de siste årene vist at de koreanske bilmerkene tvert imot kan skilte med svært få feil.

Denne undersøkelsen er intet unntak. Kia (17,4) tar femteplassen, mens Daewoo (Chevrolet i Norge) (26,3) og Hyundai (26,4) tar 11.- og 12.-plass. Dette er gode resultater med tanke på at listen omfatter hele 33 bilmerker. Legg også merke til at de koreanske merkene kommer bedre ut enn samtlige tyske bilmerker og at de kun slås av to europeiske produsenter.

Citroën, Peugeot og Mini

Citroën (26,0) er også blant bilmerkene som i mange miljøer har måttet leve med et frynsete kvalitetsrykte. I denne undersøkelsen kommer imidlertid det franske merket svært godt ut. Citroën havner på en tiendeplass og slås kun av ett europeisk bilmerke - Mini (21,9).

BRONSE: Toyota gjorde det svært godt også denne gangen, men måtte altså se seg slått av landsmennene Mazda og Honda, som hadde langt færre mekaniske feil. På bildet nykommer og Corolla-erstatter Auris.
BRONSE: Toyota gjorde det svært godt også denne gangen, men måtte altså se seg slått av landsmennene Mazda og Honda, som hadde langt færre mekaniske feil. På bildet nykommer og Corolla-erstatter Auris. Vis mer

Når det gjelder Mini skal man imidlertid være klar over at dette bilmerket først ble reintrodusert i 2001. Miniene i denne undersøkelsen er derfor maksimalt er seks år gamle og har dermed en lavere snittalder enn de andre merkene, som altså gjennomsnittlig er fem år gamle.


Citroën-fetter Peugeot (26,6) havner på en 13.-plass og er altså tredje best av de europeiske merkene. Det betyr at Peugeot - i likhet med Citroën, de koreanske merkene og de japanske merkene unntatt Suzuki - slår alle de tyske merkene.

Ford og Porsche

Best - eller minst dårlig - av de tyske merkene, er Ford. I gjennomsnitt rapporterte 26,8 prosent av Ford-eierne om problemer hvert år. Ford er det eneste merket som ifølge denne undersøkelsen kan skilte med bedre kvalitet enn et japansk merke - Suzuki. To plasser bak, på 16.-plass, finner vi Porsche (27,5).

Fiat, BMW og Mercedes-Benz

Deretter finner vi nok en overraskelse; Fiat (28,5). Dette italienske merket, som er et stort merke på kontinentet men som har vist seg å være nærmest usalgbart her i landet, slår altså BMW (28,6) og Mercedes-Benz (29,9). Dette resultatet sier mye om utviklingen både hos Fiat og Mercedes-Benz de siste årene.

Volkswagen, Audi og Chrysler

NEST SISTE: 4x4-merket Land Rover, her representert ved Discovery, havnet nest nederst på listen.
NEST SISTE: 4x4-merket Land Rover, her representert ved Discovery, havnet nest nederst på listen. Vis mer


Men hva med Volkswagen og Audi, to av Norges mest populære bilmerker? Jo, Volkswagen (31,4) må nøye seg med en 23.-plass, bak et merke som Rover (30,1). Og enda verre går det med Audi. Mer enn hver tredje Audi-eier (36,1 prosent) forsikret i Warranty Direct rapporterte om mekaniske problemer. Dermed havner Audi på en ydmykende 27.-plass, bak amerikanske Chrysler (34,9).

Sjekk heftelser gratis

Volvo, Saab, Alfa Romeo og Renault

Også for de to svenske bilprodusentene må denne undersøkelsen være bekymringsfull lesning. Volvo (31,3) gjør det overhodet ikke bra, men havner i det minste på en 22.-plass - foran Volkswagen og Audi. Saab (41,6) derimot, havner på 31.- og tredje siste plass.

JUMBO: 4x4-merket Jeep kom aller dårligst ut, her representert ved modellen Commander.
JUMBO: 4x4-merket Jeep kom aller dårligst ut, her representert ved modellen Commander. Vis mer


På nedre del av listen finner vi også Alfa Romeo (39,1), som markedsføres som Fiats (28,5) eksklusive fetter. Og på 29.-plass finner vi Renault (36,9 sic), som altså er belemret med betydelig flere feil enn sine to landsmenn.

Land Rover og Jeep

Jumbo-plasseringene går imidlertid til to merker som på hver sin side av dammen har spesialisert seg på firehjulsdrift; Land Rover (44,2) og Jeep. I snitt opplevde nesten halvparten (46,4) av alle Jeep-eiere med Warranty Direct-forsikring mekaniske problemer.

  • Den fullstendige oversikten finner du her
  • Kilde: Warranty Direct