<b>WV up! IMPONERER:</b> VW up! imponerer med nødbremsesystem som standardutstyr, som eneste i småbilklassen.  Foto: Produsenten
WV up! IMPONERER: VW up! imponerer med nødbremsesystem som standardutstyr, som eneste i småbilklassen. Foto: ProdusentenVis mer

De beste nybilkjøpene

Disse bilene er best på forbruk og sikkerhet.

Det svenske forsikringsselskapet Folksam har sluppet listen med det de mener er de beste nybilkjøpene i 2012, hva kommer til bilens sikkerhet og forbruk.

I tillegg til å være er rent forsikringsselskap, driver Folksam også med forskning på ulike områder, spesielt innenfor bil og trafikk.

Ut fra en liste med 56 godkjente 2012-modeller har Folksam laget en best i klassen-liste, med be beste kjøpene innenfor hver klasse.

Du kan selv sjekke om din kommende nybil er blant de godkjente på Folksams liste.

Toyota Yaris 1,5 HSD er årets beste kjøp i småbilklassen, iføge kjøpsrådene til Folksam.  Foto: Knut Moberg
Toyota Yaris 1,5 HSD er årets beste kjøp i småbilklassen, iføge kjøpsrådene til Folksam. Foto: Knut Moberg Vis mer


– Om alle valgte bil fra vår liste, ville vi spart minst 30 mennesker fra trafikkdøden hvert år, og 400 ville blitt spart for invalidiserende skader hvert år, skriver Folksam i forbindelse med rapporten på sine nettsider.

Her finner du hele listen med de beste nybilkjøpene 2012

Ikke råd til nybil? Se vår store videoguide til bruktbilkjøp: Her forteller bilsjekker Jarl Asbjørn Tyldum ved NAF-senteret på Haslevangen i Oslo, hva du bør se etter når du skal kjøpe bruktbil.

Sikrere småbiler

– Ofte er det småbilklassen som gir avkall på sikkerheten, men her ser vi en interessant utvikling blant årets nye biler. VW up! er den første og eneste bilen av de minste småbilene som har autobrems som standardutstyr. Nye Seat Mii, Lexus Ct200 og Ford Focus er eksempel på mindre biler som tilbyrt autobrems som ekstrautstyr, sier Anders Ydenius, trafikkforsker hos Folksam, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DinSide har prøvekjørt VW up! - og er imponerte over antikollisjonssystemet/nødbremsesystemet: Det fungerer utmerket!

På tross av heder og ære hva kommer til sikkerhetsutstyr, er det imidlertid ikke VW up! som kommer ut som best i klassen for småbil - den prisen er det Toyota Yaris 1,5 HSD som går av med. Grunnen til at akkurat denne Yarisen vinner klassen sin, er at det er denne modellen som har lavest utslipp av CO2 (g/km).

Toyota Yaris var den nest-mestselgende bilen i Norge i 2011, etter Volkswagen Golf.

Du kan se resultatlisten med best i klassen lenger ned i artikkelen.

«- Nå finnes viktig sikkerhetsutstyr også i småbilsklassen.»


Det stilles strenge sikkerhetskrav for at bilene skal komme ut som godkjent i Folksams liste. Blant annet stilles det krav til en viss prosentoppnåelse i Euro NCAPs kollisjonstester og nakkeslengtester. Det stilles også krav til gode resultater i Folksams og Vägverkets egne kollisjonstester, og Folksams undersøkelse "Hvor sikker er bilen".

Folksam trekker fram autobrems som et av sikkerhetssystemene som har stor effekt når det kommer til skaderosiko ved kollisjoner. Ifølge beregninger gjort av Folksam ville antallet skadde og drepte blitt dedusert med minst 20 prosent dersom alle biler hadde autobrems av dagens standard.

–Det er en glede å se at småbilsklassen er med på banen med det siste innen sikkerhetsutstyr. Autobrems er noe som ikke engang mange av de store og dyre bilene har, sier Anders Ydenius.

Her kan du lese hvilke krav sikkerhetskrav Folksam stiller

Folksam har i år skjerpet kravene til drivstofforbruk og CO2-utslipp. Folksam er positivt overrasket over at det er hele 11 prosent av de nye årsmodellene som klarer kravene til både forbruk og sikkerhet, men uttrykker skuffelse over at utviklingen fra fossilt drivstogg til alrenative energikilder går så langsomt.

Best i klassen

Dette er de aller beste bilmodellene blant de godkjente fra Folksams liste. Kriteriene her er som sagt sikkerhet og forbruk.

Her finner du hele listen med de beste nybilkjøpene 2012

Klasse-vinnerne
KlasseFossilt drivstoffAlternativt drivstoff
SmåbilerToyota Yaris 1,5 HSD 
Større småbilerLexus Ct 200h 
MellomklassenToyota Prius 1,8 HSD laddhybrid (Elhybrid)Ford Focus 1.6 Ti-VCT
Store bilerHyundai I40 1.7 CRDiVolvo V70 AFV Bi-Fuel
Små minibusserToyota Prius PlusOpel Zafira 1.6 CNG Turbo ecoFLEX
Store minibusserFord Galaxy 2.0 TDCi115 
Nedenfor presenteres vinneren i ulike størrelsesklasser for respektive drivstofftyper (bensinn, diesel, miljøbil). Du skal merke deg at det finnes flere godkjente biler i hver størrelsesklasse. Vinneren er den bilen som har lavest CO2 g/km (fossilt drivstoff), gitt at sikkerhetskriteriene er oppfylt.


De sikreste bilene: Vi har samlet alle kollisjonstestene på ett sted. Sjekk her før du kjøper ny eller brukt.

Dette er 15. år på rad at Folksam har gransker bilprodusentenes nye bilmodeller og kommer med en anbefaling på hva som er de mest forbruksvennlige og sikreste bilmodellene av arsmodell 2012. Bakgrunnen for rådene er at de bilene som kjøpes i dag kommer til å rulle på veiene i mange år, og får derfor stor innvirkning på både sikkerhet og miljø i lang tid fremover.

Forsikringsselskapet Folksam belønner bileiere som kjøper en bil som er inne på listen over bestått på både sikkerhet og forbruk, med en ekstra rabatt på forsikringspremien.