De beste dekkene på is

Frykter du isen mest, er det en type som skiller seg ut.

<strong>GLATT VEI?</strong> Disse dekkene kommer best ut på is. Foto: COLOURBOX.COM
GLATT VEI? Disse dekkene kommer best ut på is. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere velger piggfrie dekk, men kjører du mye på isen, er det noen typer vinterdekk som skiller seg ut som langt bedre enn andre. Også årets test av vinterdekk fra NAF/Motor har noen klare vinnere om du skal ut på glattisen.

Farlig glatt mange steder: Sko bilen riktig

Pigger skiller seg ut

Vinterdekktesten er gjennomført i løpet av tre dager i forskjellige temperaturer. Dekkenes egenskaper på is er vurdert etter følgende parametre:

 • ABS-bremsing på glatt is, fra 50 km/t:
  Her varierer bremselengdene fra 49,4 meter til 67,2 meter mellom de testede dekkene. Det dårligste piggdekket (Agi) stoppet ikke før etter 67,1 meter, mens det beste piggfrie stoppet etter 56,3 meter (Michelin). Kortest bremsestrekning ble oppnådd med Continental piggdekk.
 • Akselerasjon på glatt is med anatispinn, fra 5 til 20 km/t:
  Her brukte bilen mellom 5,9 (Continental piggdekk) og 10,2 sekunder (Yokohama piggfrie dekk). Dårligst av piggdekkene brukte 7,9 sekunder (Agi), mens det beste piggfrie (Michelin) brukte 7,4 sekunder.
 • Unnamanøver på is i 50 km/t:
  Her varierer avstanden man kan takle en kritisk situasjon i, fra 29,5 meter (Bridgestone piggdekk) til 38,5 meter (Kumho piggfrie dekk). Her er alle piggdekkene bedre enn de piggfrie, best av sistnevnte var Michelin, med 35,2 meter. Svakest av piggdekkene var Agi med 34 meter.
 • Til sist vurderes også subjektiv kjørefølelse på is, på svingete isbane med maksimal hastighet, bremsing, akselerasjon og vurdering av hvor fort sladder oppstår og avverges:
  Der karakteren 10 er best, og 4 er svakest, kommer tre piggdekk ut med toppskår. Disse er Bridgestone, Nokian og Pirelli. Best av de piggfrie er Bridgestone med 8 poeng. Dårligst ut av piggdekkene kommer Yokohama med 7 og Agi med 6. Kumho, Dunlop og Yokohama piggfrie kommer sist av de piggfrie med samme poeng som Agi.

Totalt vekter testerne de tre første kategoriene med 10 prosent hver i den totale testvurderingen, og den fjerde med 5 prosent.

På isholke peker piggdekkene seg ut som best. Foto: Colourbox.com
På isholke peker piggdekkene seg ut som best. Foto: Colourbox.com Vis mer


Holder vi isvurderingen adskilt fra testen som helhet, kommer Nokians piggdekk ut i topp, med 10 poeng i alle fire kategorier. Continental piggdekk kommer på andreplass med 9 kun på kjørefølelse. Bridgestone piggdekk skårer høyere å kjørefølelse, men oppnår 9 på bremsetesten.

Ingen av de piggfrie dekkene oppnår høyere karakter enn 8 i noen av kategoriene. Best ut kommer Michelins piggfrie med tallrekken 8-8-7-7. Dernest følger Nokian piggfrie dekk med 7-7-6-8.

De dårligeste piggdekkene på is, skal vi tro denne testen, er Agi med 5-8-8-6 og Yokohama med 6-8-8-7. På enkelte områder skårer disse like lavt som flere av de piggfrie dekkene. Svakest av de piggfrie er Dunlop med 5-7-5-6 og Yokohama med 5-5-6-6.

Her finner du samlet testoppsummering fra NAF/Motor.

Risikabelt med piggfritt? Minimal ulykkesøkning, viser rapport fra Transportøkonomisk institutt mens svenske Trafikverket mener piggdekk senker risikoen for dødsulykker, og de gikk i fjor ut med anbefaling om å bruke piggdekk dersom bilen ikke har antiskrenssystem.

Mer om piggdekk vs piggfritt

Testdekkene

DinSide har tidligere i år omtalt hele dekktesten fra NAF/Motor, og der finner du flere detaljer om dekkene i oversikten.