De beste bilkjøpene: Folke-SUVene

Subaru Forester fremstår for tiden som det beste kjøpet i folke-SUV-klassen.

Dagens artikkel er den første i en serie som vil ta for seg DinSide Motors vurdering av hvilke bilmodeller som for tiden fremstår som de beste kjøpene du kan gjøre.

Vi starter med folke-SUVene, som de siste årene har solgt svært godt her i landet. Etter grundige vurderinger og diskusjoner i redaksjonen, har vi kommet frem til at følgende fem modeller for tiden fremstår som de beste kjøpene i klassen:

1. Subaru Forester

2. Volkswagen Tiguan

3. Mitsubishi Outlander

4. Honda CR-V

5. Toyota RAV4

(Klikk på lenkene for å lese tester av de omtalte modellene)

1. Subaru Forester

De beste bilkjøpene: Folke-SUVene

De beste bilkjøpene: Folke-SUVene

  1. Store bilder: De fem beste folke-SUV-kjøpene
De beste bilkjøpene: Folke-SUVene
De beste bilkjøpene: Folke-SUVene
De beste bilkjøpene: Folke-SUVene
De beste bilkjøpene: Folke-SUVene

Hva med deg?

Hvilken ville du ha valgt? (Avsluttet)
Subaru Forester(28%) 672
Volkswagen Tiguan(21%) 513
Mitsubishi Outlander(19%) 470
Honda CR-V(16%) 390
Toyota RAV4(16%) 389
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nylig lanserte Forester står altså øverst på vår liste. Vår hovedbegrunnelse er at Forester gir deg en svært god totalpakke. Forester tilbyr blant annet god plass, en fin dieselmotor, høy komfort, permanent firehjulsdrift og meget gode kjøreegenskaper. Bilens største fortrinn er imidlertid den moderate prisen kombinert med bra utstyrsnivå.

2. Volkswagen Tiguan

Nykommer Tiguan fremstår også som et svært godt kjøp. I motsetning til Forester - og mange andre rivaler - tilbyr Tiguan et svært bredt motor- og girkasseutvalg. Tiguan leverer også høy komfort, god støyisolering, fine kjøreegenskaper og brukbar plass. Det som kanskje først og fremst kjennetegner Tiguan er imidlertid det påkostede interiøret, som gir en langt høyere kvalitetsopplevelse enn de asiatiske konkurrentene som dominerer denne klassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Mitsubishi Outlander

Outlander er unik både fordi den kan kjøpes med syv sitteplasser og fordi den leveres med fem år nybilgaranti. Bilen er blant klassens romsligste og tilbyr fleksible seteløsninger, gode kjøreegenskaper, høyt utstyrsnivå og moderate priser. Hadde den sterke dieselmotoren vært mer stillegående, hadde Outlander i enda større grad utfordret Forester og Tiguan.

4. Honda CR-V

CR-V tilbyr en frisk dieselmotor, gode kjøreegenskaper, praktiske løsninger, brukbar plass, gode seter og en generelt god totalpakke. Det som taler mot CR-V er først og fremst firehjulsdrift-løsningen og relativt stive priser.

5. Toyota RAV4

Toyota RAV4 er Norges mest solgte SUV gjennom tidene. Til tross for at dagens utgave begynner å trekke på årene og har beskjeden utvendig størrelse, fortjener den en plass på vår topp-fem-liste. Bilen har fine motorer, god plassutnyttelse, meget fleksible bakseteløsninger og relativt raust utstyrsnivå.

Ford Kuga

Det betyr blant annet at nykommer Ford Kuga, som har fått mye skryt i andre medier, faller ut av vår topp-5-liste. Det er her viktig å understreke at også vi mener at Kuga er en sterk bil, som utfordrer både RAV4 og CR-V. Kuga er imidlertid i våre øyne ikke ledende på noe enkeltområde. Når dette legges sammen med moderat bakseteplass, svært begrenset motorutvalg (én motor) og fravær av automatkasse, faller Kuga gjennom.

Qashqai +2

De samme gjelder Chevrolet Captiva, Hyundai Tucson, Jeep Compass, Jeep Patriot, Kia Sportage, Nissan X-Trail, Opel Antara , Suzuki Grand Vitara - og Nissan Qashqai. Til tross for beskjeden utvendig størrelse plasserer vi nemlig firehjulsdrevne utgaver av sistnevnte i folke-SUV-klassen. De forhjulsdrevne utgavene, som vi altså ikke regner i denne klassen, er imidlertid langt mer konkurransedyktige enn de relativt dyre 4x4-versjonene.

Vær imidlertid klar over at storebror og syvseter Qashqai +2 lanseres i Norge i disse dager. Vi har ennå ikke testet denne bilen, men lar oss ikke overraske om den skulle vise seg å ende opp blant våre klassefavoritter.

Hva er en folke-SUV?

Vår definisjon av "folke-SUV"-klassen, en klassebetegnelse som forøvrig ble introdusert av DinSide Motor i februar 2005, er hovedsaklig basert på følgende kriterier:

For det første må bilen ha firehjulsdrift og bakkeklaring høyere enn 18 centimeter ("SUV"), for det andre må den ha innstegspris under den magiske 400.000-kronersgrensen ("folke"). Sistnevnte kriterium utelukker en rekke premium-SUVer, deriblant BMW X3, Audi Q5, Volvo XC60 og Mercedes-Benz GLK. I tillegg utelukkes tvillingmodellene Citroën C-Crosser/Peugeot 4007 (som også er trillinger av Mitsubishi Outlander), Hyundai Santa Fe og Land Rover Freelander.

Mini-SUVer og høye stasjonsvogner

For å luke ut mini-SUVene bruker vi også et tredje kriterium; utvendig lengde over 430 centimeter. Dermed utelukkes Daihatsu Terios, Fiat Sedici, Suzuki Jimny og Suzuki SX4.

Kravet til bakkeklaring utelukker forøvrig biler som Skoda Octavia Scout og Subaru Legacy. Selv om vi ikke velger å definere disse bilene som folke-SUVer, er det imidlertid viktig å være klar over at de for manges vedkommende kan gjøre den samme nytten.

Kriterier

Hvordan har vi så kommet frem til at de fem overnevnte folke-SUVer skiller seg ut som spesielt gode kjøp? Vel, vårt erfaringsgrunnlag bygger blant annet på det faktum at vi har testet samtlige folke-SUVer i det norske markedet. I sammenheng med disse testene har vi sett nærmere på en rekke sider ved de ulike modellene, deriblant kjøre- og bremseegenskaper, motorer, girkasser, firehjulsdrift, støy, komfort, brukervennlighet, plass og opplevd kvalitet.

Pris et viktig kriterium

Det hjelper imidlertid ikke å lage en perfekt bil hvis resultatet er at den blir altfor dyr. Vi har derfor også lagt stor vekt på utstyrsnivå og priser. Forester hadde for eksempel ikke havnet på førsteplass hvis det ikke var for de hyggelige prisene. Hadde CR-V vært 40.000 kroner billigere, kunne den ha rykket opp både én og to plasser.

Annenhåndsverdi ikke vektlagt

Vi har imidlertid ikke vurdert annenhåndsverdi, fordi vi anser det som altfor risikabelt å spå flere år fremover i tid. I denne sammenheng kan det imidlertid nevnes at vi vet at Toyota RAV4 tradisjonelt har hatt usedvanlig høy annenhåndsverdi.

Vi understreker imidlertid igjen at dagens rangering ikke er tidløs, og at den kan endre seg allerede med Nissan Qashqai +2.

  • Store bilder av de fem beste folke-SUV-kjøpene finner du her.