De beste 3 år gamle bruktbilene

Interessant statistikk gir bedre grunnlag for bruktbilkjøp. Svenske Bilprovningen avslører kvaliteten på bruktbiler.

Flere populære biler i Norge gjør det meget bra i Bilprovningens undersøkelse
Flere populære biler i Norge gjør det meget bra i Bilprovningens undersøkelse Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilprovningen tilbyr årlig statistikk som viser feilfrekvensen på en lang rekke bruktbiler, inndelt etter aldersklasser. Gjennom å sjekke en rekke typiske modellrelaterte feilområder knyttet til bremser, hjuloppheng, understell, karosseri, eksos og drivstoffsystem, kartlegger de hvordan de ulike bilmodellene holder seg etter henholdsvis 3, 5, 8 og 10 år.

Sjekk også: De beste fem år gamle bilene

Noe av styrken til Bilprovningen ligger i at de foretar forholdsvis mange undersøkelser. Hvert år undersøkes over tre millioner personbiler. Det er såpass mange at selv de mer uvanlige biltypene representeres ganske godt. Bilmodellene er i tillegg delt opp både på karosseriform og drivstoff. Den sjeldneste modellvarianten på listen er representert med 77 kontrollerte eksemplarer, mens den vanligste modellen er kontrollert hele 6658 ganger. Ikke uventet er sistnevnte modell en Volvo V70, som jo er en meget populær bil i Sverige.

Ikke korrigert for kjørelengde

En av svakhetene ved denne statistikken er at det ikke kontrolleres for kjørelengde i rangeringen. Lang kjørelengde gir naturligvis høyere risiko for feil. Se kjørelengdekorrigert liste til høyre.

Stor variasjon

Volkswagen Touran er den modellen blant de øverste på listen med høyest kjørelengde
Volkswagen Touran er den modellen blant de øverste på listen med høyest kjørelengde Vis mer


I klassen for tre år gamle bruktbiler er det kanskje ikke naturlig å forvente alt for mange feil. Av de undersøkte bilene fikk 3,8 prosent feilanmerkning. Men variasjonene mellom de ulike modellene er store. Mens det ikke ble funnet feil i det hele tatt på noen kontrollerte eksemplarer av 15 bilmodeller, ble det notert feil på over 30 prosent av eksemplarene av den dårligste modellen.

Se fullstendig tabell her

De feilfrie

Øverst på listen og altså uten feil, finner vi biler som Mazda MX-5, BMW X3, Audi A3, Volvo S40, Volkswagen Touran og Golf, Toyota Corolla og Lexus RX. Ettersom den gjennomsnittelig feilfrekvensen er såpass lav i denne aldersklassen, er forskjellene ganske små. Hele 59 bilmodeller har en feilfrekvens på mindre enn 1 prosent. Det gjør det vanskelig å lese en tydelig tendens ut av toppen av listen.

Slik tar du vare på bilen din

Korrigert for kjørelengde

Mest interessant blir det kanskje derfor når man korrigerer for kjørelengde. Bilene med det beste forholdstallet mellom kjørelengde og feilfrekvens (kjørelengde delt på andel biler med feil) er henholdsvis Volkswagen Touran diesel, Audi A3 diesel, Volvo S40 diesel og Volkswagen Passat diesel.

De dårligste

Topp 10 korrigert for kjørelengde
  
1.Volkswagen Touran diesel
2.Audi A3 diesel
3.Volvo S40 diesel
4.Volkswagen Passat diesel, sedan
5.Mercedes E-klasse diesel, stv
6.Audi A4 diesel, stv
7.BMW 1-serie diesel
8.Skoda Octavia diesel, stv
9.Skoda Octavia diesel, sedan
10.Toyota Avensis diesel, stv
Vi gjør oppmerksom på at disse utregningene ikke oppfyller vitenskapelige kriterier for presisjon, men er ment å belyse på en enkel måte hvordan kjørelengde påvirker plasseringene på listen.


Starter vi fra bunn av listen finner vi to Renault-modeller, nemlig Trafic og Espace med en feilfrekvens på henholdsvis 30,9 og 26,3 prosent. Like over disse finner vi kanskje litt overraskende Volvo XC90, hvor det ble funnet feil på 24 prosent av de kontrollerte bilene. Chrysler Grand Voyager er noe bedre med sine 19,1 prosent.

Alle de fire bilene i bunn ligger på rundt 80.000 kilometer i kjørelengde. Det er lengre enn snittet, men ikke langt nok til å forklare de dårlige resultatene. Renault gjør det dessuten også svakt med sine modeller Scénic, Kangoo og Laguna. Volvo kommer også ganske dårlig ut med flere av sine større modeller, deriblant V70 og XC70. De mindre modellene gjør det imidlertid betydelig bedre.

Volvo og BMW trøbler

Men Volvo er ikke alene om å trøble litt i luksusklassen. Også BMW gjør det svakt med 5-serie og X5. 5-serie blir sammen med XC90 og XC70 trukket frem spesielt som biler med for mye feil på styring- og hjuloppheng.

Se fullstendig tabell her

Forbehold

Som vanlig når vi omtaler slike undersøkelser, informerer vi også om dens begrensninger. Blant tingene som bør nevnes i tillegg til ulik kjørelengde, er ulikheter i hvor mange biler som er undersøkt, usikkerhet rundt hvor godt ivaretatt bilene er fra eiers side, mangelen på differensiering mellom alvorlige og mindre alvorlige feil, samt det faktum at undersøkelsen tar for seg et på forhånd gitt sett med parametre.