Dacia Duster - rimelig, eller bare "billig"?

Nå kommer billig-SUV'en Dacia Duster til Norge. Vil den kjempe seg til livets rett?

Dacia Duster fikk mye oppmerksomhet da den ble lansert. Er kundene villige til å legge 260.000 kroner på bordet?  Foto: Dacia
Dacia Duster fikk mye oppmerksomhet da den ble lansert. Er kundene villige til å legge 260.000 kroner på bordet? Foto: Dacia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hørt om Dacia? Ikke det? Hva om vi legger til det klingende navnet Duster da? Den innvidde leser vet at vi snakker om Renaults billig-merke, med en intensjon om å tre inn i det lavere prissegmentet. På mange måter kan Dacia sammenlignes med det Skoda er i VW-gruppen, og nå kommer altså Dacia Duster til Norge.

Les vår prøvekjøring av Dacia Duster

Lanserte muligheten

Første gang vi hørte rykter om dette var under bilutstillingen i Geneve i mars. Der innrømmet importøren at de så på muligheten for å lansere Dacia som merke også i Norge. Fra før har Motorgruppen allerede Renault under sine vinger, så løsningen faller i så fall ganske naturlig.

Billig-bil

Dacia er som sagt ment å være et rimelig alternativ, men hva er rimelig? Denne diskusjonen tok vi med blant annet Magnus Brask Rustad, sjefen for importselskapet. I Norge utgjør en stor del av en bils pris avgifter. Denne delen må man ta med hud og hår. Den resterende delen er påvirkelig av de normale markedskreftene. Det er med andre ord mindre spillerom i Norge til å gjøre Dacia Duster til en prisvinner. Dersom forskjellen på Duster og hovedkonkurrentene er 25 prosent i Europa, så er den i beste fall knappe 15 prosent i Norge. Da er spørsmålet: Holder det?

Størrelsen passer som hånd i hanske for det Norske markedet.  Foto: Dacia
Størrelsen passer som hånd i hanske for det Norske markedet. Foto: Dacia Vis mer


Terningkast 2

Vi har tidligere testet Dacia Duster, og vår mann ga bilen et oppsiktsvekkende terningkast 2. Da var det en bilforhandler i Sandvika som bestemte seg for å selge bilen til lystne norske kunder. Han hentet bilene til landet gjennom den svenske importøren, og prisen for en Dacia Duster med dieselmotor og firehjulsdrift landet på 279.000 kroner. Dette utløste salget av fem biler i 2011, og til nå i år er det registrert tre biler.

Kjente saker

Det offisielle importøren lover å matche prisen fra den enkeltstående forhandleren.

– Bilen skal under 260.000, kan de fortelle. Da får du en bil med Renault sin 1,5 liters dCi-motor, og du får et firehjulstrekksystem lik det du finner i Nissan Qashqai.

Foreløpig er det bestilt hjem et moderat antall Dacia Duster, og bilene skal være på plass allerede rundt nyttår.