DAB-radio til bilen

Har du en litt eldre bil er det en smal sak å bytte ut den originale FM-radioen, og best av alt: Det er antagelig billigere enn du tror.

Har du en eldre bil og lyst på DAB-radio? Da er det antagelig like greit å kjøpe en helt ny enhet. Fordelen er at de jevnt over er langt enklere i bruk enn adapterløsningene, i tillegg til at du slipper en ekstra dings og ledningskaos i kupeen. Foto: Produktbilde Pioneer DEH-X6600 DAB
Har du en eldre bil og lyst på DAB-radio? Da er det antagelig like greit å kjøpe en helt ny enhet. Fordelen er at de jevnt over er langt enklere i bruk enn adapterløsningene, i tillegg til at du slipper en ekstra dings og ledningskaos i kupeen. Foto: Produktbilde Pioneer DEH-X6600 DAB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at det lenge har vært klart at FM-nettet skal dø i 2017, har overgangen til DAB-radioer i bilparken gått sent. Ikke så rart kanskje, for ikke bare har prisene vært stive, også DAB-skeptikerne har vært mange.

Men nå begynner det å skje ting:

For det første kommer det stadig nye løsninger for deg som kan leve med en ekstra dings i dashbordet, og også løsningene som fungerer med bilenes integrerte bilradiosystem blir bedre og bedre.

Som eksempel på sistnevnte kan vi nevne DAB-U for biler med USB, og MediaDAB for deg som vil bruke eksisterende styring på rattet.

Men for alle de som har en eldre bil med en vanlig bilradio, kan det antagelig være like smart å bytte ut hele enheten.

Fordel: Gir både DAB og flere muligheter


Nesten alle de store bilradio-merkene har nå fått DAB-modeller, noe som gjør det til en smal sak å bytte ut den eksisterende bilradioen med en helt ny enhet. Utvalget er riktignok størst når det gjelder 1-DINs anlegg, men også 2-DIN løsningene er i ferd med å komme.

Merk deg imidlertid at du også må montere en egen DAB-antenne for å ta imot DAB-signalene. En standard antenne følger med på de fleste anleggene, men sjekk alltid dette før du bestiller.

Selve DAB-antennen monteres normalt som en glassantenne i frontruten og jordes inntil A-stolpen for optimalt mottak, men heller ikke dette er noen stor jobb når du først har begynt. Er du i tvil bør du imidlertid få hjelp av en montør, og dette er normalt en jobb som ikke bør koste mer enn en arbeidstime.

USB og Bluetooth?

Selv de rimeligste modellene har normalt minst en USB-inngang, noe som gjør det lett å spille av musikk direkte fra smartmobilen. At mobilen i tillegg blir ladet når den er koblet til er også en bonus verdt å merke seg.

Det som i hovedsak skiller de aller rimeligste modellene fra prisklassen over, er at ikke alle har Bluetooth-mulighet, og at de rimeligste alternativene normalt kun gir deg handsfree-mulighet via Bluetooth. Med andre ord: Vil du ha Bluetooth for både telefonsamtaler og musikkstreaming uten kabel, stiger altså prisen noe.

DAB-radioer
Merke:DAB +/FMUSBBluetoothMed DAB-antenne?Pris
Pioneer
DEH-X6500DAB
JaJa, i frontNeiNei1290
Pioneer
DEH-X6600DAB
JaJa, i frontNeiJa1500
Kenwood
KDC-BT73DAB
JaJa, foran & bakJaJa1995
LG
LCS710DAB
JaJa, frontJaIkke oppgitt1590
Kenwood
KDCDAB41U
JaJa, frontNeiJa1500
Pioneer
DEH-X8500DAB
JaJa, to bakJaJa2090
Sony
CDX-DAB700U
JaJa, frontNeiJa1599
Clarion
CZ703DAB*
Ja,Ja, foran & bakJaJa2899
Sony
CDX-DAB500U
JaJa, frontNeiJa1395
Alle modellene er 1-DIN, Oppgitt pris er billigste alternativ fra Prisjakt.no 16. desember 2013. * = Ligger på prisjakt.no som CZ702DAB
2-DIN modeller

Modellene her er altså høyere, og bilradioene er derfor utstyrt med større skjerm for enklere betjening.

De litt dyrere modellene gir deg normalt mulighet for mulighet for DVD-avspilling og navigasjon, i tillegg til at de ofte er klargjort for tilkopling til ryggekamera. Også her skilles det imidlertid mellom modeller med og uten mulighet for Bluetooth.

- Når det gjelder tilpasning av 2-DIN i forskjellige biler så kreves det i de fleste tilfeller en tilpasningsramme og en ledningsadapter for å få rattbetjening til å fungere, sier Espen Nylenden, salgssjef i Pioneer Norge til DinSide som nevner to Pioneer-modeller som eksempler. (se tabell)

Nytt 19/12: Tabellene er nå også oppdaterte med modeller fra Sony og Clarion, etter tips fra AutoHiFi as i Trondheim.

2-DIN modeller
Merke:DAB+/FMUSBBluetoothDVD/NavigasjonDAB-antennePris
Pioneer
AVH-X3600DAB
JaJaJaJa/NeiJa3990
Pioneer
AVIC-F950DAB
JaJaJaJa/JaJa6990
Clarion
NX502DAB
JaJaJaJa/JaJa7699
Clarion
NX702DAB
JaJaJaJa/JaJa8990
Prisene er fra Prisjakt.no 16/12-2013, billigste alternativ er valgt


Kenwood KDC-BT73DAB Foto: Produktbilde
Kenwood KDC-DAB41U Foto: Produktbilde
LG LCS710DAB Foto: Kenwood KDC-BT73DAB
Pioneer AVH-X3600DAB (2-DIN) Foto: Produktbilde
Pioneer AVIC-F950DAB (2-DIN) Foto: Produktbilde
Pioneer DEH-X6500DAB Foto: Produktbilde
Pioneer DEH-X6600DAB Foto: Produktbilde
Pioneer DEH-X8500DAB Foto: Produktbilde
Clarion NX502DAB
Clarion NX702
Sony CDX-DAB500U
Sony CDX-DAB700U

Bilder av alle modellene ser du her:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!