DAB: Fortsatt for rikinger

Med en digital radiomottaker, kan du høre musikk i tilnærmet CD-kvalitet, og du får tilgang til et vell av artige tjenester. Bare synd at det skal være så dyrt.

Inngangsbilletten er minimum 10.000 kroner hvis du ønsker å tre inn i den digitale radioverdenen. Bakgrunnen for at prisen fortsatt er så stiv, er at DAB (Digital Audio Broadcasting) ennå ikke har tatt av i de store landene i Europa. Og som kjent må det som regel masseproduksjon til før ny teknologi blir tilgjengelig for Hvermannsen.

NRK har likevel valgt å satse tungt på DAB. Allerede i 1994 startet NRK prøvesendinger, og den 1. juni 1995 lanserte statskringkasteren verdens første heldigtale radiokanal, NRK Alltid Klassisk. I dag er alle NRKs radiokanaler tilgjengelige med en DAB-spiller.

Hele Norge i 2003

REVOLUSJON: - Jeg velger å kalle innføringen av DAB for en radiorevolusjon, sier digitalradioutvikler i NRK Futurum, Jørn Jensen. Her med en ny DAB-spiller.
REVOLUSJON: - Jeg velger å kalle innføringen av DAB for en radiorevolusjon, sier digitalradioutvikler i NRK Futurum, Jørn Jensen. Her med en ny DAB-spiller. Vis mer

Norkring, som har ansvaret for å bygge ut det digitale sendernettet, har allerede dekket halve Norges befolkning og vil i løpet av året gjøre digital radio tilgjengelig for ytterligere ti prosent. Norkring regner med å dekke hele landet i løpet av 2003.

-- Den store forskjellen på FM og DAB, er at FM-signalene er analoge mens DAB-signalene er digitale. All informasjon som sendes ut består av tallene 0 og 1, noe som gir en rekke fordeler. Lytterne vil blant annet få en langt høyere lydkvalitet og kan si farvel til skurring, knitring og andre forstyrrelser, sier Jørn Jensen, digitalradioutvikler i NRK Futurum (bildet).

Forskjellen mellom FM og DAB er altså den samme som LP og CD, der LP-plater og FM-radio bruker analoge signaler, mens DAB og CD-plater bruker digitale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Felles frekvens

DAB-teknologien innebærer også at de ulike radiokanalene vil sendes på samme frekvens uansett hvor i landet du måtte befinne deg. Dette fordi to ulikt plasserte DAB-sendere forsterker hverandre, i motsetning til tradisjonelle FM-sendere, som forstyrrer hverandre og derfor må sende på ulike frekvenser.

-- Denne teknologien gir også en rekke nye muligheter innen trafikkinformasjon. For eksempel kan vi sende ulik informasjon fra forskjellige sendere. Blant annet kan det sendes ut detaljert informasjon om ulykker og omkjøringer bare til de trafikantene som befinner seg i nærheten av det aktuelle stedet, sier en ivrig Jensen.

Revolusjon

-- Jeg velger å kalle innføringen av DAB for en radiorevolusjon. Fordi vi sender digitalt er vi ikke lenger begrenset til å bare sende lyd. Alle radioprogrammer vil kunne ledsages av alt fra tekst og bilder til video. Dette gir lytteren unike muligheter for bakgrunns- og tilleggsinformasjon. I tillegg vil du ved hjelp av opptaksmuligheter kunne høre de ulike programmene akkurat når du selv ønsker å lytte til dem, sier Jensen.

Skreddersydd

DIGITALT: NRK Alltid Nyheter har sendt både analogt og digitalt siden oppstarten den 14. april 1997.
DIGITALT: NRK Alltid Nyheter har sendt både analogt og digitalt siden oppstarten den 14. april 1997. Vis mer

De fleste bilradioer i dag er utstyrt med RDS (Radio Data System). RDS-teknologien inneholder et system som kalles programtypekoder (PTY). PTY er 16 forskjellige valgbare programkategorier. Er man for eksempel spesielt interessert i klassisk musikk velger man Classic, ønsker man kun nyheter velger man News. Radioen vil fortløpende søke gjennom alle tilgjengelige kanaler og vil velge dem som sender programmer i den aktuelle kategorien. Dette systemet er imidlertid ennå ikke tatt i bruk i Norge. (Du kan lese mer om hvordan RDS-radioen i bilen din fungerer på denne lenken.
Med DAB øker lytterens valgmuligheter dramatisk. DAB byr på 64 forskjellige programtypekoder med ytterligere 256 undertypekoder.

Tar snart av?

Men hva hjelper det med fantastiske muligheter, når en DAB-spiller til bilen koster mer enn et komplett stereoanlegg til stua?

-- Ingen trodde i 1990 at internett skulle ta av på den måten det faktisk har gjort. Jeg ser ikke bort i fra at også DAB i løpet av et par år vil bli "oppdaget" i de store landene. Og da tar det nok ikke lang tid før prisene vil synke til et tålelig nivå, sier Jørn Jensen.