CNG (Compressed Natural Gas)

Andre betegnelser: komprimert naturgass, naturgass, metan

Opel Zafira CNG
Opel Zafira CNG Vis mer


I likhet med biogass består naturgass/CNG stort sett av metan (CH4). I likhet med bensin og diesel er også naturgass et fossilt drivstoff. Forskjellen, og fordelen, er at naturgass ikke trenger å gjennomgå energikrevende prosesser i sammenheng med raffinering. En annen fordel er at CNG ikke inneholder svovel og at den dermed ikke danner sot ved forbrenning. Sammenlignet med bensin gir CNG også lavere utslipp av både CO2, NOx, HC og CO.

Dyr infrastruktur

Hovedproblemet med CNG, er det samme som for biogass: oppbevaring og tanking. Fordi gassen har lav energitetthet må den komprimeres kraftig (200-300 bar), noe som gir komplisert og dyr oppbevaring. CNG egner seg derfor i likhet med naturgass best for byområder med tett bosetning og stort kundegrunnlag for fyllepunktene.

I skrivende stund kjenner vi til fire norske fyllepunkter der privatpersoner kan fylle GNG: To i Haugesund, ett i Bergen og ett i Stavanger.

Mange modeller

CNG (Compressed Natural Gas)


Det finnes i dag en rekke bilmodeller som er tilpasset CNG. Blant disse er Citroën C3 CNG, Fiat Doblo Natural Power, Fiat Punto BiPower, Mercedes-Benz E 200 NGT, Opel Combo/Zafira CNG, VW Caddy/Touran Ecofuel og Volvo S60/V70 2.4 Bi-Fuel CNG. Det finnes i tillegg en del tyngre kjøretøyer, deriblant busser og søppelbiler som bruker GNG/biogass.

Egen bensintank

CNG-biler har alltid en egen bensintank i tillegg, CNG-tilpassede motorer kan nemlig også kjøres på bensin. Dermed har føreren mulighet til å fylle på ordinære bensinstasjoner hvis det ikke skulle være CNG-stasjoner i området.

Sammendrag: CNG

  • Mange personbiler i salg
  • Fire pumper i Norge (Bergen, Haugesund, Stavanger)
  • Les om LNG her.