Citroën: "Tenkende automat" på Evasion

Girkassen som Citroën kaller Autoactive har hittil bare blitt lansert på Xsara. Nå kommer den også på Evasion med oppgradert motor.

Bilen har det franskmennene kaller en "Auto-active" girkasse, som er såkalt "tenkende". En lang rekke parametre som fart, gasspådrag, belastning osv. fores inn i bilens elektroniske hjerne (med "Fuzzy logic" -- Citroëns egne ord) for "å gi optimale ytelser ved valg av riktig girutveksling".

Girkassen har 3 programmer, "Sport", "Normal" og "Snø". Vi har allerede testet girkassen i Xsara 1.6 stasjonsvogn, denne testen finner du på denne lenken.

En av konklusjonene om bilens girkasse var at den sjaltet fantastisk, men at elektronikken var mer "Fuzzy" en logisk -- spesielt i "Sport"-programmet.

Den spesielle girkassen er foreløpig bare tilgjengelig med en oppgradert versjon av tolitersmotoren, som har fått økt effekten fra 123 til 138 hk med en 16-ventiler motor i stedet for den gamle som hadde to ventiler pr. sylinder. Dermed øker også akselerasjonsevnen fra 0 - 100 til 11,9 sekunder mot 15,0 med den gamle motoren og manuell girkasse.

Vi har ikke fått opplysninger om når denne bilen kommer til Norge.