Chevrolet Volt er Årets Bil

Fremtidens teknologi bekreftes nok en gang.

 Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du kan like det eller ei, men det er nå unison enighet i hvordan fremtidens biler vil være. Nissan Leaf, som vi ga terningkast seks, ble for ikke lenge siden kåret til Årets Bil i Europa. I dag ble Chevrolet Volt kåret til Årets Bil i USA. Begge går på strøm, og agenda for fremtiden er med andre ord satt. Den er elektrisk.

Bil og truck

Tradisjonen tro ble kåringen av Årets Bil i USA offentliggjort som første post under bilmessen i Detroit. Så også i år. Amerikanerne nøyer seg likevel ikke bare med å kåre årets bil, men kårer også hvert eneste år Årets Truck, Truck of the Year. Årets vinner i denne kategorien ble for ikke lenge siden utropt til å være Ford Explorer.

Her er alle sakene fra bilutstillingen i Detroit.

Ingen bombe

I USA er ikke overraskelsen stor. Dette til tross for at Volt krever en endring i folks syn på bil, men så ligger det heller ingen automatikk i at kundene nødvendigvis kjøper en bil som er kåret som Årets Bil. Valget kan like gjerne være et resultat av den tekniske nyvinningen bilen representerer, et argument som var svært tilstedeværende da Nissan Leaf ble kåret til Årets Bil i Europa. Når bilbransjen nå har avlet frem et produkt med så revolusjonerende teknologi, som samtidig ser ut til å bli akseptert, så er den også en velfortjent vinner i våre øyne. At amerikanerne valgte Volt fremfor Leaf var antagelig ikke overraskende for veldig mange. I Europa er det forøvrig ventet at Volt vil selges best under navnet Opel Ampera.

Foto: Chevrolet
Foto: Chevrolet
Foto: Chevrolet
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg


El eller hybrid?

I Norge er myndighetene mer opptatt av å finne definisjoner på morgendagens biler, enn å hylle dem. Naturlig nok. Det er nemlig stor spenning rundt klassifiseringene. Er Volt en elbil, eller er den en hybrid? Drives hjulene egentlig bare av elektromotoren, eller bidrar bensinmotoren med direktedrift? Diskusjonene har pågått i lengre tid, og svarene er forskjellige avhengig av hvordan man definerer teknologien. Må for eksempel den strømmen som bensinmotoren genererer lagres på batteriet før den brukes som drivkraft, eller kan den gå direkte når bilen kalles en elbil? Planetgiret jobber like godt med begge løsninger. Frem til definisjonen er på plass en gang for alle blir det vanskelig å selge noe som helst. Avgiftsstrukturen er faktisk med på å bestemme hva slags biler produsentene skal lage i fremtiden.

Alt du trenger å vite om elbiler.

I USA er derimot Volt definert som elbil, og dette var nok en påvirkende faktor når den i dag stakk av med den prestisjefylte tittelen Årets Bil 2011.