Chevrolet Sequel uten utslipp

Chevrolet satser hardt på hydrogenbiler og har nå kjørt den hydrogendrevne brenselcellebilen Sequel over 48 mil på en tank.

Utslippene totalt på den lange turen: Kun vann. General Motors hevder det er første gang noen har kjørt en brenselcellebil så langt kun på en tank med hydrogen. I så fall er det litt pussig. Honda har nemlig allerede annonsert at de alt neste år skal begynne serieproduksjonen av et tilsvarende kjøretøy, FCX, og denne bilen skal ha en rekkevidde på 507 kilometer. Uansett, kjøringen foregikk på vanlig offentlig vei og uten problemer for øvrig.

Strøm til hydrogen

Uten tanke på konkurrenter er dette i alle fall et klart skritt nærmere utslippsfrie biler. Selve kjøringen forårsaker altså ingen skadelige utslipp. Å produsere hydrogen krever dog store mengder strøm (elektrolyse) eller naturgass, slik at med fremstillingsprosessen iregnet, er det ikke sikkert man reduserer nettoutslippene i det hele tatt. General Motors hevder imidlertid at strømmen til elektrolysen i deres tilfelle ble produsert med vannkraft.

Hydrogen til strøm

Chevrolet Sequel uten utslipp

Chevrolet Sequel uten utslipp

  1. Store bilder


Brenselcellebiler fungerer slik at hydrogenet kun brukes til å produsere strøm til bilens litium-batterier. Disse forsyner så elektromotorene med energi. Til syvende og sist kan man således si at brenselcellebiler er en form for elektriske biler. Derfor er også virkningsgraden langt høyere, og man anslår at man kan kan utnytte om lag 95 prosent av drivstoffets iboende energi.

Motor i hjulene

Fremdriften sørges altså for av elektromotorer, og det er flere av dem, nærmere bestemt fire stykker plassert i hvert sitt hjulnav. Styring og bremsing foregår på elektroniske signaler, såkalt Drive by wire. For å holde vekten nede har man benyttet seg av lettmetaller i både chassis og karosseri.

Chevrolet Sequel ble vist første gang på bilutstillingen i Detroit i 2005. I fjor høst ble det første kjørbare eksemplaret bygget og nå er man altså for fullt i gang med testingen med serieproduksjon som det endelige målet.

  • Se vår forklaring av brenselcelle-teknologien her.
  • Les om Hondas hybridbil FCX her.
  • Store bilder finner du her.
  • Her finner du mer Chevrolet-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder