Designen er preget av en ganske kraftig og aggressiv front Foto: Cato Steinsvåg
Designen er preget av en ganske kraftig og aggressiv front Foto: Cato SteinsvågVis mer

Chevrolet er tilbake

KÖLN (Dinside Motor): Chevrolet er tilbake på det norske markedet. Og en av de viktigste modellene blir nye Cruze stasjonsvogn.

Chevrolet har vært borte fra det norske markedet i flere år, men nå gjøres det en skikkelig innsats for å relansere det amerikanske merket også her til lands gjennom importøren DAF Norge AS. I praksis starter salget litt over sommeren, men modellen det kanskje knytter seg mest spenning til i første omgang, kommer rundt oktober.

Da snakker vi om den nye stasjonsvognutgaven av Cruze, Chevrolets kompaktklassebil, som vi nå har prøvekjørt på den internasjonale lanseringen i Tyskland. Med introduksjonen av stasjonsvognen som bærer tilnavnet SW, finnes Cruze i tre karosserivarianter. Fra før finnes også femdørs kombi og firedørs sedan. Sistnevnte blir ikke tilgjengelig i Norge.

Chevrolets relansering på det norske markedet betyr også at biler som Spark, Aveo og Captiva blir tilgjengelig. På litt sikt er også Volt, Malibu og Trax aktuelle for det norske markedet.

Mestselgende

Nå skal det imidlertid dreie seg om Cruze, som faktisk er Chevrolet og GMs mestselgende nålevende modell. Totalt er det solgt over en millon Cruze. Dette er en global bil som selges over store deler av verden. Den produseres i Sør-Korea, men er altså ment for en lang rekke flere markeder – også det amerikanske.

Designen er preget av en ganske kraftig og aggressiv front Foto: Cato SteinsvågStor

Størrelsesmessig plasserer SW-utgaven seg ganske langt opp i segmentet med en lengde på 468 centimeter. Det er med andre ord ikke langt opp til bilene i mellomklassen. Derfor er Cruze SW også en romslig bil, både i kupeen og bagasjerommet. Lastekapasiteten er 500 liter, hvilket enkelt sagt er relativt stort. Bakluka er heller ikke skråere enn at det er mulig å laste litt ekstra i høyden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Baksetet er også ganske romslig. Er du rundt 175 centimeter, har du rikelig med plass bak en tilsvarende stor sjåfør. Også større personer vil sitte bra bak der, og takhøyden er ikke noe problem før du kommer et stykke over gjennomsnittlig høyde.

Astra-slektskap

Chevrolet Cruze 1.4L Turbo 
Lengde468 cm
Bredde180 cm
Høyde148 cm
Effekt140 hk/6.000 o/min
Dreiemoment200 Nm/1.850.4.900 o/min
0-100 km/t9,5 sek
Forbruk0,57 l/mil
CO2-utslipp134 g/km
Egenvekt1.405 kg


Foran sitter man også godt, og interiørdesignen ser moderne og frisk ut. Kvalitetsfølelse og betjening er også helt klart godkjent. Slektskapet til Opel Astra er merkbart for de som er vant med den bilen, og det er jo ingen negativ ting.

To motorer

Cruze og Cruze SW blir i første omgang tilgjengelig med to motorer, også de kjent fra Opel. Bensinalternativet er en 1,4-liters turbomotor med 140 hester og 200 newtonmeter og dieselalternativet er en 1,7-liter med 130 hester og 300 newtonmeter. Vi fikk kjørt begge og vil i utgangspunktet foretrekke og anbefale bensinvarianten. Dette er en sterk og fleksibel motor som byr på bedre motorkomfort og litt ekstra kvikkhet i sprintene sammenlignet med dieselen. Dieselmotoren på sin side har bra trykk i mellomregisteret, og er nok det mest økonomiske valget dersom du kjører langt.

Begge motorene er utstyrt med automatisk start/stopp-teknologi. Bensinmotoren bruker 0,57 liter og slipper ut 134 gram CO2. Dieselmotoren bruker 0,45 liter og slipper ut 119 gram. Bensinmotoren er til gjengjeld hakket raskere fra 0 til 100 kilometer i timen, med sine 9,5 sekunder, mot dieselmotorens 10,4.Ingen liten innstegsmotor

I praksis er begge motorene uansett relativt raske og sterke, hvilket både er en fordel og en ulempe. Fordel fordi kjøreopplevelsen skiller seg merkbart fra innstegsvariantene til konkurrentene, men en ulempe fordi det også medfører ekstra avgifter, hvilket ikke er gunstig for prisen. Det er noe vi kommer tilbake til litt lengre ned i artikkelen.

Fin girkasse

Kjøreopplevelsen for øvrig er helt OK. Girkassen er presis og direkte i følelsen, og begge motorversjoner har seks gir og utvekslinger som vil passe godt til norske fartsgrenser. Komfortnivået er også godkjent, og støydempingen er jevnt over relativt god. Det samme gjelder fjæringskomforten.

Ikke mest sportslig

Når det kommer til sportslig kjøreglede, har Chevrolet litt å gå på til de beste i klassen, spesielt om man sammenligner med Focus, men også mot en bil som Golf. Vi skal ikke uttale oss for bastant her, for det var begrenset hvor mye vi fikk presset bilen på svingete strekninger under vår prøvekjøring, men styringen mangler litt på følelse og skarphet i innstyringen sammenlignet med de beste. Det samme gjelder nok selve svingføringen, men vi snakker ikke om noen dramatiske forskjeller. Cruze SW er lettkjørt, håndterlig og vil tilfredsstille de aller fleste som ikke spesielt er ute etter morsomme veiegenskaper.

Chevrolet Cruze SW 1.7L Diesel 
Effekt130 hk/4.000 o/min
Dreiemoment300 Nm/2.000-2.500 o/min
0-100 km/t10,4 sek
Forbruk0,45 l/mil
CO2119 g/km
Egenvekt1.475 kg


Cruze kommer i to utstyrsnivåer, LT og LTZ. Begge er relativt velutstyrte, men LTZ har ting som skinn, navigasjon, automatisk klimaanlegg og 17-tommers aluminiumsfelger. For de fleste vil nok LT være et godt nok utgangspunkt.

Priser ikke klare

Dessverre har ikke prisene blitt offentliggjort ennå. Det gjør det naturligvis vanskeligere å vurdere Cruze SW mot konkurrentene og vi gir den derfor ikke noe terningkast. Importøren hevder imidlertid at bilen skal prises konkurransedyktig mot de rimeligste konkurrentene. Det betyr at Cruze nok kommer til å gi mye motor og utstyr for pengene, men innstegsprisen blir nok høyere enn for noen av konkurrentene ettersom Cruze SW mangler en liten innstegsmotor.

I utgangspunktet er det nok biler som Hyundai i30, Kia cee'd og Renault Megane som
blir de nærmeste konkurrentene. Men også biler som Opel Astra og Ford Focus er aktuelle rivaler, alle som stasjonsvogner.

Interessant – med prisfordel

Cruze SW trenger en liten prisfordel på de mer etablerte bilene i klassen for virkelig å bli interessant. Dette både fordi det finnes hakket mer komplette produkter i kompaktklassen, men også fordi Chevrolet-merket nok ikke ligger høyest i folks bevissthet. Får den en slik prisfordel, er imidlertid Cruze absolutt en god nok bil til å være et interessant alternativ for de som er ute etter en rimelig bil uten å ofre for mye av verken plass, utstyr eller motorkraft. Mye henger altså på prisposisjoneringen, og derfor vil vi komme tilbake til det når prisene blir klare.