Campingvogn: Vårpleietipsene

Kong Vinter har abdisert for denne gangen, og sommeren står for tur. Det er tid for å trekke presenningen av campingvogna og gi seg i kast med vårpussen.

Vær og vind tærer på, og campingvogna som kanskje var i tipp topp stand da du parkerte den for vinteren har forfalt. Men med noen enkle håndgrep kan du igjen få vogna til å skinne - samtidig som du forsikrer deg om at vogna er i god stand rent teknisk.

Høytrykkspyler kan skade

Selv om du er vant med å bruke høytrykksspyleren på bilen, skal du være varsom med å bruke den på campingvogna - det høye trykket kan nemlig skade vogna. Det beste er å bruke en god gammeldags hageslange når du spyler. Heller ikke vaskemidler som inneholder løsningsstoffer bør brukes, de kan nemlig skade tetningsmassen som er brukt i skjøter og sammenføyninger.

Vinduene i en campingvogn er laget av acrylplast, og er derfor lette å ripe opp. Når du vasker vinduene må du derfor sørge for at du bruker en ren klut og masse vann. I vaskevannet kan du gjerne bruke noen dråper oppvaskemiddel, men aldri kjemiske vaskemidler eller vaskepulver. Rett heller ikke vannstrålen direkte mot vinduene, ventilene og lukene.

Ty til smøring

Når vognen er vasket og ren bør du smøre den opp. Alle bevegelige stag, wirer og ledd bør du forsyne med noen dråper olje. Glem heller ikke niplene på draget hvor du må bruke fettpresse, ta av gummimansjetten på draget og se etter at det er nok fett på trekkstangen. Kryp også under vogna og smør akselen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte vogner har en tradisjonell kulehanske. Denne, sammen med kula på bilen, skal smøres opp hver 2.000 kilometer. Bruk avfetting for å fjærne gammelt fett og smør opp på nytt. Har campingvogna stabilisator som klemmer rundt kula skal man ikke smøre med fett. Da skal kula være ren og tørr.

Sjekk hjulene


Har campingvogna stått lenge stille, bør du legge deg på kne og undersøke hjulene. Er det sprekker i gummien må dekkene skiftes. Kontroller også lufttrykket, og fyll gjerne på litt over det som fabrikanten anbefaler - da bedrer du nemlig kjøreegenskapene.

Når du først ligger på kne kan du like gjerne skjekke støtdemperne. Er det tegn på oljelekkasje, må demperne på begge sider skiftes.

Det elektriske

Reparasjoner på det elektriske anlegget bør i all hovedsak overlates til fagfolk, det er likevel enkelte mindre ting du selv kan undersøke.

Begynn med kjørelysene, og skift pærer som har gått eller har blitt sorte. Sjekk også pakningen rundt glasset - er den slitt eller ødelagt bør den skiftes. Inne i vogna kan du undersøke at alle ledinger er festet og at ledningsskruene i støpslene er skrudd til. I 7-pinn kontakten, koblingen mellom bil og henger, bør du se etter at det ikke har dannet seg irr. Sjekk også at de kryssformede kontaktpinnene ikke er trykt sammen, er de det kan du forsiktig vide dem ut igjen med en skrutrekker eller kniv.

Du bør dessuten ta av polskoene på batteriet og sette polene inn med syrefri vaselin. Mål også syrevekten og påse at batteriet er ladet. Syrevekt har de fleste bensinstasjoner – som også kan ta seg av lading av batteriet om nødvendig.

Kontroller bilen

Campingvogn: Vårpleietipsene

Draget på bilen bør også undersøkes. Begynn med å måle diameteren på kula som skal være innenfor 49,5 til 50 millimeter, er den mindre må kulen skiftes. Undersøk også at tilhengerfestet er montert riktig og at det sitter godt - ulykker har skjedd fordi at tilhengerfestet har løsnet.

Selv om du kan gjøre mye selv, bør du levere inn campingvognen til en fagmann en gang i året for å sjekke bremsene, gassanlegget, det elektriske anlegget og eventuellt skjulte feil.