Byråden: Ikke dårlig samvittighet

- Vi har virkelig tatt svevestøv og andre luftforurensninger på alvor og har gjort mer med disse problemene enn noen før oss, sier byråd for miljø og samferdsel, Merete Agerbak-Jensen (H).

GOD SAMVITTIGHET: Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Merete Agerbak-Jensen (H) mener byrådet har gjort mye for å bedre luftkvaliteten i hovedstaden. Vis mer

Merete Agerbak-Jensen sitter i Høyre-byrådet i Oslo og har ansvaret for 1248 kilometer gater og veier. (Staten har ansvaret for 187 kilometer Oslo-veier.) Byrådet disponerer et budsjett på 16 milliarder kroner, men bruker ikke mer enn snaue 0,2 prosent av budsjettet, 30 millioner kroner, på å holde hovedstadens gater rene. Hvorfor prioriteres renholdet av gatene i Oslo så lavt?

Piggdekkavgift

- Jeg er helt uenig i at vi har prioritert renholdet av byen lavt. Vi bruker mer penger på renhold enn noen har gjort før oss. Blant annet har vi til enhver tid to feiebiler ute i gatene som driver vinter-rengjøring , sier Agerbak-Jensen.
- Dessuten var Oslo den første byen i landet som innførte piggdekk-avgift. Nå kjører nærmere 70 prosent av Oslo-bilistene piggfritt, noe som nødvendigvis vil føre til bedre luftkvalitet, sier byråden, som har lovt at alt overskudd fra piggdekkavgiften skal gå tilbake til veg-relaterte aktiviteter.

Vedovner

- Vi har også valgt å subsidiere de som velger å skifte ut sine gamle vedovner med nye og mer miljøvennlige varianter. Også dette vil være med på å senke nivået av svevestøv i luften, forteller hun.
- Uansett kan dere tydeligvis ikke ha gjort nok. Oslo-luften har jo gjentatte ganger vært helsefarlig i vinter. Hvorfor vasker dere ikke gatene oftere?

Kan bli enda verre

TO BILER: I følge byråden er to feiebiler i daglig drift i Oslo hele vinterhalvåret. Vis mer

- Som nevnt har det sjeldent vært brukt så mye penger på veg i Oslo som det gjøres nå. Oslo kommune har en mengde gode formål som trenger penger, og det er en grense for hvor mye vi kan bruke på de enkelte områdene, sier Agerbak-Jensen, som ikke kan love ytterligere satsing på renere gater til neste år.
- Nei, det kan jeg ikke love. Oslo kommune har hatt en stor svikt i skatteinntekter. Dette vil nok dessverre tvinge oss til å prioritere enda hardere enn vi har måttet til nå, sier hun.