Hvilken ¤%¤#%#%¤ er det som har laget ripe i bilen og stukket av? Foto: COLOURBOX
Hvilken ¤%¤#%#%¤ er det som har laget ripe i bilen og stukket av? Foto: COLOURBOXVis mer

Bulkerne stikker av

Mange opplever at bulkeren ikke vedkjenner seg skaden de har gjort.

«- Det var en gang en som hadde skrevet "du ska få en dag i mårå".Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If»


Bulkestatistikken hittil i år er ikke vakker lesning. Hvis du er en av de uheldige som bulker eller riper opp en annens bil, hva gjør du?

Du vil sikkert umiddelbart tenke at du ville legge igjen en lapp med navn og nummer. Det hevder også nesten alle de spurte i en undersøkelse utført av det danske analysebyrået YouGov Zapera. 94 prosent av de 1.095 spurte danskene svarte at de ville stoppe, eller legge igjen en lapp med telefonnummer dersom de skulle være uheldige å skade en annens bil.

Men på spørsmål om de selv hadde opplevd at noen hadde stukket fra skaden, svarte 44 prosent bekreftende, og 20 prosent svarte til og med at de hadde opplevd det flere ganger.

Dette henger ikke på greip. Det er lite sannsynlig at de 1.095 spurte alle var uvanlige ærlige mennesker, men det er nok større sannsynlighet for at det er lett å svare at man tar ansvar når man blir spurt om det, men i situasjonen tar man en sleip en og kjører avgårde.

Selv statsminister Stoltenberg har stukket av fra skaden

- Dette er et kjent problem

Så ikke bilen slik ut da du satte den fra deg? Kjipt. Foto: COLOURBOX
Så ikke bilen slik ut da du satte den fra deg? Kjipt. Foto: COLOURBOX Vis mer


- Dette tyder på at vi har glemt den gode tone i trafikken. Vi er ikke så ærlige som vi selv går og tror. Vi hører ofte fra våre kunder at ergrelsen over uærlige medtrafikanter er like stor som irritasjonen over bulken, sier Lotte Schartau i det danske forsikringsselskapet Codan, som bestilte undersøkelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Codan er det følgende årsaker som gjør at folk får småskader i form av bulker og riper på bilene sine:

  • Folk åpner døren for brått og hardt når de står parkert i parkeringshus, og riper opp nabobilen.
  • Føreren mister oversikten når de skal rygge, og kommer borti en annens bil.
  • Noen mister kontroll over handlevognen sin, og den triller avgårde og ender opp med å lage riper i en parkert bil.

Samme problem i Norge

Høsten 2008 fikk Gjensidige gjennomført en undersøkelse der Opinion spurte 2.000 nordmenn om de hadde opplevd å få skader på bilen mens de sto på en parkeringsplass. 53 prosent svarte ja. Bare 15 prosent av de som hadde opplevd å få skader på bilen på denne måten, kunne melde om at den som skadet bilen hadde sagt fra.

- Dette er et kjent problem. Det er mange som opplever at føreren som har bulket eller ripet opp bilen din bare stikker av, og det er typisk at det skjer i parkeringshus, sier Bjarne Aani Rysstad, informasjonsjef i Gjensidige.

- Når det ikke er noen motpart, så er det surt at du må betale egenandelen samt får redusert bonusen din, sier Rysstad.

- Vi er borti det rett som det er. Bilistene synes det er veldig kjedelig. De aller fleste er veldig flinke til å ta bilnummer og ta ansvar, men det er en gruppe som ser sitt snitt til å stikke av, bekrefter Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If.

- Vi har eksempler på at folk legger lapper, men at de ikke gir navn og kontaktinfo, og i stedet prøver seg med morsomheter. Det var en gang en som hadde skrevet "du ska få en dag i mårå".

- Det er utrolig kjedelig når noen bare stikker av fra skaden, og det får jo økonomiske konsekvenser for den som rammes. Men heldigvis har mange en rettferdighetssans, og vet hvor irriterende det er å bli utsatt for slikt som bilist. Så er det også dette med at man tenker at man kan ha vært observert av andre, og dermed er det best å legge igjen lapp.

- Jeg vil uansett oppfordre til at folk tar bilder eller videosnutter av skaden, for all dokumentasjon er bra i slike saker. Har man ikke noe godt mobilkamera er det lurt å ha et engangskamera liggende i bilen, tipser Vennesland.

Men noen skader er først og fremst selvforskyldt: Se hva som skjedde når han skulle ned bakken