<strong><b>ELEKTRONISK:</strong></b> Nå kan du også kjøpe og selge bilen nærmest helt elektronisk. Bare møt opp og hent den!  Foto: HENRIETTE ERKEN BUSKERUD
ELEKTRONISK: Nå kan du også kjøpe og selge bilen nærmest helt elektronisk. Bare møt opp og hent den! Foto: HENRIETTE ERKEN BUSKERUD Vis mer

Bruktbilsalget er enklere enn du tror

Her er det du må passe på - og nå kan du gjøre det meste på nett!

Publisert
Sist oppdatert

I gamledager var det bare å stille opp personlig ved kjøp av bruktbil. En måtte raske sammen salgspapirer, forsikringspapirer og vognkort del to, for så å håpe alt var i orden.

Var dette i orden kunne du betale for bilen, for så å sørge for at tidligere eier også kunne somle seg til vegstasjonen for å gjøre sin del av jobben.

I dag er du enkle tastetrykk unna ny bil, og overtakelse.

Husk å stem på årets bil nederst på siden!

Alt kan gjøres digitalt - selv salgsmeldingen kan leveres elektronisk. Her gir vi deg en oversikt over hvordan du går frem, og hvilke dokumenter du trenger.

Og visste du at del 2 av vognkortet ikke må ligge i bilen?

Skriv kontrakt

Det er om lag 1 million eierskifter som omhandler kjøretøy i løpet av et år.

Av disse gjelder omtrent 140.000 nye biler, omtrent 500.000 brukte biler, og resten er andre kjøretøy som campingvogner og tilhengere.

Og det er overraskende få som faktisk skriver kontrakt når de kjøper ny bil. En kontrakt kan sikre deg om det skulle oppstå heftelser i ettertid, som selger burde opplyst om.

Her kan kontrakten redde deg for store utgifter.

LES OGSÅ: Slik unngår du bilsalg-smellen

Salgsmelding

Når bilen får et eierskifte må det fylles ut en salgsmelding. Denne fylles ut av tidligere og ny eier, og leveres ved Statens vegvesens stasjoner, eller elektronisk.

I tillegg til å levere salgsmelding, er det også et par papirer du allerede har, som må følges opp.

Vognkortet er bilens identifikasjon som alltid må følge bilens på reise, som at du har med deg passet på tur utenlands. Her er det også to varianter, og du bør passe på at du veit forskjellen.

Les også: Så mye koster det egentlig å eie bil

Pass på dette med vognkortet

Har bilen du skal kjøpe eller selge to vognkort, en del 1 og en del 2, skal del 2 leveres til Statens Vegvesen.

Denne delen anbefaler Vegdirektoratet at selger selv tar seg av, og ikke gir i fra seg for å unngå en potensiel svindel.

Del 1 inneholder opplysninger om eierens og kjøretøyets identitet, kjøretøyets tekniske opplysninger.

Del 2 inneholder opplysninger knyttet til kjøretøyets og eierens identitet, samt melding om eierskifte, altså salgsmelding.

Har du mistet vognkortet kan du melde det på Statens Vegvesens Din Side elektronisk. Her kan du også sende salgsmelding.

Er vognkortet utstedt før 1.juni 2004 har det gjerne kun en del. Det er ikke noe krav for innlevering når det kommer til disse omregistreringene.

Er du gammeldags kan du fortatt levere salgsmelding og vognkort del 2 på trafikkstasjonen. I tillegg kan du få både betalingsinformasjon omkring omregistreringsavgiften og informasjon om alt annet som må ordnes på nett.

Årsavgiften er bilselgerens ansvar.

Derfor bør du ikke oppbevare Vognkort del 2 i bilen

<strong><b>DEL 2:</strong></b> Skal ikke ligge i bilen, da det er et verdidokument. Foto: JOGRIM AABAKKEN
DEL 2: Skal ikke ligge i bilen, da det er et verdidokument. Foto: JOGRIM AABAKKEN Vis merDel 2 er et veripapir som bør oppbevares hjemme, like sikkert som du passer på lommeboka di, pass og andre verdifulle papirer.

Denne delen av vognkortet er uhyre vanskelig å forfalske, heldigvis. Det inneholder vannmerke, fluoriserende tråder og mikroskrift som er vanskelig å forfalske. Det inneholder også en pinkode og en ”melding om eierskifte”.

Om bilen først blir stjålet med del 2 kan det gå raskt før den bytter eier et par ganger, og saken blir vanskelig å løse.

Kjeltringen kan selge bilen din, registrere den over på en uskyldig tredjepart og stikke av med pengene.

Inne på Statens vegvesens nettsider kan du finne alt du trenger av dokumenter for å gjøre et trygt kjøp eller salg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer