Bruktbilen ble annonsert som EU-godkjent, men det stemte ikke. Foto: COLOURBOX
Bruktbilen ble annonsert som EU-godkjent, men det stemte ikke. Foto: COLOURBOXVis mer

Bruktbilen var ikke EU-godkjent likevel

Selgeren må erstatte reparasjonene.

Kjøper du bruktbil og den viser seg å ikke være slik annonsen påsto, kan du ha krav på erstatning fra selgeren av bilen. Dette viser et vedtak fra Forbrukertvistutvalget.

De slår fast at selgeren må betale erstatning på flere tusen kroner til kjøperen av en bruktbil til 18.500 kroner.

Årsak? Bruktbilen viste seg å ikke være EU-godkjent, slik det sto i salgsannonsen på Finn.

>> Lønner det seg egentlig med innbytte?

Måtte betale for reparasjoner

Da bilkjøpet var gjort, oppdaget kjøperen av bilen at den ikke var EU-godkjent, i motsetning til det som sto i Finn-annonsen da bilen ble lagt ut for salg. Bilen hadde kun vært til EU-kontroll, uten at feilene var blitt rettet opp. Selv ikke etter at kjøperen av bilen tok kontakt med selger, som lovte å få feilene reparert, ble dette gjort.

Dermed endte kjøper av bilen med å selv få bilen reparert og EU-godkjent. Dette kom på totalt 7.500 kroner, et beløp han krevde å få erstattet av selgeren av bilen.

Les også: "Selges som den er" er ikke nok for å unnslippe ansvar

Erstatning uten kontrakt

Siden bilen ikke levde opp til det som kom frem i annonsen, mener kjøperen at bilen hadde en mangel. Forbrukertvistutvalget mener selgeren av bilen har erkjent dette, og slår fast at kjøperen av bruktbilen derfor har krav på å få erstattet beløpet for reparasjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette til tross for at det ikke ble skrevet kontrakt mellom partene. De påpeker nemlig i sitt vedtak at salgsannonsen er en del av avtalegrunnlaget mellom partene.

Fordi selgeren av bruktbilen har et enkeltmannsforetak, er det Forbrukerkjøpsloven som ligger til grunn i dette tilfellet, og som gir kjøperen av bilen rett på erstatning ved en mangel.

Kjøpe eller selge bruktbil? Prøv vår bruktbilkalkulator