Bruktbil: Subaru Justy - Allværsdugelig handlevogn

Subaru Justy er den minste bilen man kan få med firehjulsdrift. Det betyr god fremkommelighet under de fleste forhold. Men bilene som er produsert før 1988 har alle en eksistensiell fiende - rust.

Tre og femdørs kombi er de eneste alternativene på karosserisiden i Subaru Justy. Litt større valgfrihet er det derimot på motorsiden, men også her er det spedt.
Valgfriheten begrenser seg til tre motorer. Den minste er på 997 kubikk og yter 55 hestekrefter, mens storebror er på 1.2 liter og yter 68 hestekrefter. En utgave på 75 hester finnes også.
Firehjulsdrift kan leveres til alle motorene. Dieselmotorer fant aldri noen plass i Justy.

Vanlige feil og mangler

Subaru Justy produsert før 1988 har en felles fiende, nemlig rust. Understell og karosseri er steder hvor rusten trives spesielt godt. Ser du derfor på en bil som er produsert før 1988 skal du være på vakt, og ikke kjøpe bilen før du er helt sikker på hvilken stand den er i.
Justyer produsert etter 1988 ble bedre, mye bedre. På disse bilene er ikke problemet hva det engang var, men man skal på ingen måte gå ut fra at disse bilene er rustfrie.
Eksosanlegget bør undersøkes, dette var også svært mottakelig for rust.
Mekanisk er det derimot lite som kan gå galt med Justy, selv om bilen har firehjulsdrift. Det største problemer er oljelekkasjer, både fra motor, men også fra gearkasse.
Selv om drivlinjen i Justy ansees som solid bør du ofre ett øre for å høre etter ulyder. Hører du noen bør du finne ut hva det er som forårsaker disse. Reparasjoner kan nemlig bli dyrt når det er snakk om firehjulsdrift.
Neste sjekkpunkt bør være drivstoffpumpen, ofte kan disse være defekte.
Ellers bør du sjekke bilens alminnelige stand og sjekke at alle servicer er fulgt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historikk

Mot slutten av 1984 ble karosseriet med tre og fem dører introdusert. Motoren var på en liter og utviklet 55 hestekrefter.
Litt større og sterkere var da 1.2 liters motoren, med 68 hestekrefter, som ble introdusert i desember 1986.
Nøyaktig to år senere kom en oppgradert modell av Subaru Justy på markedet. Motorene var de samme, men rustbeskyttelsen var blitt mye bedre.
I mai 1989 ble det mulig å få levert sin Justy med automatgear. Gearkassen var av CVT typen. Det betyr at den er trinnløs. Automatgear ble kun levert sammen med den største motoren.
Året etter ble en ny 1.2 liters motor puttet inn under panseret til Justy. Denne motoren hadde 75 hester.
Dagens utgave av Justy ble introdusert mot slutten av 1995.

Konklusjon

Er du på jakt etter en småbil med firehjulstrekk skal det godt gjøres å komme utenom Subaru Justy, men du gjør lurt i å velge en av modellene som er produsert etter 1988. Disse bilene hadde nemlig mye bedre rustbeskyttelse enn modellene produsert før.
Vær også klar over at reparasjoner på firehjulsdriften lett kan begynne å koste penger.
Beste kjøp er nok en Justy med motoren på 1.2 liter, ikke bare har den mer motor, den har også et høyere utstyrsnivå.
Trenger du ikke nødvendigvis en bil med firehjulsdrift, skal du være klar over at det finnes mange biler i denne prisklassen.