Foto: COLOURBOX
Foto: COLOURBOXVis mer

Bruktbil på klagetoppen

Ti prosent av klagene som kommer inn til Forbrukerrådet handler om bil.

Av nær 100.000 klager som kom inn til landets Forbrukerråd i 2010, handlet cirka ti prosent, 10.794, om bil. Som i 2009 ligger bilkjøp på klagetoppen, og de fleste henvendelsene til Forbrukerrådet gjelder bruktbil.

Ti feil du bør unngå ved bilkjøp

Bruk kontrakt

- Når over to hundre tusen personbiler hvert år skifter eier og kun to av tre bruker kontrakt når de kjøper av en privatperson, er det ikke rart det oppstår konflikter, sa direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet i fjor.

Her finner du gratis kjøpekontrakter:

Ikke overta andres gjeld

I Norge er det slik at billånet følger bilen. Og selv om det er helt normalt at biler har heftelser, er det en risiko for at du kan få med deg en annen persons billån når du kjøper bruktbil, om du ikke følger med.

Slik unngår du å overta bilselgerens gjeld
Her sjekker du hvem som faktisk eier bilen

Kan du reklamere?

Kjøper du bilen fra en privatperson blir forholdet ifølge Forbrukerrådet regulert av kjøpsloven i tillegg til avtalen du gjort med selgeren (se over).

Reklamasjonsfrist i denne type kjøp mellom privatpersoner er ikke på fem år, selv om en bil er regnet å vare lenger enn fem år. Du må istedet forholde deg til en reklamasjonsfrist på inntil to år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du må også sannsynliggjøre at feil som har oppstått skyldes mangler som var tilstede på kjøpstidspunktet, og som du ikke da fikk informasjon om eller kunne finne ut av. Selger vil ikke være ansvarlig for problemer som skyldes feil bruk eller manglende vedlikehold i den perioden du har hatt bilen. Selger vil heller ikke være ansvarlig for problemer som skyldes normal slitasje eller ulykker.

(Problemer med bil er ikke et særnorsk fenomen. Også tall fra svenske Konsumentverket viser at bil og transport kommer på andreplass på listen over hva det klages på, med 15,9 prosent av de registrerte henvendelsene. Tallene er imidlertid ikke direkte sammenlignbare mellom landene, på grunn av litt ulik inndeling i kategorier.)