Bruktbil: Opel Vectra - Populær blitz

Opel har liksom aldri klart å komme seg opp i eliteserien blant tyske bilprodusenter. Bilene fra Rüsselheim har alltid blitt sammenliknet med Ford og Volkswagen. Vectra er ikke noe unntak i så måte. Men betyr lavere anseelse at bilen er dårligere?

Opel Vectra holder seg godt, trass i at det etterhvert begynner å bli en gammel bil.
Opel Vectra holder seg godt, trass i at det etterhvert begynner å bli en gammel bil. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opel Vectra leveres både som kombi og sedan. Av disse er sedanen som var mest populær her hjemme.
Motorene spenner fra beskjedne 1,6 liter med 75 hester til en stor og tørst 2,5 liters V6 på 170.
Mellom disse to alternativene finnes det både 1,8 og 2,0-liters maskiner. Ytelsene på disse er henholdsvis 90 og 115 hestekrefter. Toliteren ble i tillegg levert i en 16-ventilers utgave, som kan varte opp med 150 hester - en motor som ga bilen et realt skyv.
To dieselmotorer kunne også leveres, begge var på 1,7 liter, forskjellen var med eller uten turbo. Uten pustehjelp var ytelsen 57 hester, med 82.

Vanlige feil og mangler

Vectra er ikke noe spesielt dårligere enn andre biler, den deler de samme folkesykdommene. En av dem er rust, spesielt modellene produsert før fasadeendringen i 1992. Se spesielt etter de brune flekkene rundt falser, ved kanter og i fordypninger. Sjekk også kanaler og andre bærende konstruksjoner.

Mekanisk er bilen relativt solid, bortsett fra vannpumpene som har en tendens til å ryke ved hver 60.000 kilometer. Disse kan også ha lekkasjer.
Lekkasjer kan også forekomme fra motor og gearkasse.

Registerreimen er neste sjekkpunkt, det er viktig at du forvisser deg om at denne er i orden. Skulle den ryke under kjøring er resultatet i verste fall motorhavari. Det er en kostbar affære.

På enkelte biler kan også luftmengdemåleren til innsprøytningssystemet være defekt. Ujevn motorgange kan sladre om dette.

Undersøk også tenningsledningene, spesielt på eldre utgaver har de en tendens til å bli porøse.
Dynamoen er også et svakt punkt på eldre Vectraer, noen lader dårlig mens andre igjen kan være defekte.

Historikk

Introdusert i 1988 var Opel Vectra bilen som var med på å modernisere Opels designspråk. De første seks månedene var kun sedanen tilgjengelig, i mars 1989 kom også kombiutgaven.

Oversiktlig og greit, men litt kjedelig. Foto: Jan Harry Svendsen
Oversiktlig og greit, men litt kjedelig. Foto: Jan Harry Svendsen Vis mer

I de neste årene rullet Vectra trofast ut fra monteringshallene i tusenvis uten at noe ble gjort. Riktignok ble noen av utstyrsvarantene endret, men de helt store tingene uteble. Mot slutten av 1992 skjedde det igjen noe, bilen fikk ny grill og en versjon med sekssylindret motor ble lansert.

Dagens modell av Opel Vectra, som erstattet Vectra A, ble lagt ut for salg i August 1995.

Konklusjon

Noe spesielt dårligere enn sine konkurrenter er Opel Vectra ikke, men noe plaget av rust og lekkasjer er den. En brukt Opel Vectra er ikke et dårlig valg, prismessig ligger den på samme nivå som for eksempel en brukt Volkswagen Passat med samme kjørelengde.

De beste kjøpene får du dersom du kjøper en bil som er produsert etter oppgraderingen i 1992.

Motormessig spiller det ikke så stor rolle hvilken utgave man velger, men dersom man ser på en 1,8 liter bør man kanskje vurdere å ta steget opp til utgaven med to liter. Motorkarakteristikken til 1,8 literen er nemlig langt dårligere enn to literen samtidig som differansen i pris er minimal på bruktmarkedet.

En motor du definitivt ikke trenger er V6 motoren på 170 hester, den blir alt for tørst.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!