Bruktbil: Opel Corsa - Sent men godt?

Bruktbil: Opel Corsa - Sent men godt?

Den kom sent, den kom godt og den forfalt. Opel Corsa er blitt en gammel bil. Det ser man, og det merker man. Mange og alvorlige feil kjennetegner bilene, spesielt de eldste.

Publisert

Karosseriet er enkelt, men desigen var tøff når bilen ble lansert for snart 16 år siden. Som småbil oppfylte den nemlig de fleste kravene. Den var liten og den var praktisk, men plassen i baksetet passet ikke til voksne. Kombikarosseriet kom i to varianter, både som tre og femdørs. I tillegg fantes Corsa TR som var en sedanutgave.
Motorene var små, fra 1.2 til 1.4 liter. Ytelsene var derfor heller ikke generøse, fra 45 til 82 hester. En GSi versjon fantes også. Den hadde 100 hester, men er vel kun for spesielt interesserte.
To dieselmotorer finnes også, 1.5 liter og 50 hester og en turbomotor på 67.

Vanlige feil og mangler

Opel Corsa lider av mange feil, rust og lekkasjer. Skal man under bilen kan det være lurt å ha med seg en paraply, for her drypper oljen ut fra de fleste kanter. Dieselmotoren er nesten umulig å få tett, bensinutgavene er bedre men også de har en tendens til ville lekke litt mye. Gearkassen har problemer med å holde på væsken. Det har også vannpumpene.
Neste problem er korrosjon. Spesielt oppmerksom skal man være på modeller som er produsert før 1990, disse hadde nemlig en rustbeskyttelse som ikke var bra nok. Vanlige steder hvor rusten liker å oppholde seg er karosseriplater, eksosanlegg og bremseledninger, men også reflektorene i hovedlyktene er utsatt.
Problemer er det også med det elektriske anlegget. Kabelforbindelser korroderer og er ofte utsatt for irr, innimellom løsner de også. Tenningsanlegget og tennkablene kan dessuten være defekte.
Sjekk også om det er dødgang i vinduspusserne, er det det kan du risikere at de slutter å virke akkurat når du trenger dem. Slitte bremser, med ujevn bremsevirkning er en annen ting som oppstår relativt hyppig.
Motorene er stort sett solide, men kommer du over en bil hvor eier ikke kan dokumentere at alle servicer er fulgt bør du styre unna. Motorene trenger nemlig tilsyn for at de skal fungere knirkefritt og biler som ikke har fulgt servicene har neppe hatt et tilfredsstillende ettersyn. Det største problemet da kan være at registerreimen er slitt, ryker den under kjøring blir det dyrt.

Historikk

Opel Corsa var attpåklatten i småbilsegmentet, både Volkswagen Polo og Ford Fiesta hadde vært lenge i produksjon når Corsa fant veien til salgslokalene. Det forhindret allikevel ikke suksessen til den lille bilen med blitzen i grillen. Etter tre år i produksjon rundet Corsa 600.000 enheter. Produksjonsstarten av Corsa var altså i 1992, men ikke i Tyskland. Spania var landet hvor Corsa skulle bli produsert.
Sedanutgaven av Corsa, som heter TR, ble introdusert året etter. Som den første tyske småbilen ble Corsa introdusert med fem dører i 1985. Etter det gikk produksjonen sin gang og kun små endringer ble gjort før bilen gjennomgikk en større kosmetisk operasjon i 1990. Først og fremst var det fronten som fikk et mer moderne utseende, men også rustbehandlingen ble bedre.
Dette forlenget livet til den lille Opelen med tre år. Men da, i 1993, døde den. Corsa A var historie, men Corsa navnet fikk lov til å leve videre i Corsa B.

Konklusjon

Mange feil og mye rust er skampletter på Corsaens rulleblad. Spesielt ille blir det når alderen i tillegg får lov til å herje. Derfor skal du ligge langt unna Opel Corsaer som ikke har serviceheftet i orden. For en Corsa som ikke har blitt behandlet pent er ikke noen god Corsa.
Beste kjøp er modellene som ble lansert etter 1990. De er ikke bare nyere, de er også bedre. Finner du en Corsa uten servostyring og primærbehovet er en bybil bør du også tenke deg om to ganger. Da er det bedre å finne en bil som har dette utstyret.
Pass uansett på at du sjekker bilen grundig før du undertegner kontrakten, selv om Corsa har noen svakheter er det allikevel mulig å gjøre gode kjøp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer