Bruktbil: Nissan Sunny - I solens rike

Nissan Sunny er en outsider i Golf-klassen. Når man snakker om små mellomklassebiler er det ikke noen som nevner Sunny. Det gjør at du som bruktbilkjøper kan smile. Lavere priser er din gevinst.

Nissan Sunny leveres både som tre- og femdørs kombi, stasjonsvogn og sedan. I tillegg finnes Nissan 100 NX som er en sportscoupe med basis i Sunny. Frekk design kjennetegner denne modellen.
Trass i at Sunny neppe kan skuffe noen når det gjelder karosserivarianter er det dårligere stilt på motorsiden. Fire bensinalternativer og en diesel er ikke allverden. Den minste motoren, på 1.4 liter, yter 87 hester, mens 1.6 literen på 90 er det sterkeste motoralternativet som leveres til de "ordinære" utgavene. En 1.6 liter på 102 hester kan også leveres, men den er forbeholdt sportsutgaven SR.
Dieselmotoren har to liters slagvolum og yter 75 hestekrefter.

Vanlige feil og mangler

Tradisjonelt sett er det få problemer knyttet til japanske biler. Nissan Sunny er ikke noe unntak i så måte. Høy driftssikkerhet og pålitelig mekanikk er stikkord som passer bilen.
Allikevel er det, også på Sunny, enkelte ting som ikke er fullt så bra og som du bør sjekke før du mottar nøklene. Dynamoen er et av de svake punktene på Sunny, ofte er den defekt. Defekt kan også synkroniseringsringene og lagrene i gearkassen være.
Prøv bilen og sjekk at den går jevnt. Ujevn gange kan tyde på at luftmengdemåleren i innsprøytningsanlegget er defekt eller at styringselektronikken til tenningen har sett sine beste dager. Ta deg også tid til å undersøke tilstanden på eksosanlegget, det er ofte angrepet av rust.
Når du først ligger på alle fire kan du også krabbe under bilen å kontrollere drivakslene, slitte mansjetter kan tyde på at også drivakslene kan være modne for utskiftning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historikk

Sunny er et innarbeidet navn hos Nissan. Helt siden slutten på 70-tallet har Nissan hatt Sunny i modellutvalget sitt. Da het den riktignok Datsun til fornavn, men like fullt har den en lang fartstid.
Japanske bilprodusenter er kjent for å ha hyppige modellskifter, Sunny er ikke noe unntak i så måte. En omfattende modernisering skjedde i 1982, men det skulle ikke gå mer enn fire år før neste utgave ble presentert.
Modellen vi hovedsakelig omtaler her ble introdusert i 1991. Sammenliknet med forgjengeren hadde den rundere linjer og et mer moderne design. I 1995 gikk allikevel solen ned. Sunny ble erstattet av Almera, en bil som produseres den dag i dag.

Konklusjon

Teknisk sett er Sunny en bra bil. Den er driftssikker og solid. Selv om 1.4 literen har brukbart med effekt kan de bli litt i minste laget dersom du skal ha med mye last og mennesker. Skal bilen hovedsakelig brukes i bytrafikk kan denne motoren være et alternativ, bedre er allikevel utgavene med større motor. Høyere ytelse gir høyere komfort og du får mer bil for pengene. Forskjellen i pris er nemlig marginale.