Audi 100 holder seg fortsatt godt, trass i at designet begynner å dra på årene. Foto: Jan Harry Svendsen
Audi 100 holder seg fortsatt godt, trass i at designet begynner å dra på årene. Foto: Jan Harry SvendsenVis mer

Bruktbil: Audi 100/ A6 - Lite rust, mye plass

Få alvorlige feil, komfort og ikke minst et høyt kvalitetsnivå gjør Audi 100 og A6 til gode bruktbilkjøp. Galvanisert karosseri sikrer dessuten at rusten velger andre bilmerker enn din Audi.

Siden introduksjonen har Audi 100/ A6 vært tilbudt med mange forskjellige motoralternativer. Fra små -- for bilstørrelsen nesten for små -- firesylindrede motorer til store V8'ere, men også med fem og sekssylindrede alternativer. Bensinutgavene har kanskje vært mest vanlige, men når Audi introduserte TDi-motoren, steg andelen av dieselmotorer montert under panseret som prydes av de fire ringer.

Mange Audier har påskriften "quattro" i grillen og på bakluka. Den noe kryptiske betegnelsen viser til at bilen trekker på alle fire hjulene, og ikke bare på forhjulene som er mest vanlig på Audi 100 og A6.

På karosserisiden har man to muligheter, for Audi 100/ A6 ble produsert både som sedan og stasjonsvogn (Avant). Stasjonsvognutgaven ble i tillegg tilbudt som varebil.

Dette er feilene

Motor:- Sjekk tannreimen for slitasje og slakk
- Se etter tegn på oljelekkasje fra motor og gearkasse
- Problemer med innsprøytningspumpen på TDi motorene
- Sjekk kompresjon
Karosseri:- Rust er ikke noe problem, takket være galvanisering og god rustbeskyttelse
Diverse:- Sjekk bremsene, spesielt bakbremsen
- Porøse bremseslanger
- Sjekk drivakselmansjetter
- Defekte støtdempere

Historie

1990:- Audi 100, med internnummer C4, introduseres.
1991:- TDi motor med 2,5-liters slavolum og 115 hester introduseres. Det gjør også sportsmodellen S4 med en 2,2 liter som yter 220 hk. Stasjonsvognsutgaven,Avant, presenteres også dette året.
1992:- Nye V6 motorer med 2,6 (150 Hk) og 2,8 (174 Hk) liters slagvolum. Audi S4 4,2 lanseres også med V8 motor og 290 hester. 
1994:- Audi 100 erstattes av A6. Da har Audi 100 som modell vært i produksjon siden 1968.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konklusjon

Audi og Volkswagen har samme forhandlernett, det betyr at det aldri er langt til et verksted eller til kyndig hjelp de få gangene du eventuelt skulle få bruk for det. For Audi 100 og A6 er tuftet på tysk grundighet og kvalitet, og slår seg sjeldent vrange. Forutsetningen er imidlertid at den forrige eieren har stelt pent med bilen, og fulgt servicene.

Sikker har Audi 100 alltid vært. Mens Mercedes hadde airbag, utviklet Audi Procon-Ten. Det skulle sørge for at rattet forsvant inn i dashbordet samtidig med at sikkerhetsbeltene ble strammet. Selv om ideen var god skjønte også Audi at det var vanskelig å overbevise kundene, og satset selv på airbag. Disse utgavene er derfor sikrere enn søstrene med Procon-Ten - og bedre kjøp.

I den siste tiden har andelen av de sportslige S4 og S6 (basert på A6) nærmest invadert veiene våre. Frister det med over 200 hester, skal du være klar over at disse bilene ble kjøpt fordi de var raske. Resultatet er ofte at disse bilene er hardt kjørt. Sjekk derfor disse ekstra nøye, før du ringer banken eller finner frem sjekkheftet.

Uansett hvilken modell av Audi 100 eller A6 du velger er det vanskelig å gjøre noen store feil. Bilene er grunnsolide, og fullforsinket karosseri sørger for at de ikke er oppført på rustens spisekart.