<strong>FEIL BRUK:</strong> Dårlig lys kan utfordre sjåføren på en negativ måte. Bruker du feil kombinasjoner vil du i prinsippet se mindre. Foto: TT Illustrasjonsfoto
FEIL BRUK: Dårlig lys kan utfordre sjåføren på en negativ måte. Bruker du feil kombinasjoner vil du i prinsippet se mindre. Foto: TT Illustrasjonsfoto Vis mer

Slik får du bedre lys og sikt i høstmørket

Bruker du lysene feil kan det bli fort bli dyrt

Du kan både blende deg selv og utsette andre for fare. I tillegg kan det koste deg 2000 kroner om du bruker lysene feil.

Publisert

Sommermånedene er over, høstmørket er over oss og riktig lysbruk blir særdeles viktig.

Feil innstilte lykter i kombinasjon med tåke kan gi skremmende dårlig sikt, uten at du tenker at det er noe galt.

Kveldsmørket kommer tidligere og solen går raskere ned på ettermiddagen. Dette fører til at vi må være spesielt på vakt, både når solen er på vei ned, og når det er blitt helt mørkt ute.

Se over lyktene

Gjennom årenes løp har vi skrevet om mange løsninger som skal bedre sikten for deg som sjåfør, og vi har vært innom både tannpasta, cola og sitroner.

For selv om det høres rart ut, neste gang du pusser tennene bør du legge tannpastaen i lomma og ta den med ut til bilen.

I løpet av sommeren utsettes spesielt lyktene for mye skitt og sand, hvilket kan skape små sår og slitasje.

Hvis du for eksempel pusser lyktene med tannpasta så vil det gi deg bedre lys.

- Tannpasta inneholder «fint» slipemiddel, dette kan gi positiv virkning på hovedlyktglassene, og da spesielt plastglass, fortalte Dag Edvardsen i NAF da vi omtalte saken tidligere.

I tillegg er det viktig å påse at lyktene er montert og stilt inn riktig. En grov sjekk ved å stille to like høye biler ved siden av hverandre med lysene rettet mot en vegg, kan gi indikasjoner på om de er likt innstilt, eller om en av bilene trenger sjekk.

<strong>SKILLER 40 METER:</strong> Til venstre er lyktene få millimeter feilstilt. Det utgjør flere titalls meter på veien. Foto: Magnus Gulbrandsen Arnkværn.
SKILLER 40 METER: Til venstre er lyktene få millimeter feilstilt. Det utgjør flere titalls meter på veien. Foto: Magnus Gulbrandsen Arnkværn. Vis mer

Verksteder godkjent av Statens vegvesen kan også være behjelpelige til å sjekke lyktene.

Mange bruker lysene feil

Feil bruk av lysene både kan og vil redusere sikten for føreren. I tillegg kan det skape vanskelige og farlige situasjoner for både møtende og følgende trafikk.

<strong>FEIL BRUK:</strong> UP-Sjef Runar Karlsen forteller at feil bruk kan bli straffet med både forelegg eller pålegg om utbedring. Foto: Berit Roald / Scanpix
FEIL BRUK: UP-Sjef Runar Karlsen forteller at feil bruk kan bli straffet med både forelegg eller pålegg om utbedring. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

I forskrift om kjørende og gående trafikk heter det i § 15. Bruk av lys at «lys som er påbudt for kjøretøy skal være tent under kjøring når lys- eller siktforholdene gjør det påkrevd for å gi føreren tilstrekkelig synsfelt eller for å gjøre kjøretøyet synlig for annen trafikant.»

Kort oppsummert finnes det ingen grunn til å kjøre med bare tåkelysene på, slik mange velger å gjøre.

Benytter du derimot tåkelys og nærlys samtidig, ødelegger du sikten både for deg og møtende trafikk.

- Nærlyset mister sin effekt med opptil 20 meter, da oppmerksomheten og lysfokuset trekkes nærmere bilen, forteller Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Tåkelyset er egnet til å ha fokuspunktet omkring 20 meter foran bilen. Nærlyset lyser opp veien nærmere 100 meter foran. Om du da benytter begge, vil fokuspunktet og det mest opplyste området flyttes nærmere bilen, da følger også fokuset til sjåføren etter.

- Vi ser en god del av dette ute på veien, forteller sjef for Utrykningspolitiet Runar Karlsen.

- Ofte tar de aktuelle betjentene en vurdering om det skal ilegges bot eller et pålegg om utbedring.

Skulle betjentene mene overtredelsen er av en såpass høy grad at du fortjener bot kan den komme opp i 2.000 kroner.

LES OGSÅ:

Så mye forskjell utgjør de forskjellige lyskildene.

Se over bilen i helgen? Sjekk trykket i dekkene.

Dekkmerking gir deg mange svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer