Foto: TRW
Foto: TRWVis mer

Bort med rattet

TRW, en av de store i bilindustrien, lanserer det sammenleggbare rattet.

I Formel 1 er det vanlig at rattet først kommer på plass når føreren har satt seg inn i bilen. Det har med plassmangel å gjøre.

Rattet = hindring

Men også i vanlige biler er det ikke tvil om at rattet er litt i veien akkurat når man skal stige inn eller ut av bilen. Dette gjelder særlig mini- små- og kompaktbiler. Det er i hovedsak to grunner til at amerikanske TRW, som forsyner bilindustrien med store mengder komponenter, lanserer dette konseptet nå.

Mindre biler - eldre førere

Den ene er at det vil bli stadig vanligere med små biler for bybruk - såkalte A- og B-segmentbiler og elbiler av liten størrelse - etter hvert som en stadig større del av verdens befolkning bor i urbane strøk. Samtidig blir den eldre befolkningen stadig større, og for denne er det ofte en utfordring å få satt seg inn i små og trange biler. Dette gjelder også mennesker med bevegelighetsproblemer generelt.

Bort med rattet

Løsningen TRW foreslår er egentlig ved første øyekast genialt enkelt - det gjelder bare å sørge for at rattet ikke er i veien. Teknisk sett innebærer imidlertid dette en del utfordringer, som altså den amerikanske underleverandøren har tatt tak i.

Sammenleggbart

Selve designen er et ganske futuristisk utseende dashbord som har to uttrekkbare håndtak integrert i selve strukturen. Det er disse som kommer ut fra sin posisjon i dashbordet og utgjør rattet når bilen startes opp. Når rattet skal på plass etter kjøreturen legges bestanddelene sammen til en mindre enhet og dras tilbake til "hvileposisjon" igjen. Hvilken stilling rattet skal være i når det trekkes ut, kan forhåndsprogrammeres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny design mulig

I tillegg til at løsningen letter inn- og utstigning i småbiler av dimensjoner vi kjenner i dag, ser TRW at dette også vil muliggjøre ytterligere krymping av kabinene til fremtidige bybiler.

Ifølge TRW har flere bilprodusenter meldt sin interesse for konseptet, og det er mulig vi vil se løsningen introdusert i markedet i løpet av de fem neste årene.