<strong>BETALTE DU IKKE?</strong> Nå kommer purringen. Foto: Stine Okkelmo
BETALTE DU IKKE? Nå kommer purringen. Foto: Stine OkkelmoVis mer

Bor du i Finnmark?

Da deler du fylke med landets dårligste årsavgifts-betalere.

I februar gikk 3,3 millioner krav om årsavgift ut til bileiere over hele landet. Kravet hadde betalingsfrist 22. mars, og selv om du ikke mottok regningen, er du som bileier av registrert kjøretøy pliktig å betale.

I 2009 var det 282.968 krav som ikke ble betalt innen fristen. Dette tallet er høyere i år. Hele 308.005 krav er ikke betalt innen 22. mars, opplyser Tollvesenet. Det tilsvarer 9,3 prosent av de som har mottatt kravene i hovedutsendingen.

Tregest i nord og øst

De tregeste betalerne bor i Finnmark, der 11,2 prosent av de som skylder årsavgift nå får purring i posten. Finnmarkingene er tett fulgt av bileierne i Vestfold, Oslo og Hedmark på verstinglisten. Sogn og Fjordane huser de mest pliktoppfyllende bileierne, der kun 7 prosent får purring i denne runden.

Tollvesenet opplyser at de nå får så mange spørsmål på grunn av purringene, at det er vanskelig å komme gjennom på telefon.

Les også: Slik slipper du unna

Tregheten har en pris

Tilleggsavgiften ved for sen betaling er 250 kroner. Er årsavgiften din på 395 kroner (gjelder eiere av moped, traktor, taxi, veteran, elbil) er tilleggsavgiften 50 kroner. Selv om du har betalt før tilleggsavgiften har kommet deg i hende, men etter fristen, får du krav om tilleggsavgift.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fristen for å betale purringen på årsavgiften og tilleggsavgiften er 21. mai. Fra i dag, onsdag, er det bare seks virkedager å gjøre det på, på grunn av offentlige fridager og helg. Betaler du fortsatt ikke, risikerer du avskilting. Det er Statens innkrevingssentral som har ansvaret for å kreve inn ubetalte årsavgiftskrav.

I august i fjor, var det fortsatt 55.000 bileiere som ikke hadde betalt årsavgiften for 2009.

Du må ha betalt årsavgift, forsikring og gjennomført pålagte tekniske kontroller, for å få kontrollmerke til bilen. Disse oblatene blir sendt ut i løpet av juni og juli, utsendingen starter på de høyeste postnumrene. Årets oblat er blått.

Les også: Vognkort del 2: Ikke oppbevar det i bilen!

Det koster ...

Eiere av dieselkjøretøy uten fabrikkmontert partikkelfilter betaler 3.245 kroner, mens andre personbileiere betaler 2.790. Har du dieselbil bør du være spesielt oppmerksom på prisen. I fjor fikk 5-600 bileiere feil sum på årsavgiften grunnet at registrene ikke var opplyst om fabrikkmontert filter.

Har du motorsykkel lyder avgiften på 1.705 kroner, mens campingvogn eller tilhenger over 350 kg kreves for en årsavgift på 1.045 kroner.

Les også: Her er fartsverstingene