Foto: Hartge
Foto: HartgeVis mer

BMWs junior-SUV blir råtass

Selvfølgelig varte det ikke lenge før BMW-ekspertene fra Hartge tok tyren ved hornene.

I Beckingen ved den franske grensen i Tyskland holder den uavhengige bilprodusenten Herbert Hartge til. Hartge har vært spesialist på BMW-foredling siden 1971, og har vartet opp med en del spektakulære overraskelser opp gjennom årene.

For noen år siden presterte de for eksempel denne 3-serien med V10, 550 hestekrefter og en toppfart på 320 km/t.

Nå har de kastet seg over det nyeste tilskuddet til premium-kompaktSUV-familien - BMW X1.

Sportsutgave av X1

I forhold til villskapen vi nevnte ovenfor er det vi snakker om her mer sivilisert. Den er likevel matnyttig for de som ønsker mer kraft og enda mer sportslige kjøreegenskaper. I tillegg er utseendet "forbedret" (i hvert fall mener Hartge selv det). Bilen har fått sportsfjæring og er senket hele 3 centimeter - som det fremgår av bildene mister bilen en god del av SUV-preget sitt. Med dekkdimensjonene 245/30-20 foran og 295/25-20 kompletteres den sportslige fremtoningen. Denne BMW X1-versjonen er dekorert med Hartge-emblemer. Også interiøret får egen Hartge-dekor.

Effektøkning

Det er de to relativt nøkterne versjonene med to varianter av BMWs utmerkede 2,0-liters dieselmotor som har fått nyte godt av Hartge-kuren. 18d får 36 hestekrefter ekstra og når dermed 179 hester totalt mens dreiemomentet forsterkes til 350 newtonmeter. Resultatet er at sDrive 18d (med bakhjulsdrift), klarer 0-100 på 8,1 sekunder - 1,5 sekunder raskere enn den originale. Toppfarten når 217 km/t mot 200 standard. Økningen i ytelser gjelder også xDrive 18d - altså med firehjulsdrift.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder 20d, så blir xDrive 20d, som vi ser på disse bildene, tilgodesett med 32 ekstra hestekrefter. Dermed klarer den 0-100 på temmelig kvikke 7,2 sekunder i stedet for 8,4. Med trekk bare på forhjulene, altså sDrive 20d, går det enda fortere: 6,9 sekunder er tiden her.

Her hjelper det også godt at dreiemomentet er hevet fra 350 til 415 newtonmeter.

Foto: Hartge
Foto: Hartge
Foto: Hartge
Foto: Hartge
Foto: Hartge
Foto: Hartge
Foto: Hartge
Foto: Hartge