BMW X4 blir BMWs femte SUV Foto: BMW
BMW X4 blir BMWs femte SUV Foto: BMWVis mer

BMW X6 får lillebror

BMW fyller på med modeller. Neste år kommer også X4, en SUV-kupé som er mindre og rimeligere enn X6.

X4 faller inn et sted mellom biler som 3-serie Gran Turismo, 4-serie Coupe, X3 og X6. Sagt på en enkel måte dreier det seg om en SUV med kupélignende former. Bilen følger med andre ord oppskriften til X6, men størrelsesmessig er den mer som en X3, på samme måte som X6 er basert på X5.

Foreløpig er dette bare en konseptbil, men i kjent BMW-tradisjon er den plassert tett opptil den kommende produksjonsutgaven som skal være på plass neste år, i følge BMW selv. Derfor skiller det i all hovedsak trolig bare små detaljer. De grunnleggende formene i karosseriet blir de samme.

Stor som X3

Bilen måler 465 centimeter i lengden og 162 centimeter i høyden. Lengden er nøyaktig den samme som for broren X3. Det gjelder ikke uventet også akselavstanden på 281 centimeter som den også deler med andre 3-serie-baserte biler. Storebror X6 måler til sammenligning 488 centimeter i lengden, og 293 centimeter mellom hjulene.

BMW X4 blir BMWs femte SUV Foto: BMW


X4 har i likhet med andre X-modeller et visst offroadpreg. I alle fall er beskyttelsesplatene under bilen godt synlige, og bakkeklaringen er SUV-typisk.

Noen interiørbilder er ennå ikke sluppet av bilen, men vi antar den kommer til å få elementer fra X3 og nye 4-serie Coupe innvendig. Muligens blir det bare to sitteplasser i baksetet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4 for sport og luksus

Det at BMW nå har begynt å ta 4-tallet i bruk, er for øvrig verdt å bemerke. I likhet med X4 er også 4-serie Coupe fortsatt bare vist som konsept, men den ligger noen få måneder foran i løypa. Med tanke på hva slags modeller vi her snakker om, får 4'er-betegnelsen omtrent samme funksjon som 6'er-navnet. De signaliserer sportsligere og mer luksuriøse modeller litt på siden av de mer ordinære oddetalls-bilene.

Mye inspirasjon er åpenbart hentet fra storebror X6 som er avbildet her Foto: BMW
Mye inspirasjon er åpenbart hentet fra storebror X6 som er avbildet her Foto: BMW Vis mer


BMW sier foreløpig ikke noe om motorer i X4, men man trenger ikke mye peiling for å gjette at det blir omtrent det samme motorutvalget som i X3, muligens med unntak av de aller rimeligste variantene med bare bakhjulsdrift.

TEST: Minis kupé-SUV Paceman

Rimeligere enn X6

Prisene vil nok med tilsvarende motorer ligge på omtrent samme nivå som i X3, som forholdet er mellom X6 og X5. Billigste X3 med firehjulsdrift er i dag xDrive20d med 163 hester, til en pris av snaut 540.000 kroner. Vi tror derfor ikke vi overdriver når vi sier at X4 nok blir mellom 300.000 og 400.000 kroner billigere enn X6, hvis vi snakker startpriser.

Vi tipper nok kanskje likevel det er 3-serie Gran Turismo som blir den største konkurrenten innen egne rekker, da den etter alt å dømme blir en vesentlig mer praktisk bil.

BMW Concept X4, som er det offisielle navnet på bilen, skal vises på bilutstillingen i Shanghai som åpner om en drøy uke.